Als je niet sterft voor je sterft, sterf je wanneer je sterft.

Door Marc Steinberg 11 september 2018

“Als je niet sterft voor je sterft, sterf je wanneer je sterft.”. Dit zijn dramatische en diep filosofische woorden van Johan von Goethe, een Duits poëet uit de 19e eeuw.

Recent zijn er grote wetenschappelijke ontdekkingen geweest rond de mogelijkheid om veel langer te leven: 150, 200, 250 jaar. Zelfs het word onsterfelijkheid is geen taboe meer in de wetenschappelijke gemeenschap, waar ze de reden hebben gevonden waarom onze lichamen sterven. Kort gezegd is dat omdat onze cellen stoppen met repliceren omwille van een proces dat het aantal replicaties beperkt.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om dit proces in muizen zodanig te manipuleren en veel meer replicaties mogelijk te maken, dat de dieren gigantisch veel langer bleven leven. En nu zie je natuurlijk zo aankomen welke richting dit uitgaat…

 

Vandaag is het heel waarschijnlijk dat de wetenschap een formule zal vinden om ons leven te verlengen. Als en wanneer die er komt, zal het de gouden zaak van de eeuw zijn. Al wie het geld heeft om toegang te krijgen tot een drug die hun lichaamscellen zodanig verandert dat ze nog 50 of 100 jaar langer leven, zal net zoveel langer belastingen betalen en deel blijven van het gereguleerde systeem dat wij hebben gebouwd en waaraan we ons hebben laten onderwerpen.

De dood van het ego, of persoonlijke transformatie

Waar Goethe het over heeft is niet de fysieke maar de psychologische dood: de dood van ons diep gewortelde geloof van wie we zijn. Hij bedoelt wat anderen “de dood van het ego” noemen, of “iemand anders worden”, of simpelweg “persoonlijke transformatie”.

 

Afhankelijk van de intensiteit en de duur van lijden dat iemand moet doorstaan (fysiek, emotioneel of mentaal), kan iemand gaan verlangen naar verlossing door het levenslicht uit te doven. De gedachte aan reïncarnatie kan dan de hoopvolle gedachte brengen dat dit alles maar tijdelijk is, en dat alles de volgende keer beter zou kunnen gaan met een nieuwe start in een nieuw lichaam.

Wat als deze “reset” ook kan gebeuren op een minder dramatische manier, zonder het leven van het lichaam te moeten beëindigen? Dat is waar Goethe het over heeft in “sterven voor je sterft”. Dit principe is ons niet onbekend.

We sterven allemaal op deze manier elke keer als we een verandering doormaken. We verhuizen, we beëindigen een relatie of stappen in een nieuwe, we verkopen onze auto en we kopen een nieuwe, we veranderen van werk, etc. Dit zijn allemaal kleine manieren waarop we sterven. Een deel van ons leven wordt gereset en we voelen de frisse wind van het Nieuwe een tijdje.

Wedergeboorde en reset

Maar slechts enkelen beginnen nu te vermoeden dat waar het écht om gaat een reset is van het fundament van wie wij geloven dat we zijn. De “jij” die jij gelooft dat je bent blijft doorgaans bestaan zonder ooit gereset te worden, en dat is wat mij betreft het echte “oud worden”. Met dezelfde zelf blijven leven, jaar na jaar, decennium na decennium, en in de toekomst misschien eeuw na eeuw.

Alle spirituele tradities hebben als basis het mysterie van dood en wedergeboorte. Psychologen verwijzen naar dit innerlijke verlangen als “de doodswens” en filosofen hebben er lange traktaten over geschreven.

 

Toen ik 16 jaar oud was en mijn eerste “spirituele crisis” doormaakte (nb: de meeste mensen maken er twee door in hun leven), wilde ik dood. Ik was diep ongelukkig en wanhopig, ik zag geen toekomst die me aantrok. Er was nergens hoop.

In die tijd van existentiële wanhoop verscheen mijn eerste leraar: Dr. Manfred Weisbart, een psycholoog die aan de wieg stond van het fragiele spirituele ontwaken van München in de late jaren 1970. Hij leidde me naar het kruispunt van de ultieme keuze: leven of sterven?

Zoals je ziet, koos ik het leven. Maar niet vanuit angst of gewoon zomaar, nee – het was een keuze gebaseerd op een belofte aan mezelf die mijn “nieuw leven” zijn betekenis gaf, en het zette me op de reis die ik vandaag nog steeds afleg.

De kwantumsprong 

Vandaag staat dit proces van sterven en wedergeboorte bekend als “de kwantumsprong”: een subatomisch fenomeen van deeltjes die ter plaatse verdwijnen en op een andere plaats verschijnen zonder tijd ertussen. Je laat een oude persoonlijkheidsdefinitie van jezelf achter en je verschijnt in een nieuwe mogelijkheid, een nieuwe definitie van jezelf zijn. Dat is de ongelofelijke uitdaging die we vandaag kunnen kiezen. Ik ontwikkelde de Rebirth Retreat om net die mogelijkheid te bieden.

Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat deze wedergeboorte of “reset” een essentiële, veelvuldige oefening is die iedereen in zijn of haar leven zou moeten inbouwen. Net zoals de slang vervelt en de hagedis zijn start loslaat, kunnen wij onze vastgeroeste geloofsovertuigingen over wie we zijn laten gaan.

Aangezien dit geen gebruikelijk process is voor de meesten onder ons, hebben we wat begeleiding en ondersteuning nodig om deze kwantumsprong te maken. Als je er klaar voor bent, kom dan naar Kreta en ervaar de opluchting van verdwijnen en de extase van verschijnen.

Opnieuw geboren worden in de volgende versie van JOU.

  

Met liefde,  Marc  

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen