Anderen beïnvloeden!

Door Charles Ruiters 28 maart 2018

Leidinggevende Egotripper!

Ik was heel erg content met mijn benoeming tot leidinggevende. Vanuit het team was ik opgeklommen en nu als manager zou ik het team gaan leiden. Ervaring in leidinggeven had ik nauwelijks, maar met mijn kennis, ervaring, ambitie, optimisme en doorzettingsvermogen zou ik zeker een goede leidinggevende zijn. Enthousiast als ik was lanceerde ik het ene idee na het andere en dwong mijn teamleden het allemaal waar te maken. Door mijn directieve en dominante stijl, ontstond er onuitgesproken wrijving, roddelen en groeide de weerstand. Tijdens een, anonieme, 360 graden feedback beoordeling, kreeg ik pas door hoe demotiverend ik was voor mijn team. Hoog tijd om met mezelf aan de slag te gaan en andere manieren van leidinggeven te ontdekken.

Samen, niet alleen

Terugblikkend kan ik zeggen dat ik een stijl ontwikkelde van coachend leidinggeven. Leidinggeven vanuit het ‘coach zijn’. Om daar te komen moest ik als persoon veranderen, anders gaan communiceren, een coach zijn én daarnaast ook leidinggeven. Door deze andere manier ontstond er binnen het team meer en meer ruimte om jezelf te zijn, je te ontplooien vanuit jezelf, groeide er respect en vertrouwen en kregen we samen weer veerkracht als team. De communicatie werd open en eerlijker en er ontstond ruimte voor feedback en het gezamenlijk dragen van de verantwoordelijk.

Coachend Leidinggeven

In coachend leidinggeven is het ‘coach zijn’ maximaal aanwezig. Er is oog voor de ander, er wordt geluisterd, doorgevraagd en uitgedaagd. Coachend leidinggeven haalt het beste uit de ander. Coachend wil hier zeggen dat je de ander ziet als partner. Het wil ook zeggen dat je gelooft dat de ander in staat is de uitdagingen waarvoor hij/zij staat zelf kan oplossen. Coaching is een manier van communiceren waarbij beide partijen in een win-win en in vertrouwen met elkaar communiceren. Aan het eind van de interactie zijn beide empowered, afspraken helder en is er actie bereidheid. En om echt een coach te zijn voor je medewerkers, zal je vanuit het ‘niet weten’ moeten kunnen komen. Een lastige voor veel managers. Maar als je van ‘niet weten’ komt, is er niet de neiging om te gaan adviseren, te sturen of in te vullen voor de ander. Een coachend leidinggevende weet juist de kennis in de anderen te laten groeien en is in staat hieruit een 1+1 = 3 resultaat te laten ontstaan. Je zorgt ervoor dat teamleden in actie, in beweging zijn, en laat hen heldere afspraken en commitments formuleren. En als coachend leidinggevende ben jij het voorbeeld voor anderen. Je teamleden gaan uitdagingen aan omdat jij deze zelf ook aangaat. In het nakomen van je afspraken ben je integer en betrouwbaar. Mensen weten wat ze aan je hebben.

Vanaf de zijlijn

Coachend leidinggeven zorgde in mijn ervaring voor gemotiveerde teamleden die hun eigen targets definieerden én waarmaakten. Als coach verschoof ik steeds meer naar de zijlijn. En dat stelde me in staat hun speelruimte telkens weer te laten groeien door coach te zijn.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen