Wees Bewust!

Door Charles Ruiters 18 januari 2018

Bewustzijn is er.

Het feit dat jij dit leest, je nu bewust wordt van de houding waarin je verkeert en of je wel of niet met je voeten zit te bewegen, zijn voorbeelden van je bewust zijn van wat er is. Als je je bewustzijn traint, neem je steeds meer waar. Iets veranderen is pas mogelijk als je bewust bent dat het er is. Dit blog gaat over bewustzijn van jezelf.

“Want wat je niet ziet, bestaat niet.”

Het is niet belangrijk om te weten hoe bewustzijn werkt. Daar zijn vele studies aan besteed. En er zullen nog velen volgen. Maar wat is dat nu precies: bewustzijn? Daar wil ik wel kort iets over kwijt. Het houdt mezelf nl. nog elke dag bezig. Ik onderscheid 2 soorten bewustzijn.

Twee soorten bewustzijn:

zelf-bewustzijn én bewustzijn als context

Zelf-bewustzijn:

Het bewustzijn dat in mezelf plaatsvindt: ik word me gewaar van iets dat gaande is. Ik zie mijn omgeving, ik ruik en proef mijn whisky, ik luister naar muziek en ik heb gedachten en gevoelens. Dit zelf-bewustzijn stelt je in staat de ‘werkelijkheid’ waar te nemen en te interpreteren. Jouw waarnemingen baseren op je ervaringen en indrukken uit het verleden. En die zijn anders dan de mijne of alle andere mensen. Vanuit mijn bewustzijn, neem ik mijn wereld op mijn unieke wijze waar. Ik ervaar alles als het ware door mijn unieke lens. En jij en ik hebben niet dezelfde lens.

“Jij en ik kijken niet door dezelfde lens.
Jij en ik zien hetzelfde, maar interpreteren het verschillend.”

Bewustzijn als context:

Daarnaast is er bewustzijn als context, als medium waarbinnen ‘alles wat er is’ zich afspeelt en manifesteert. Dit is niet eenvoudig uit te leggen. We zitten er namelijk zelf in en zien het dus niet. Net zo goed dat een vis niet het water ziet of de vogel de lucht niet waarneemt. Echter als je met de bouwstenen aan de slag gaat, dan manifesteer je als het ware in dit medium. Het is als een grote bouwput met oneindige mogelijkheden van waaruit je alles kunt opbouwen wat jij graag wenst. Klinkt gek? Er is ook geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat het zo is. Maar stel dat het wel zo werkt, zou jij er dan je voordeel mee willen doen?

Ben jij je bewust dat:

  1. Je voor meer dan 95% op de automatische piloot leeft?
  2. Je gedachten en gevoelens hebt maar dat jij dat niet bent?
  3. Je werkelijkheid een vertraagde reactie is van wat er in jou omgaat?

1. Automatische piloot

Mensen zijn de meeste tijd onbewust bezig: “op de automatische piloot”. Dat is een gevolg van hoe ons brein ons aanstuurt. Waar we meestal bewust van zijn, is ons verstand. Dat is altijd druk in de weer, laat allerlei gedachtes, gevoelens, verhalen en scenario’s ontstaan en zorgt dat je piekert, angst of stress ervaart. En dit verstand gebruik je ook om bewust iets nieuws te leren. Als het verstand iets moet herhalen, dan wordt het al snel een ‘aangeleerd’ programma. Dit wordt opgeslagen in ons onderbewuste. Leren autorijden is een mooi voorbeeld van een aangeleerd programma.

Het onderbewuste is een verzameling van allerlei programma’s (aangeboren, aangeleerd of overgenomen) zoals lopen, fietsen, overtuigingen, hoe ik me zal gedragen in de les, thuis of op kantoor, talen spreken, lezen, discussiëren, etc. Het onderbewuste bepaalt voor meer dan 95% wie je bent en wat je doet. Sommige programma’s zijn nuttig, anderen belemmeren ons in ons functioneren. Gedrag dat je als kind hebt aangeleerd, is een programma dat je wellicht als volwassene nog steeds (onbewust) afspeelt wanneer je in vergelijkbare situaties zit. En dat wat toen als kind werkte, kan je nu, als volwassene, in een lastig pakket brengen….

Denken en geloven dat wij bepalen wat er gebeurt of hoe we reageren in bepaalde situaties, is dus niet waar. Er gebeurt iets en het onderbewuste speelt het bijpassende programma automatisch af. Het verstand is nog net in staat om achteraf een verhaaltje te verzinnen. Zo lijkt het alsof het verstand alles bepaalt… Echter niets is minder waar.

Er zijn dus twee aansturingen die impact hebben op wat er gebeurt:
je verstand & je onderbewuste.
Je onderbewuste bepaalt voor meer dan 95% wat je doet of hoe je reageert!

2. Gedachten en gevoelens

Gedachten en gevoelens komen en gaan. Je hebt er nauwelijks controle op. Stop maar eens 1 minuut met denken! Géén enkele gedachte…. Hadden we wel controle, dan zouden we onszelf toch zeker alleen positieve gedachten en gevoelens geven. Gedachten en gevoelens komen voort uit zowel het onderbewuste als uit de ‘Cloud’ of zoals C.G. Jung het noemde: de Collectieve Conditionering; een collectief gedachtengoed waar iedereen mee verbonden is. Hierdoor “weten” we hoe we ons moeten gedragen en “voelen” we wat past. Stel dat dit werkelijk zo is, dan bevat dus een deel van onze gedachten en gevoelens dat wat “waar” is binnen deze Cloud, de collectieve conditionering. En op onze gedachten en gevoelens bouwen wij onze beslissingen. Je gedachten en gevoelens ben jij dus niet, maar je hebt ze wel.

3. Je creëert je eigen werkelijkheid

Ieder van ons kijkt naar de wereld door zijn eigen specifieke lens. Jij hebt je eigen unieke waarneming (interpretatie) van wat er is! De lens waar jij door kijkt is direct gelinkt aan je onderbewustzijn, het collectieve bewustzijn en wat je verstand er als verhaal bij verzint. En als die werkelijkheid niet is wat je graag wenst, dan zal je in actie moeten komen. Dit kan door bijvoorbeeld een ‘roze’ lens te ontwikkelen. Een andere lens betekent feitelijk dat jij datgene gaat veranderen wat je graag anders zou willen zien in je werkelijkheid. En met die verandering, shift ook je lens, je ervaring en kijk op de werkelijkheid. Je werkelijkheid is dus een spiegel van wie jij vanbinnen bent.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Dit blog ‘Ben Bewust’ laat zien dat je niet je gedachten en gevoelens bent, dat de werkelijkheid een spiegel is, een vertraagde reactie van wie jij (onbewust) bent. En door in de spiegel te kijken kun je dus zien wat er op onbewust niveau afspeelt. Daarmee heb je de sleutel in handen om te veranderen wat je graag anders wenst. Dus sta vanaf nu eens af en toe stil bij wat er gebeurt en je interpretatie daarvan. En stel jezelf eens vragen zoals:
Wat zou ik graag anders wensen? En wat vind ik mooi van wat er is?
Wat in mij veroorzaakt dit? Wat in mij veroorzaakt dat ik zo reageer?
In hoeverre is mijn reactie constructief voor alle betrokkenen?

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen