Ben jij de auteur van je gedachten?

Door Joris Swinkels 28 september 2017

Meester of slaaf?

Bewustwording is vaak gebaseerd op het onderzoeken of alles wat je denkt dat zo is wel zo is. Veel van onze overtuigingen zijn namelijk nooit zelf door ons gekozen. Een volgende stap hierin is, te onderzoeken of diegene, die zich bewust is van je gedachte, dezelfde is als je gedachte. Als je hier serieus naar gaat kijken zul je vinden dat het antwoord, nee is. Met andere woorden je bent het bewustzijn dat zich gewaar is van je gedachten. Je bent dus niet die gedachte, maar je hebt gedachten. Doordat meeste mensen hier nooit naar gekeken hebben zijn ze nog volledig geïdentificeerd met hun gedachten. Het is misschien ook een beetje vreemd omdat je deze gedachten, je hele leven al hoort in je hoofd. Maar eigenlijk is het net als een soort radio die maar blijft spelen, meer niet. Alleen door je identificatie met je gedachten en de lading die je ze daarmee geeft, de waarde die je er aan geeft worden je gedachten je meester en jij de slaaf.

Ik ben niet goed genoeg.

Als deze gedachte door je heen gaat, dan is het niet de absolute waarheid dat je niet goed genoeg bent. Het is wel waar dat er een gedachte: ‘ik ben niet goed genoeg’ door je heen gaat. Deze gedachte komen voort uit je onderbewuste individuele of collectieve conditionering. Maar jij bent daarvan niet de auteur! De gedachte dat ben jij niet!

Een 7 tot 8tje.

Zolang dat het ‘wel goed’ met je gaat zal je behoefte om te onderzoeken hoe het allemaal in elkaar zit en hoe je er iets aan kan veranderen mogelijk niet zo groot zijn. Mocht je tegen een burnout of depressie aanzitten dan is je interesse mogelijk wat groter. Ook high-performers zullen de bewustwordings principes eigen moeten hebben maken of zijn vanuit hun conditionering tot high performers gemaakt. In dit laatste geval lopen ze ook vroeg of laat tegen een (vaak emotionele of fysieke barrière aan) De meeste van ons zullen in ieder geval ooit in hun leven op het punt komen dat hun automatische gedachten patronen niet het resultaat of het leven brengen dat ze willen.

Wat je kunt herinneren gekozen te hebben, daarvan ben je auteur.

Jij kunt je niet herinneren dat je gekozen hebt om de gedachte te hebben die je nu hebt. Sterker nog, jij hebt waarschijnlijk geen enkele gedachte die er door je heen gaat, bewust gekozen. Omdat je NIET de auteur van je gedachten bent! Je HEBT alleen die gedachten, zonder dat je daar ooit voor gekozen hebt. Probeer het maar eens uit. Word je bewust van de gedachte die je nu hebt…..en kijk of je je kunt herinneren besloten te hebben dat je die gedachte nou zou hebben…..antwoord: nee.

Eigenwijze knoterkoppen.

En als je op die vraag ja gezegd hebt, dan kijk maar eens of je voordat je dacht, dat je deze gedachte ging denken, de beslissing gemaakt hebt, dat je ging denken, dat je ging beslissen, om dit te denken? Nee dus…. Ingewikkeld maar wel belangrijk want jij bent dus niet de auteur van wat je denkt, maar je hecht er wel heel veel waarde aan. Je maakt ruzie om een gedachte, wordt boos, en eindigt relaties allemaal door je gedachtes. En dat allemaal omdat je je gedachten als de absolute waarheid aanneemt. Als dit zo is dan ben je dus niet de auteur van je leven, niet authentiek. Authenticiteit komt van auteurschap. Niet de auteur van je leven.

Maar mijn emoties zijn wel van mij.

Uhhh…hierbij geldt precies hetzelfde als bij de gedachten. (Emoties zijn overigens de fysieke resonantie van je gedachten). Als je de auteur van je emoties zou zijn, dan voel nu maar eens heel wat anders dan net. En nu weer wat anders. Dan zou je ’s morgens tegen je emoties zeggen: vandaag wil ik dat je me geweldig laat voelen.

Gedachten zijn drijfzand.

En nu komt het vervelendste….Je hebt waarschijnlijk wel heel je leven gebaseerd op je gedachtes en je emoties….de ene week was je verliefd, en toen niet meer, toen wilde je dat werk doen, en toen was het toch niet je passie, en toen wilde je gaan sporten en toen niet meer…..en toen en toen en toen. Omdat je niet de auteur bent van je gedachten en emoties gaat je leven van links naar rechts en terug, breek je je beloftes, kom je afspraken niet na, ga je vreemd, stop je met je werk of je studie etc.

Welke gedachtes moet je nu wel geloven en welke niet? Kan ik mijn gedachten stroom beïnvloeden? En hoe creëer ik de juiste context waar mijn gedachten uit voort komen? In Master 1 gaan we samen onderzoeken hoe je je bewustzijnsniveau kunt verhogen, en hoe meer je bewustzijn geactiveerd wordt (hoe meer ontwaakt je bent), hoe meer invloed je hierop hebt…

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen