Coachend Leiderschap begint met Eigen Leiderschap

Door Charles Ruiters 9 april 2018

Eigen leiderschap omvat o.a. jezelf leiden vanuit wat JIJ wenst. Je weet waarom je doet wat je doet, bent verbonden met wat voor jou belangrijk is en daarmee heb je de kaarten in handen voor eigen leiderschap. Het is het hebben van een heldere visie en van daaruit je acties kiezen. Het coachende daarbij is dat je jezelf en anderen ziet als krachtige individuen. Ze dragen de antwoorden al in zich en zijn uitstekend in staat zelf oplossingen te realiseren voor de uitdagingen waarvoor ze staan.

Tijd te veel!

Vanaf het moment dat ik Coachend Leiderschap omarmde, had ik energie en verliep alles in flow. Mijn teamleden creëerden heldere focus, pakten verantwoordelijkheid en realiseerden in kortere tijd meer dan wat mogelijk was onder mijn vooral autoritaire, ego-gedreven manier (vanuit IK) van leidinggeven. En mijn rol als manager verschoof hierdoor ook steeds meer naar los durven laten, het geven van vertrouwen, ruimte geven en coachen. Mijn werkweek kon ik inkorten met 1 dag: ik ging 4 dagen werken.

Je durft te schaken!

Coachend Leiderschap impliceert dat je ‘leidinggeven’ en ‘coachen’ combineert: je bent een leidinggevende die vanuit het ‘coach zijn’ werkt: Je bent een inspirator, nodigt anderen uit naar zichzelf te kijken, daagt uit om zaken zelf aan te pakken. Je creëert een omgeving waarin anderen zichzelf mogen zijn, fouten mogen maken zonder gestraft te worden. Je focust op de ander om deze te laten leren en te laten groeien. Je complementeert en beloont.  Je motiveert mensen, toont compassie, geeft steun en laat ruimte aan de ander om te zijn terwijl je hun grootsheid aanspreekt. En hierin daag je ze uit. Niet door te vertellen wat ze zouden moeten doen, maar door hen te laten kiezen met welke stappen ze uit de comfortzone gaan.

Horizontaal leidinggeven

Als coachend leider geef je in feite geen hiërarchisch leiding. Je ontmoet je teamleden horizontaal. Jij streeft samen met hen naar het behalen van gezamenlijk gekozen resultaten. In het elkaar horizontaal ontmoeten, is het samen vanzelfsprekend aanwezig. Dit is ook wat we zien ontstaan in ‘zelfsturende teams’. Hier bestaat in feite de functie als leider niet meer. Alle teamleden zijn coachend leider voor elkaar. ‘Communiceren als een coach’ is hier een van de voorwaarden voor succes met zelfsturende teams.

 

Waar kun jij ruimte voor anderen creëren en hen uitdagen het beste uit zichzelf te halen?

 

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen