Coaching in beroepen waar de mens centraal staat

Door Charles Ruiters 20 december 2019

Als een coach coacht, dan is zijn/haar energie volledig gericht op de ander. Als coach ben je dienstbaar naar je cliënt. Als coach ben je de mogelijkheid voor de ander: je gelooft dat je cliënt alle antwoorden in zich heeft. Je coacht vanuit een mindset als ‘jij kan het’, ook als de cliënt er zelf niet in gelooft. Als coach daag je uit je cliënt dingen te laten doen of te ondernemen die hij/zij alleen nooit had gedurfd. Je zorgt ervoor dat je cliënt in beweging komt in een richting die hij/zij wenst.

 

Iemand die coaching wil toepassen in het leven en werk, heeft heel vaak al een oprechte interesse in mensen: je wenst op de een of andere manier bij te dragen aan het welzijn en de ontwikkeling van anderen.

 

Veel deelnemers aan onze opleidingen zijn, naast de beroepscoaches, werkzaam in verzorgingsberoepen, onderwijsinstellingen of zijn teambegeleider, manager of HR-medewerker. Beroepen waar de mens centraal zou moeten staan. Deze medewerkers weten dat het steeds belangrijker is om de ander uit te nodigen eigen antwoorden te vinden. Door te leren communiceren zoals een coach dat doet – coaching als levensstijl – sluiten ze altijd eerst aan bij de ander en stellen ze open vragen i.p.v. advies geven. Ze merken dat relaties hierdoor verdiepen doordat ze oprecht en écht luisteren. Ze zien wat voor prachtige wezens ze zijn en hoe krachtig ze juiste keuzes maken. Aan het eind van de werkdag hebben ze energie over omdat ze tijd nemen voor de ander, echt verbinden en vanuit het vertrouwen komen dat de ander het weet.

 

Om coaching als levensstijl toe te passen is het belangrijk om jezelf even aan de kant te zetten. We groeien echter op in een wereld die draait om het ego, waarbij je geleerd wordt om te focussen op jezelf. In de ratrace mee te draaien en te leven vanuit de overtuiging dat meer bezit ook meer geluk geeft. Dit alles staat echte coaching in de weg. Ik zeg niet dat je al je bezittingen van de hand moet doen.

 

Wat ik bedoel te zeggen is dat je je geluk en zingeving daar niet van moet laten afhangen.

 

Om er echt te zijn voor een ander, zal je de reis van hoofd naar hart maken: hoe minder je het om jezelf laat zijn, hoe meer je er voor de ander bent. Echte verbinding en liefde ontstaat als je volledig dienstbaar bent naar de ander.

 

Mensen die bij ons de coach opleiding doen, willen een leven vanuit de kern. Vanuit een diep verlangen te verbinden met zichzelf en van daaruit met anderen. Ze leren om te zijn met wat is, erkennen zichzelf en willen groeien in zelfliefde. Zij realiseren zich dat hun eigen persoonlijke transformatie, hetzelfde mogelijk maakt voor de mensen in hun omgeving of voor hun cliënten. Dat wie jij bent is wat de ander kan worden. In mijn ogen wordt dan ook niemand coach.

 

Coaching is een weg in persoonlijke groei waarbij je zowel alleen als met anderen samen reist.

 

‘Coach worden’ is geen statig gebeuren. Alsof je er op een gegeven moment bent. Echte coaching is een beweging, een staat van zijn die in het moment ontstaat en zijn eigen pad loopt. Coaching is genieten van die reis en je ontdekkingen van jezelf onvoorwaardelijk toelaten. Hoe meer je goed voor jezelf zorgt, hoe beter je hetzelfde voor anderen mogelijk maakt.

 

Coaches leven vanuit een visie waarin ‘anderen laten groeien’ een wezenlijk onderdeel is.

 

Als coach zie je dat lijden onderdeel is van het leven. Zonder lijden geen leven. Iemand die het lijden uit de weg gaat, ontloopt daarmee geluk-beleving. Geluk wordt niet gerealiseerd door meer, meer, meer of door deel te nemen aan de ratrace. Mensen zijn op zoek naar echt verbinden, echte aandacht en liefde. Dat zijn elementen waar ieder mens in zijn diepste wezen naar verlangt. Als coach ben jij een bron voor anderen om hierin openingen te realiseren omdat jij die mogelijkheid bent.

 

Tot slot: Coaching als professie wordt steeds meer gezien als een uitstekend alternatief om de lange wachttijden voor psychotherapie, psychologen, burn-out en stress begeleiding te verkorten. De ICF in Zwitserland is bezig om ICF Coaches in het zorgpakket op te laten nemen. Universiteiten onderzoeken de impact van coaching bij bijvoorbeeld het ziekteverloop bij chronisch zieke patiënten. Het zijn stappen naar erkenning en professionalisering van ICF coaches. En het werkt: veel mensen die hulp zoekend zijn, kunnen uitstekende resultaten bereiken door met een coach aan de slag te gaan. Dat de coaching nog niet door de verzekering vergoed wordt, werkt zelfs in het voordeel van de cliënt. Deze is dubbel gemotiveerd om resultaten te behalen die voor hem/haar van belang zijn!

 

Charles Ruiters.

Charles werkt sinds 2020 als freelancer voor diverse coach opleiders in Nederland en buitenland. Hij is als hoofdtrainer verbonden aan de ICF ACTP Professional Consciousness Coaching training van Creative Consiousness. Daarnaast schreef hij in 2019 het boek: ‘Goedemorgen! Wat gaat jouw dag bijzonder maken?

Mensen met serieuze interesse in coach worden kunnen hier meer info vinden (in 2019 nog extra interessant)

Photo by Ashley Batz on Unsplash

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen