Coaching is durven over te geven.

Door Charles Ruiters 2 augustus 2018

Afgelopen weekend had ik een feestje….het was al laat en we wilden net richting huis gaan toen we uitgenodigd werden nog even mee te gaan naar de wijnkelder van vrienden van ons……En dan proeven natuurlijk! Alhoewel ik best wat bier op had, leek het ons gezellig en besloten we mee te gaan. Daar aangekomen werden meteen 5 verschillende wijnen opengemaakt, die natuurlijk allemaal geproefd moesten worden……

Om half 6 thuisgekomen en het bed ingerold.

Maar terwijl ik in bed lag, voelde ik een misselijkheid in me opkomen. Mijn lichaam hield het niet meer……snel naar het toilet rennen om daar vervolgens alles over te geven. Bah, wat is dat vies. Het liefst had ik dit willen vermijden, maar ja het was zo gezellig en ik kan op zo’n moment geen nee zeggen tegen wat me aangeboden wordt.

Ook al wist ik dat het voor mij en mijn lichaam allemaal te veel was.

Als we iets verkeerds hebben gegeten, of te veel en door elkaar hebben gedronken, of omdat we ziek en misselijk zijn, dan wil het lichaam zichzelf bevrijden van dat wat ‘te veel’ is. Leuk vinden we dat niet, maar het lucht wel op. Na het overgeven voel je je fysiek vaak al stukken beter. En mentaal denk je wellicht dat je volgende keer wat beter zult oppassen met wat je tot je neemt.

 

Wat heeft dit nu met coaching te maken?

Als jij voor coaching kiest, dan is er iets in jou dat rijp is om compleet te worden, dat gereed is om ‘op te lossen’ of dat klaar is om afgerond te worden. Vaak ben je je hier niet eens bewust van en wordt dit pas in de coaching sessie inzichtelijk. Echter om dat mogelijk te maken, moet je bereid zijn je over te geven, controle los te laten, je ego of je trots even parkeren. Jezelf niet laten tegenhouden door beperkende gedachten als ‘dat kan ik toch niet zeggen’, ‘wat moet de coach wel niet van me denken’ en dus ook niet je diepere geheimen alleen voor jezelf bewaren. Het is bewust kiezen je open te stellen en je over te geven aan dat wat ‘te veel’ is eruit te laten komen.

 

De onvoorwaardelijke liefde van de WC.

Ook de coach heeft hier een voorwaarde scheppende rol: je coach is als het ware de WC waarin je dat alles overgeeft ;-). Je coach moet hiervoor een context neerzetten van vertrouwen, confidentialiteit, onvoorwaardelijke liefde en hij/zij moet zonder oordeel zijn. De coach moet ook zelf het pad van overgave en durven delen hebben afgelegd zodat hij/zij vat wat je doormaakt en daarmee voor jou de bron is om hetzelfde te doen. Je coach zal ook voor jou de ruimte moeten houden zodat jij je veilig voelt in het overgeven aan dat wat klaar is om gedeeld of gezien te worden. Het is een dans die jullie samen dansen!

 

Bevrijding.

Want net als fysiek overgeven is mentaal/psychisch overgeven de weg naar heelheid, bevrijding en groei. Iets dat klaar is om gezien te worden, wordt zichtbaar en krijgt daarmee de erkenning. De puzzelstukjes vallen in elkaar en daarmee groei  je in je mens-zijn. Want dat wat je tijdens de coaching ziet, is klaar voor de afronding.

 

Een voorbeeld van een persoonlijk inzicht dat ik uit mijn coaching gehaald hebt (ik als cliënt) was inzien dat ik heel veel liefde gaf om er vervolgens meer liefde en erkenning voor terug te krijgen. Inzien dat dit een vorm van nemen i.p.v. geven was.

Andere voorbeelden van inzichten die je kunt krijgen:  als je te vaak ja zegt, dat je wellicht goedkeuring en waardering van anderen nodigt hebt om jezelf te kunnen voelen. Of oprecht inzien dat je huidige baan niet meer bij je past, maar dat je vanwege materiële verplichtingen geen andere keuzes durft te maken. Bang dat je bent om alles te verliezen. Tijdens de coaching kunnen allerlei persoonlijke inzichten ontstaan, mits je bereid bent jezelf over te geven en je niet laat tegenhouden in het delen wat er gedeeld moet worden.

Vertrouw er vervolgens op dat de weg die zich daarna voor je opent, het goede met JOU voor heeft.

En weet dat je die weg niet alleen hoeft te bewandelen. Want ook daarin kan coaching je op weg helpen.

Een hartengroet voor jou,

Charles Ruiters

 

Charles is trainer en coach (link persoonlijke Video impressie) aan de opleiding tot bewustzijnscoach. Heb je dat ook wel eens overwogen? Kijk dan hier voor info.

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen