Coaching is Human to Human

Door Charles Ruiters 2 augustus 2018

Het mooie van de pasgeborene is dat alle aandacht gericht is op zorgen voor en begrijpen van de baby. Moeder en vader zijn uitstekend in staat om al hun aandacht op de kleine te richten en het helemaal om dit unieke mensje te laten gaan.

Deze onverdeelde en onvoorwaardelijke aandacht stelt ze in staat te vatten wat de baby nodig heeft.

Bijna instinctief weten ze wat te doen en supporten ze de baby. Hoe komt het toch dat we deze onverdeelde aandacht langzaam maar zeker kwijt raken? Hoe oprecht luister jij nog als je kind of collega of partner bij je komt? We zijn vaak meer met onszelf bezig dan dat we er zijn voor de ander. En als jij jezelf ‘belangrijker’ vindt dan de ander, kan er geen echte verbinding ontstaan.

Hoe zouden onze gesprekken en relaties verlopen als we weer onverdeelde, onvoorwaardelijke aandacht voor de ander hebben?

 

Coaching is ‘echte aandacht’

In de juiste coaching is er sprake van deze onverdeelde aandacht. En het is misschien wel sinds hele lange tijd dat de cliënt zich in een context ervaart waarin er echt aandacht, tijd en ruimte is voor hem/haar om zich te uiten en gehoord te voelen. En dat zonder dat er een oordeel wordt geveld over wat gezegd of geuit wordt.

Ik omschrijf een coach sessie ook wel als een ‘heilige ruimte’ waarin alles kan ontstaan wat nodig is in dat moment.

De cliënt ervaart voldoende veiligheid en vertrouwen om datgene te onderzoeken en te delen wat nodig is voor de doorbraak of het doel. En als coach draag je als het ware de sessie en de ander en ben je verantwoordelijk dat deze zich veilig en gedragen voelt. De human to human verbinding ontstaat omdat de coach hiervoor de bron is. En de cliënt bereid is om als vanzelf in deze context mee te gaan.

 

Voorbij de ‘mind’

Binnen deze context kan coaching diep gaan. Dit gaat dan voorbij het weten, voorbij wat je mind, je verstand je doet geloven. Het verstand komt hier in feite helemaal niet meer aan te pas. Het verstand redeneert vanuit het bekende, het verleden, vanuit concepten en staat daarmee elke diepgang in coaching in de weg. De human to human verbinding en ‘heilige context’ ontstaat pas als de coach bereid is de controle los te laten, voorbij wat hij/zij weet te gaan en durft te vertrouwen op wat er dan in het moment ontstaat. Als coach heb je geleerd hoe JIJ je eigen Ego kunt ‘hebben’ in plaats dat jouw Ego jou heeft.., hierdoor ben je volledige ruimte waarin je de ander ook volledig kunt ontvangen. Je bent als coach in het hier en nu en durft te dansen. Als je weet hoe dit te doen, ben je in staat een omgeving te creëren waarbinnen de ander bereid is zich te openen en diep te gaan.

Een hartegroet voor jou,

Charles

 

Charles is een van de hoofdtrainers en mentor coach aan de opleiding tot ICF geacrediteerde Consciousness Coach. Mocht je overwegen of Coaching als beroep, als onderdeel van je leiderschap of als intensief persoonlijk ontwikkelpad iets voor jou is stuur hem gerust een keer een email en maak kennis. (charles@creativeconsciousness.nl). Onze ICF ACTP coach opleiding start weer op 13 september 2018. Aanmelden kan via marielle@creativeconsciousness.nl)

 

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen