Conditionering, je grootste vriend en vijand.

Door Joris Swinkels 3 oktober 2017

God zij dank!

Stel we zouden geen conditionering hebben. Dan zouden we elke dag opnieuw moeten leren, niet in onze broek te plassen, hoe eten te moeten maken en hoe ‘goedemorgen’ uit te spreken. Fijn dat we dat ooit hebben kunnen leren en dat nu elke dag gewoon uit kunnen voeren, toch?

Patroontjes.

Elk gedrag dat je enkele keren uitvoert wordt door je onderbewustzijn opgenomen en gezien als noodzakelijk voor overleving. En dat is natuurlijk superhandig. Zo leren we namelijk. Het onderbewustzijn is een soort opnamerecorder die dit allemaal opneemt en later kunnen we op commando (trigger) elk programma afspelen. Zo hebben we een programma lopen, fietsen, eten, schrijven, aardig zijn, boos zijn, neus peuteren, Nederlands praten, Engels praten, auto rijden, en ga zo maar door.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet.

Meer dan 90% van alles wat er in ons bewustzijn zit, zit dus in dat onderbewuste. Onder water zeg maar, we kunnen het niet zien. Deze 90% bepaalt dus wel in hele grote mate wie we zijn, hoe we ons gedragen, onze talenten, wat we wel en niet (denken te) kunnen. Als er in dit onderbewuste een patroontje is opgenomen, dat je zusje beter is dan jij (helaas wisten je ouders niet beter en probeerde je zo te stimuleren iets beter je best te doen) dan zul je je heel gemakkelijk minder goed voelen t.o.v. je vriend(in)en, collega’s en in andere situaties waar een prestatie van je verlangd wordt.

Als er een patroontje is opgenomen dat jij je voornemens toch niet waar maakt, dan zal bij een volgend voornemen om ‘nu toch echt een keer te gaan beginnen met sporten’ je onderbewustzijn al een signaal afgeven van: Yeah right! Maar heb je een patroontje opgenomen dat zegt dat jij altijd je beloftes nakomt dan zal je onderbewustzijn bij de volgende belofte een signaal afgeven van: YES, we gaan ervoor, zoals altijd! Nou, welke van de twee conditioneringen van je onderbewustzijn kun je het beste hebben om je doelen te halen?

Taal in ons hoofd.

De woorden die we als gedachten waarnemen bepalen dus in grote mate ons leven en we zijn er niet de auteur van. De gedachten/taal komt voort uit onze conditionering, de patroontjes en overtuigingen die we hebben aangeleerd. Ons externe leven is dus een reflectie van de interne taal in ons hoofd. Verander de taal in je hoofd en je verandert je leven. Verander je gedachten en je verandert je leven. Het maakt nogal wat uit of je hoofd standaard denkt: ik kan het! of ik kan het niet..

Onze collectieve (d)waas.

Aan de basis van al deze opgenomen patronen staan enkele basisovertuigingen. Deze zitten ook in dat onderbewuste, en we delen verschillende hiervan met de gehele mensheid. Daarom worden deze overtuigingen ook wel de collectieve conditionering genoemd. C.G. Jung, de beroemde psycholoog uit de vorige eeuw, noemde dit het ‘collectief onderbewuste’. De Duitse filosoof M. Heidegger uit dezelfde eeuw noemde het “Throwness” (Duits: Geworfenheid). We worden als dobbelstenen in het leven geworpen. Hier landen we in een set van onderbewuste patronen en overtuigingen die we zelf nooit gekozen hebben. Voorbeelden hiervan zijn dat we het idee hebben onze gedachten zelf te bedenken. Of dat er een ‘ik’ zit 2 cm achter onze neus. Of dat we vanuit deze ‘ik’ ons leven besturen en al onze keuzes zelf maken. Stap 1 van de 7 stappen van het bewustwordingsproces in Master 1 is dan ook: Herken je collectieve conditionering. Hierin gaan we al die overtuigingen eens samen toetsen op waarheidsgehalte en dat kan je wereld wel eens even op z’n kop zetten.

Ik hou van jou.

Het is onze conditionering die, als iemand op de juiste knopjes duwt, de gedachte: ‘ik hou van jou’ creëert, wat we al dan niet ook uitspreken (afhankelijk van onze conditionering). Het is onze conditionering die, als iemand niet meer voldoende op al die verschillende toetsencombinaties blijft duwen, de gedachte: ‘ik weet niet of ik nog van je hou’ creëert. En het is je conditionering die op dat moment kiest om die gedachte al dan niet te delen. Zo wordt ons leven langzaam een façade van on-echtheid of in-authenticiteit.

De moraal van het verhaal.

Onze gedachten die voortkomen uit onze collectieve en individuele conditionering leiden ons leven. De meesten van ons hebben (nog) niet het niveau van bewustzijn om onze conditionering waar te kunnen nemen. Dus leven we in de illusie van de in het verleden opgenomen film. Willen we ons bevrijden uit deze illusie dan begint dat met het leren zien of het leren herkennen van onze conditionering. Anders blijft de toekomst een verlengde en herhaling van het verleden. Op zich kan dat prima zijn natuurlijk, maar als je veranderingen wilt in je leven, dan wordt het lastig…..maybe next life…

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen