Comfort Zone

Door Charles Ruiters 18 januari 2018

Ga voorbij wat je kent!

De comfortzone is je comfortabele omgeving waarin jij je beweegt. Het bevat dat wat je al weet, voelt vertrouwd, geeft een zekere mate van veilig gevoel, je lijkt alles onder controle te hebben en leeft zo’n beetje op je automatische piloot. Mogelijke kenmerken die erop duiden dat je in je comfortzone zit, zijn: routinematig werken, weinig of geen energie, je werk met twee vingers in de neus doen, weinig uitdaging ervaren, veel in je verhaal zitten, weinig of geen nieuwe spannende acties of dingen, je ervaart weerstand tegen mogelijke verandering, er is sprake van verveling, willen vasthouden aan wat er is, angst om controle te verliezen. Dit zijn een aantal indicatoren die kenmerkend zijn voor leven in je comfortzone. Dus als je een of meerdere voor jou van toepassing zijn, dat zit je wellicht in je comfortzone! Tijd om je verantwoordelijkheid te nemen, tijd voor verandering:

Om alles uit het leven te halen wat er in zit, moet je juist voorbij je comfortzone gaan.

Lekker toch, die comfort zone…

Waarom willen we zo graag in de comfortzone zijn en blijven? Het antwoord op deze vraag is simpel: in de comfort zone voelen we ons veilig, gedragen, lijken we meester te zijn over de omstandigheden en in een staat van “ons kan niets gebeuren”. Wat we ons vaak niet realiseren is dat we constant energie en tijd investeren om onze comfortzone in stand te houden: om vast te houden wat we hebben en/of uitbouwen naar meer van hetzelfde. Het verlangen naar de comfort zone is wellicht gerelateerd aan de tijd dat we nog in de baarmoeder zaten: de perfecte comfort zone met automatische voeding, constante warme temperatuur, gedragen in een lekker warm bad, gewichtloos, veilige omgeving. En deze periode is opgeslagen in ons onderbewustzijn en versterkt het verlangen om iets vergelijkbaars hier te realiseren.

Stilstaan is geen optie!

Leven gaat echter over expansie! En comfortzone is géén expansie. Comfortzone is vast proberen te houden aan wat je hebt. Alles om je heen is in beweging en vasthouden aan wat je hebt is geen beweging! Dat geeft wrijving en weerstand. En vroeg of laat word je gedwongen in de beweging mee te gaan. En dan ben je in reactie op wat het leven je brengt: dezelfde uitdagingen herhalen zich, maar zijn nu van een ietwat grotere orde! Mijn wens is dat je inziet dat stilstaan geen optie is. Vasthouden aan wat je hebt, werkt niet! En dat je bewust kiest om te leven buiten je comfort zone.

“Leef vanuit je visie.
Bepaal je eigen weg.
Stilstaan is geen optie.
Meebewegen met het leven wel!”

Hoe voelt het als je jezelf uitdaagt?

Dan voel je spanning, energie, alertheid, zit je in een hogere versnelling, je bent geïnspireerd, zoekt nieuwe wegen, vraagt hulp, ben je bereid nieuwe dingen te leren, komen er zaken en personen naar je toe, is er support van buiten, toevalligheden, etc. alsof het leven je support en bijdraagt aan het realiseren van je uitdaging. Het ‘echte’ leven vindt plaats buiten de comfortzone.

Wat is er nu voor nodig om uit je comfortzone te stappen?

  1. Je bewust worden waar je in je comfortzone zit.
  2. Verbinden met je visie. Vervolgens kijken wat je volgende stap in lijn met je visie is.
  3. Een commitment aangaan, de beweging vooruit inzetten. Dit doe je door een belofte, een doel en commitment te formuleren die buiten je comfortzone ligt.
  4. Zorg dat je doel of commitment je niet meer dan 20% uit je comfort zone stretch. Uit je comfort zone stappen is voor de meesten “eng”. Op het moment dat je ervoor kiest je comfort zone te verlaten en met jezelf (of anderen) afspraken maakt buiten je comfort zone, ontstaat er weerstand. Iets in jou wil dat je in de comfort zone en in controle blijft. En is bang de controle te verliezen. Die 20% stretch is een zodanige uitdaging dat je de ontstane weerstand nog aankunt.

Ben je bewust dat:

  1. Comfortzone is dat wat je kent.
  2. Leven is gericht op expansie.
  3. Persoonlijke groei vindt buiten de comfortzone plaats.

1. Comfortzone is dat wat je kent

Comfort zone is dat wat je kent
. Comfortzone is wat je kent en wie je bent. Buiten je comfortzone ligt de mogelijkheid om te worden wie je wil zijn. Om te worden wie je wil zijn, zal je dus je comfortzone moeten verlaten. Als coach en trainer daag ik mensen constant uit om uit de comfort zone te stappen. Want wat heeft het voor zin om een training te volgen als je in je comfortzone blijft. Wat daar zit, ken je allemaal al!

En ook op je werk. Een nieuwe collega wordt liefst zo snel mogelijk opgenomen in de comfort zone van de organisatie. We werken samen op basis van wat we kennen, volgens onze cultuur en “zo doen we dat hier”. Als jij of je team op een andere manier wenst samen te werken, dan zal iedere betrokkene bereid moeten zijn “het bekende” te verlaten. Zich open te stellen en bereid zijn om risico’s te nemen om nieuwe manieren van samen werken te laten ontstaan. Als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we altijd kregen en verandert er niets. Echte blijvende veranderingen vinden plaats als we bereid zijn het bekende te verlaten. En nieuwe wegen te vinden naar doelen die voorbij ons huidige kunnen streven.

2. Leven is gericht op expansie

Het leven is expansie. Vasthouden aan je comfortzone creëert spanning met wat leven is. Het gevolg is dat als jij niet bewust zelf kiest en uit je comfortzone stapt (bewust kiest voor expansie), dat dan het leven, het universum je dwingt om in beweging te komen. Mijn wens is dat jij je eigen expansie bepaalt. Door in lijn met je visie, uitdagende doelen te stellen buiten je comfort zone. Zodat je in stappen van circa 20% stretch persoonlijk groeit in de richting die jij kiest. Als al eerder benoemd, gaat het om te genieten van de reis en de ervaringen die je tijdens je reis opdoet.

3. Groei vindt buiten plaats

Persoonlijke groei vindt buiten je comfortzone plaats. Om te leren lopen, moest je het bekende verlaten. Als baby had je gelukkig nog niet veel last van beperkende en behoudende gedachtes. Dat maakte mogelijk dat je in de eerste 4 jaar zo ontzettend veel leerde! En het ging “bijna” vanzelf. De innerlijke drive om dit mogelijk te maken was er al. En de kleine leerde door vallen en opstaan praten, lopen, rennen, zelfstandig eten, aankleden, met speelgoed en spelletjes spelen etc. Die drive zit nog steeds in ons. Echter om eruit te halen wat erin zit, zal je voorbij je beperkende en behoudende gedachten moeten gaan. Op het moment dat je bewust uit je comfortzone stapt, ervaar je gelijk onzekerheid, weerstand en er komen gedachten op als “ik kan dit niet” – of – “dit gaat me nooit lukken” – of – “waarom heb ik dit nu weer gekozen”. Soms zelfs kun je de weerstand fysiek voelen! Paniek!!! Toegeven aan deze gedachtes & spanning, houdt jou juist in je comfort zone. En dan verandert er niets! Door je stappen niet al te groot te maken (20% stretch) ben je in staat om ondanks die negatieve tegenhoudende gedachten, toch de beweging te maken. Dat is groei.

 

Een hartegroet voor jou,

Charles Ruiters

 

 

Charles is trainer en coach aan de opleiding tot bewustwordingscoach. Als ‘deze materie’ je aanstaat check hier dan eens de opleiding.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen