Controle

Door Marc Steinberg 17 juli 2018

Voor de meeste mensen (niet voor iedereen) is “controle” een ding: je loopt er OVERAL tegenaan… Vanzelfsprekend leven we in een realiteit die wordt gecontroleerd door de overheid, maar ook onze onderlinge relaties hebben elementen van controle (we vinden er niks aan, maar toch…), en we controleren ons gedrag zodat we veilig blijven, geaccepteerd worden en kunnen overleven.

Controle vind je niet alleen in onze menselijke realiteit, maar echt overal: bvb in ons lichaam (het hart controleert iets, het brein controleert iets, alles controleert alles in het lichaam), in de natuur, in het universum… De zwaartekracht controleert iets, het klimaat controleert iets, zwarte gaten controleren iets, al was het maar de uitbreiding van het ons bekende universum, enzovoorts.

In een spirituele context vinden we trouwens ook controle: in yoga komt het ook terug als we kijken naar hoe gecontroleerd de bewegingen, posities en ademtechnieken zijn; het komt ook terug in channelen, in meditatie, noem maar op.

Uitzonderingen?

Spontaniteit in kinderen lijkt prachtig ongecontroleerd, maar is het dat ook echt? Wat een kind nodig heeft om spontaan te kunnen zijn, is dat het zich veilig voelt. Als een kind zich niet veilig voelt, neemt angst de controle over – weg spontaniteit.  En wanneer de angst niet achter het stuur zit, wil dat zeggen dat het kind voldoende veiligheid vindt in zijn omgeving: dan zijn het bvb. ouders en leraars die de controle in handen hebben om ervoor zorgen dat hun kinderen een veilige speeltuin hebben.

Nog meer uitzonderingen? We projecteren graag op onze verlichte meesters dat ze bevrijd zijn, en dat idee houdt voor de meesten onder ons in dat ze ook geen behoefte meer hebben aan controle. Toch? Als je de adoratie en het bewieroken van hun kwaliteiten wegneemt, en je kijkt door een onpersoonlijke bril, dan zul je zien dat ze zich uitdrukken op een verlicht gecontroleerde manier: hun liefde controleert wat ze zeggen, hoe ze bewegen, etc.

Zodus, als we dan toch geen enkele uitzondering vinden in het hele universum, als niets of niemand vrij is van controle, waarom hebben er mensen dan toch zo last mee?

Controle, macht en vrijheid

Je raadt het goed: de reden is ons ego en diens angst om gecontroleerd te worden. Van alles wat bestaat, heeft alleen het ego een probleem met controle. Omdat het denkt dat het macht en ‘vrijheid’ moet afgeven als het wordt gecontroleerd. Vrijheid wil hier zeggen: de vrijheid van het ego om te willen doen wat het maar wil, waar en wanneer het maar wil. (Jazeker, het vermijdt gedomineerd worden zodat het zichzelf beter kan domineren)

De meeste spirituele scholen (misschien zelfs allemaal) zijn gebaseerd op een gecontroleerd systeem van leringen en praktijken. Zelfs oefeningen als “spontaan in het moment zijn” of “vrijuit spreken” of “extatisch dansen” zijn praktijken die een duidelijk gecontroleerde context vereisen (een veilige omgeving, ontspannen zijn, niet vanuit concepten denken, niet praten, etc).

Voor mij is controle GESTRUCTUREERD BEWUSTZIJN.

  1. Als je je geconditioneerde definitie van controle vervangt door “gestructureerd bewustzijn”, ervaar je meteen zoveel meer vrijheid en gemak, net omdat het je definitie van controle was die je angst aanjoeg.
  2. De tweede stap is om voor jezelf helder te krijgen wat het jou tot dusver heeft opgeleverd om controle te vermijden? Het hield je in de vertrouwdheid van je verleden, toch? Controle ontwijken is enkel gebaseerd op angst. Bovendien creëert het ook afgescheidenheid en een heleboel neurotische reacties, van allerlei aard. Zolang je dit blijft doen, zal je leven blijven draaien om controle vermijden en niet om creëren wat voor jou werkt.

Stap op eender welke meester of eender welke authentieke leraar af, en vertel hem dat je best wil oefenen maar dat je nooit zal toestaan gecontroleerd te worden. Ze zullen je een trap verkopen – LOL – zie je dat?

Overgave

In Creative Consciousness leven we vanuit het commitment om omgevingen te creëren en aan te bieden waarin je kan leren en groeien: Trainingen, Retreats, de Coach Opleiding, de Creative Consciousness Trainer Academie, licentiehouders, etc. Hier wordt je ‘ontwaken’ versneld, je bewustzijn en je competentie om te creëren.

De enige lastige kwestie waar we allemaal doorheen moeten, staat in directe relatie tot ons begrip van controle. Elke spirituele lering zegt ons dat we moeten leren ons OVER TE GEVEN; geen enkele voegt daaraan toe “… op de voorwaarden die je ego stelt”. Hoe interessant is dat? Oh jee, alleen al het woord “overgave” in de mond nemen roept alweer zoveel op (vooral bij de Duitsers! LOL).

Uiteindelijk dwingt het leven ons hoe dan ook toch tot overgave, vroeg of laat. Als je het niet eerder deed, dan zal je al je illusies van controle moeten laten gaan en overgave ervaren wanneer de dood je komt halen. Als je erin slaagt om je WEERSTAND los te laten, ervaar je onmiddellijk onvoorstelbare gelukzaligheid en vrijheid. Maar tegen dan is het te laat om ervan te genieten, want het is jouw tijd om de wereld verlaten.

Het intelligente ego (als zoiets al bestaat J) tracht overgave zo vaak en zo volledig mogelijk te beoefenen als zijn weerstandsbeheer het toestaat. Vooruitgang maken in die praktijk is wat we spirituele groei noemen. Al de rest is maar voorbereiding hierop. NIEMAND kan aan de uitdaging van de overgave ontsnappen.

Zo zie je maar dat het helemaal niet zo’n DRAMA hoeft te zijn, toch? Riskeer jezelf, laat je ego toe om wat kleiner te worden en geef je over aan gecontroleerd worden (dat ben je toch de hele tijd!). En dan kom je er vanzelf achter dat je niet doodgaat. Als je geluk hebt, sterft de angst van je ego. Maar zolang je probeert de voorwaarden van het leven zelf te bepalen, mis je gewoon het hele punt.

Ik hoop dat deze kleine uiteenzetting je angst kan sussen, en dat het je uitnodigt om te experimenteren met wat waarschijnlijk het allerbelangrijkste is voor eenieders spirituele reis.

 

Met liefde, Marc

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen