Daadkracht

Door Charles Ruiters 18 januari 2018

Beloftes maken en nakomen.

Op een workshop die ik onlangs gaf over “The Secret to Success” werd gevraagd wat mijn secret was en dat is “doen wat ik zei dat ik zou doen op het moment dat ik zei dat ik het zou doen”. Oftewel daadkracht: beloftes maken en die ook nakomen: afspraak is afspraak. Dit geeft vertrouwen, mensen weten wat ze aan me hebben. Mijn definitie van integriteit/daadkracht is:

“Integriteit/daadkracht is doen wat je zei dat je zou doen op het moment dat je zei dat je het gedaan zou hebben.”

En dat is inderdaad basis voor succes. Niet alleen met afspraken naar anderen, ook naar mezelf. De succesformule bevestigt dit ook:

“De waarschijnlijkheid dat iemand zijn/haar doelen bereikt, staat in directe relatie tot zijn/haar niveau van integriteit/daadkracht (op een schaal van 0-100%).”

De een haalt resultaat, de ander raakt in een burn-out

Na de workshop bleef mijn antwoord nog hangen……dus besloot ik eens wat dieper te kijken naar wat is nu Integriteit/Daadkracht en hoezo werkt het voor mij wel en voor anderen juist niet. Ik ken mensen die al hun afspraken na willen komen, er ook hard voor werken maar er juist ziek van worden omdat het nooit af is, of omdat ze wel goed zijn in afspraken nakomen met anderen maar zichzelf daarin vergeten. Dus laten we eens onderzoeken waarom Integriteit/Daadkracht een voorwaarde is om vooruit te komen, om datgene te bereiken in je leven dat jij graag wenst.

“Wat doet het met jou als je vriend of vriendin ALTIJD zijn/haar afspraken nakomt?”

Dat geeft je een gevoel van op hem/haar kan ik bouwen, die kan ik vertrouwen.

“En wat doet het met jou als je vriend of vriendin zelden of nooit zijn/haar afspraken nakomt?”

En hoe anders kijk je tegen iemand aan die nooit of zelden zijn afspraken nakomt? Hmmm…..eerst maar eens zien.

Hoe goed kom jij afspraken met jezelf na…?

Als je nu eens naar jezelf kijkt, in hoeverre kom jij je afspraken na en hoe zie jij jezelf dan als je weer eens een nieuwe afspraak maakt? Precies….net zoals je je vriend(in) ziet in bovenstaand voorbeeld, zo zie je en vertrouw je ook jezelf.

Ben je bewust dat:

  1. Integriteit is de brandstof voor krijgen wat jij wenst
  2. Integriteit vertrouwen geeft
  3. Integriteit in lijn is met je visie

1. Brandstof voor jezelf

Eerder schreef ik over de impact die je onderbewustzijn heeft op wie jij bent en wat je doet: “voor 95% leven wij op de automatische piloot”. Deze automaat, dit onderbewustzijn, kent geen tijd en heeft ook geen oordeel. En het slaat alles op wat er gebeurt in je leven. Je onderbewustzijn houdt bij hoe vaak jij een belofte nakomt of niet. En zodra jij een nieuwe belofte doet, wordt het “programma integriteit/daadkracht” afgedraaid.

“Wat als de kans dat jij je nieuwe afspraak nakomt, voor 95% bepaald wordt door wat je onderbewustzijn als record heeft?”

En dit record is gebaseerd op het consequent nakomen van je afspraken in het verleden. Dit geldt zowel voor afspraken met jezelf als voor afspraken met anderen. Als je wilt dat het onderbewustzijn in je voordeel gaat werken, zorg dan dat je vanaf nu bewust afspraken maakt en deze ook nakomt. Dan heb je altijd voldoende brandstof om gestelde doelen te realiseren. Overigens hoe hoger je integriteit/daadkracht, hoe meer de Wet van de Aantrekkingskracht voor je gaat werken: op het moment dat je meer dan 80% van je afspraken (met jezelf en met anderen) nakomt, zal je flow ervaren, komen toevalligheden op je pad en beweeg je sneller naar je doelen toe. Dus wat ga jij je vanaf nu beloven?

“Hoe zou je leven eruitzien als je altijd je beloftes waarmaakt?”

“En stel je voor dat binnen je organisatie iedereen in integriteit/daadkracht is….,
wat voor impact zou dat hebben?”

2. Geeft (zelf)vertrouwen

Hoe is het als je weet wat je aan iemand hebt? Wat doet dat met je? Iemand die in integriteit/daadkracht is, schept vertrouwen. Je kunt erop bouwen omdat je weet dat gemaakte afspraken op tijd worden nagekomen. Dat vertrouwen werkt 2 kanten op: naar jezelf en naar anderen. Als jij altijd je afspraken nakomt, dan is de kans dat jij elke volgende afspraak nakomt hoog. Je onderbewuste is de motor hierachter. En we zijn en werken het liefst met mensen en bedrijven waarvan we weten dat ze hun afspraken nakomen. Succesvolle online winkels zijn die winkels die hun servicebeloftes waarmaken, zij scoren hoog in het consumenten vertrouwen. En we zijn bereid om onze volgende aankopen weer bij dezelfde winkel te doen. Het tegenovergestelde is ook waar: we negeren bedrijven die gemaakte beloftes niet nakomen. Zij zullen dan ook niet overleven.

Binnen in jou zit ook zo’n internetwinkel: je onderbewuste steunt je in gemaakte beloftes als je de reputatie hebt dat je deze meestal waarmaakt. Zo van “Natuurlijk gaan we dit realiseren, jij houdt je toch altijd aan je afspraken” En oh zo anders is het als je wel altijd veel beloofde, maar niets of weinig waarmaakte: dan zegt het onderbewuste “Ik weet niet of we dit doel gaan halen, ik heb er weinig vertrouwen in”.

Check vraag: “Zou jij bij jezelf her-aankopen doen?”

3. In lijn met je visie

Als je integriteit/daadkracht snapt, dan ga je vanaf nu beloftes maken en waarmaken.

Hoe kan het nu dat de een hierdoor overwerkt raakt en de ander vrolijk door het leven gaan. En beide hebben afspraken nakomen hoog in het vaandel? Om daar antwoord op te geven moeten we kijken naar “van waaruit maak jij je beloftes?”

Maak jij beloftes naar anderen voor lijfbehoud of omdat je iets van hen verwacht bijvoorbeeld goedkeuring, waardering, aandacht, liefde, complimenten, salarisverhoging, etc… In dit geval zit er een behoefte achter je beloftes. Je verwacht stiekem van de ander iets te krijgen wat die behoefte bevredigd. Echter als die behoefte bevredigd wordt, dan verandert er niets in je gedrag. De volgende keer zal je weer om dezelfde reden een belofte doen…… het is hard werken, aangedreven vanuit je ego. Het ligt binnen je comfortzone en je krijgt dat wat je al hebt.

Belangrijk is dat je beloftes maakt die in lijn liggen met je zelf gecreëerde visie. Een visie die voorbij het ego gaat en gericht is op ontwikkeling, groei, liefde en bijdragen aan een Groter Geheel. Beloftes die aansluiten op wie jij wenst te zijn en in dienst van iets dat groter is dan jezelf. Vanuit dit vertrekpunt ontbreekt een ego gedreven behoefte en is er ruimte om in actie te zijn én toevalligheden op je pad te laten komen. Je energie is gericht op het realiseren van je visie en niet op het controle-zuchtige ego. Er is flow, beweging, je kunt dansen in het moment en je krijgt support uit onverwachte hoeken. Bovendien is er helderheid waar je JA tegen zegt (in lijn met je visie) en waar NEE.

Bij elke afspraak die je maakt:
check waar je belofte vandaan komt: vanuit je ego of vanuit je visie?

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen