Geloof jij nog in één van de 3 geluk illusies? #2

Door Joris Swinkels 5 november 2018

Vorige week kon je de 1e ‘geluk’ illusie lezen: ‘Dat het verhaal waar we in leven ‘waar’ is’.

Hier de tweede in de serie van 3 illusies uit de grootste queeste op deze aarde van filosofen, dichters, zangers, schrijvers en menig ander. De zoektocht naar geluk. Zolang als je deze illusies voor ‘waar’ blijft aannemen, zal je ervaren dat ‘gelukkig zijn’ je soms overkomt en soms niet. Je eigen vermogen om er iets aan te veranderen wordt groter naar mate je minder in illusies gelooft.

 

De tweede illusie:

We denken gelukkiger te worden door ‘ergens’ te komen’.

 

Om dit verder uit te leggen moeten we eerst even kijken naar onze mind.

Onze ‘mind’ is een mechanisme dat enkele milliseconde ‘ná’ een gebeurtenis verbindingen legt tussen ‘dat wat we al weten’ om zo tot ‘de meest waarschijnlijke’ verklaring te komen voor de gebeurtenis.

Als we kiezen om de blauwe schoenen te kopen en niet de rode, dan gebeurt die keuze in onze hersenen vóór onze bewuste waarneming ervan, en vóórdat we onze verklaring, het ‘waarom’ van de keuze, gemaakt hebben. Onze mind zorgt zo dat we ‘zekerheid’ ervaren en ons ‘veilig’ voelen.

 

Welke chocolade kies jij?

Als we door de supermarkt lopen en onze wekelijkse oranje Tony’s Chocolonely in het winkelmandje doen, dan zegt onze mind, we doen dit omdat dit onze lievelingschocolade is. Logisch toch? Maar als we dan op een dag ineens naar de gele verpakking grijpen en je vraagt de ‘mind’ waarom, dan zal deze mogelijk als antwoord geven: we willen eens wat anders. Beide gevallen zijn wel mogelijk maar niet absoluut waar. Waar is dat we ‘niet weten’ waarom precies we nu ineens een andere keuze gemaakt hebben.

 

Ons innerlijke verhaal.

Om ons ‘innerlijke verhaal’ te bouwen gebruikt de mind twee strategieën.

1: De ‘omdat’ strategie: hierbij verklaard hij gebeurtenissen, door redenen te vinden uit wat hij al ‘denk te weten’. De meest logische verklaring, kiezende uit de opties die de mind al kent.

Als dit antwoord niet direct uit het geheugen oproepbaar is gebruikt de mind een tweede strategie:

2: De ‘waarom’ strategie: hierbij stelt de mind de vraag ‘waarom’ en gaat vervolgens scannen naar mogelijke antwoorden. Vraag aan je mind: Waarom ben ik niet gelukkig? En hij zal binnen korte tijd één of meerdere antwoorden vinden. Als we een gevoel van ‘niet volledig geluk’ of ‘ongeluk’ waarnemen dan is dit de strategie die we meestal gebruiken.

De mind zal ALTIJD wel iets vinden op deze vraag!

Hij zal scannen over de gebieden in mijn leven: relatie, werk, geld, lichaam, vrije tijd, passie en HOPPA, er is altijd wel iets wat hij aan de huidige ervaring van ‘ongeluk’ kan koppelen. Vervolgens wordt de ‘waarom’ een ‘omdat’ en wordt deze onderdeel van het verhaal.

Gevolg van dit fenomeen is dat de mind vervolgens beslist dat het dit (door zichzelf onwaar gelinkte) probleem moet gaan oplossen om WEL weer geluk te ervaren…!! Deze beslissing heeft meestal een ALS – DAN vorm.

We denken dan:

ALS ‘ik weer uitdaging heb in mijn werk’ DAN ben ik weer gelukkig.

ALS ‘ik maar meer liefde zou ervaren van mijn partner’ DAN ben ik gelukkig.

ALS ‘ik meer inkomen heb’ DAN ben ik gelukkig.

ALS ‘ik 10 kg af zou vallen’ DAN ben ik weer gelukkig.

Deze ALS – DAN illusie is de tweede illusie van ‘geluk’

Je hebt dus geen ander nodig, geen (betere) partner, geen ander lichaam, niet meer geld, niet meer zon, geen andere baan etc. nodig om geluk te ervaren.

 

Hoe geluk WEL werkt en enkele tips hoe je meer open kan staan om geluk te ervaren zal ik in de 4e blog beschrijven, eerst de illusies onthullen;-)

Tot de volgende.

Met HARTEgroet,

Joris

 

PS: Joris is lead trainer in de krachtige transformationele Master 1 trainingen waarin vele illusies besproken worden en waar je getraind wordt om te ‘gaan zien’ wat daadwerkelijk is. Hierdoor kom je op een ander niveau van bewustzijn wat een directe impact heeft op het gevoel ‘in je kracht te staan’ – gevoel van ‘zelf aan het stuur staan’ – gevoel van vrijheid – helderheid over wat je ‘echt’ wilt en vele andere effecten. Ben je nog niet klaar om deze 4 daagse training voor jezelf te kiezen boek hier dan eerst een kennismakingssessie met Joris om samen te kijken wat voor jou van support kan zijn.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen