Geloof jij nog in één van de 3 geluk illusies? #3

Door Joris Swinkels 19 november 2018

In de vorige blogs heb ik de 1e ‘geluk’ illusie ‘dat het verhaal waar we in leven ‘waar’ is’ besproken en daarna de 2e: De ALS – DAN illusie.

Hier volgt de derde in de serie van 3 illusies uit de grootste queeste op deze aarde van filosofen, dichters, zangers, schrijvers en menig ander. De zoektocht naar geluk. Zolang als je deze illusies voor ‘waar’ blijft aannemen, zal je ervaren dat ‘gelukkig zijn’ je soms overkomt en soms niet. Je eigen vermogen om er iets aan te veranderen wordt groter naar mate je minder in illusies gelooft.

 

Illusie 3 luidt: ‘Dat de weg naar geluk in de richting van geluk is’.

 

Stel ‘gelukkig’ is wit en ‘ongelukkig’ is zwart. Als ik alles om me heen wit ga maken en alleen nog maar aandacht en energie steek in wit dan zal de intensiteit van mijn ‘wit’ beleving afnemen. Reden is dat het niet meer in contrast staat tot ‘zwart’.

We beleven de diepste momenten van liefde als de liefde ophoudt. We voelen het meest dat we van iemand houden als ze er (even) niet meer zijn. We ervaren onze rijkdom het sterkst als we in direct contact zijn met sterke armoede etc. Om dus geluk te ervaren moeten we ‘niet-geluk’ ook toelaten in ons leven.

Vaak is het zo dat we ons ‘geluk’ willen scoren boven de 6 of 7 (op 10). Activiteiten waarvan we aannemen dat we onder de 7 gaan, proberen we dan ook te vermijden. Opruimen, confrontatie aangaan, de waarheid vertellen tegen onze partner, nee zeggen tegen een collega, verdriet toelaten, woede toelaten etc. Het tegengestelde is echter waar, als we ‘alles’ toelaten wat er is, zullen we inderdaad ook minder geluk ervaren maar ook méér. Als we een moment van 4 toestaan dan ontstaat ineens ook de opening naar 9,5 of 10 die we daarvoor wel wilden, maar niet wisten hoe. Het is dus niet zo dat we door altijd maar geluksmantra’s te zingen, alleen maar te doen wat we leuk vinden, etc persé meer geluk gaan ervaren.

Welke dingen ben jij aan het vermijden?

Als je even gaat zitten en gaat voelen, zal je vrolijkheid, maar ook woede, boosheid, verdriet of angst tegenkomen. Mogelijk niet zoveel omdat we gewend zijn deze emoties niet te erkennen of zelfs te onderdrukken. Maar door bewust even ruimte te maken en ook deze emoties te erkennen zul je zien dat de zelfde dag of avond nog, je hogere pieken zult ervaren in je geluksgevoel.

Met HARTEgroet,

Joris

 

PS: Joris is lead trainer in de krachtige transformationele Master 1 trainingen waarin vele illusies besproken worden en waar je getraind wordt om te ‘gaan zien’ wat daadwerkelijk is. Hierdoor kom je op een ander niveau van bewustzijn wat een directe impact heeft op het gevoel ‘in je kracht te staan’ – gevoel van ‘zelf aan het stuur staan’ – gevoel van vrijheid – helderheid over wat je ‘echt’ wilt en vele andere effecten. Ben je nog niet klaar om deze 4 daagse training voor jezelf te kiezen boek hier dan eerst een kennismakingssessie met Joris om samen te kijken wat voor jou van support kan zijn.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen