Geloof jij nog in één van de 3 geluk illusies? #1

Door Joris Swinkels 29 oktober 2018

De grootste queeste op deze aarde van filosofen, dichters, zangers, schrijvers en menig ander is het beschrijven van de liefde en het geluk. Maar in deze beschrijvingen en overtuigingen zitten vele ‘geluk’ illusies! Hieronder staat de eerste van 3 illusies voor je beschreven. De eerste is mogelijk niet nieuw voor je daar zowel de Maya’s als Boedha deze hebben beschreven. De andere twee volgen. Zolang als je deze illusies voor ‘waar’ blijft aannemen, zal je ervaren dat ‘gelukkig zijn’ je soms overkomt en soms niet. Je eigen vermogen om er iets aan te veranderen wordt groter naar mate je minder in illusies gelooft.

Hier komen ze.

Illusie 1: Dat het verhaal waar we in leven ‘waar’ is.

 

Wat is, is. Wat niet is, is niet. De natuur werkt zo, het universum werkt zo, ons lichaam werkt zo, ons leven werkt zo. Bovenop dat ‘wat is’ maakt onze ‘mind’ er nog een verhaal over. In Master 1 noemen we dat ‘Story’. De beschrijving van iets, je interpretatie. Maar is je interpretatie hetzelfde als dat ‘wat is’?

Is je interpretatie van die situatie met je ex-partner de absolute waarheid? Of is het waar dat jij die interpretatie tegen jezelf verteld? Is je verhaal over waarom je de deal niet gesloten hebt de absolute waarheid? Of is het waar dat jij dat verhaal erover vertelt? Is je herinnering aan wat er vroeger thuis gebeurde de absolute waarheid? Of is het waar dat dit jouw interpretatie is die je tegen jezelf (en anderen) verteld? Bij alle gevallen zal je kunnen zien als je goed kijkt, dat de tweede optie waar is.

We leven in een verhaal over ‘wat is’. Dat verhaal ‘wijst’ wel in de richting van wat er gebeurde of hoe het is maar het is niet hetzelfde.

ALTIJD wanneer we ‘ongelukkig’ ervaren, komt dat omdat we leven we in een verhaal.

Dat wil niet zeggen dat ‘pijn’ en ‘verdriet’ niet ‘waar’ zijn, niet ‘echt’ zijn, nee, het betekend dat ons ‘lijden’ komt door het verhaal dat we maken over de ‘pijn’ en ‘het verdriet’. Het moment dat we zien dat ons ‘ongelukkig zijn’ voorkomt uit het verhaal dat we ergens over vertellen kan de ervaring ontstaan dat ons ‘ongelukkig zijn’ al minder wordt, een soort bevrijding.

We hebben dan twee keuzes: 1. om het hele verhaal dat ons ongelukkig maakt los te laten. (dit is meestal de lastigste optie en vergt een zeer hoge mate van bewustzijn waar je in de Masters zeker grote sprongen kan maken maar wat evengoed de lastigste optie blijft) En optie 2 is: om een ander verhaal te gaan vertellen tegen jezelf, geen leugens maar een verhaal dat ook ‘waar’ is voor jou, maar je wel een beter gevoel geeft.

Voorbeeld:

Stel iemand heeft geen contact meer met een van de ouders. (dit is wat is)

Wat er gebeurde was een lange weg van beladen ruzies en uiteindelijk de keuze om het contact te verbreken.

De reden (het verhaal) zou kunnen zijn: Omdat ik het nooit goed kan doen en mijn eigen leven niet mocht leiden. Al vanaf dat ik een klein kind wat hoorde ik altijd dat mijn grotere zus het beter kon, dat ik daar eens naar moest kijken. Dat mijn ouders me gewoon nooit zo gemogen hebben als mijn zus.

(dit hele verhaal is een mogelijke interpretatie maar niet ‘de absolute waarheid’. Vaak doen ouders om allerlei reden dingen omdat dat de keuzes zijn die ‘binnen hun niveau’ van gewaarzijn het beste leken. Een mens maakt namelijk altijd alle keuzes geleid door de kracht om te kiezen. Maar de kracht om iets te kunnen kiezen hangt samen met het niveau van bewustzijn. Zo zal een alcoholist in veel gevallen eerst de bodem van de put moeten raken om ‘bewust’ te worden dat het zo ‘echt’ niet meer verder kan. Pas ná deze bewustwording, ontstaat de kracht om anders te kiezen. Theoretisch is een andere keuze er altijd)

Als dit verhaal iemand ‘ongelukkig maakt’ dan zijn er dus twee keuzes:

Het hele verhaal loslaten of een ander verhaal kiezen wat ook waar is. Meestal kiezen mensen dan om een ander verhaal te maken dat hun minder ‘ongelukkig’ maakt.

Dit verhaal ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: Mijn ouders hadden een zwaar leven en deden wat ze konden en wat binnen hun bereik lag. Ze maakte zich altijd zorgen over me en probeerde te doen wat zij dachten dat het beste voor me was. Ze waren alleen niet goed in het ‘begeleiden van mij’ maar ze deden wat ze deden wel uit een vorm van liefde, en ongerustheid over me.

Is dit verhaal de ‘absolute waarheid’? NEE, ook niet net zo ‘niet’ als het eerste verhaal, de eerste interpretatie. Maar het tweede verhaal maakt mogelijk wel minder ‘ongelukkig’ of misschien brengt het zelfs wel ‘meer geluk’ of ‘ meer liefde’ voor mijn ouders.

 

 

Laten we ‘zijn’ met ‘wat is’.

Laten we ont-waken uit de ‘sluier’ van illusies die ons klein houden.

 

Hartegroet,

Joris

 

PS: Joris is lead trainer in de krachtige transformationele Master 1 trainingen waarin vele illusies besproken worden en waar je getraind wordt om te ‘gaan zien’ wat daadwerkelijk is. Hierdoor kom je op een ander niveau van bewustzijn wat een directe impact heeft op het gevoel ‘in je kracht te staan’ – gevoel van ‘zelf aan het stuur staan’ – gevoel van vrijheid – helderheid over wat je ‘echt’ wilt en vele andere effecten. Ben je nog niet klaar om deze 4 daagse training voor jezelf te kiezen boek hier dan eerst een kennismakingssessie met Joris om samen te kijken wat voor jou van support kan zijn.

< GA HIER NAAR ILLUSIE NR.2>

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen