Je ‘schaduw’ bepaalt je leven.

Door Marc Steinberg 29 augustus 2017

Wie heeft ‘schaduwen’ en wie niet?

Iedereen heeft een ‘Schaduw’. De opbouw van schaduwen start al zeer vroeg in onze kindertijd. Elke uitdagende gebeurtenis die we niet volledig konden verwerken, werd een schaduw. Als we moeilijke dingen meemaken (verwaarlozing, verlies, straf, bedreiging, chantage, enz.), is de kans groot dat onze hersenen in een modus van overleving schakelen. Dit betekent dat onze capaciteit om aanwezig en bewust te zijn wordt afgesloten en het R-systeem (vecht, vlucht, bevries) ons overneemt. Het afsluiten van de hogere hersensystemen (neocortex- en limbische systeem) is een beschermingsmechanisme ter overleving. Het creëert ook wat we ’trauma’ noemen. Een trauma is alles wat we meegemaakt hebben in ons leven waar de neocortex- en limbische systeem niet in staat waren om het bewust en emotioneel te verwerken. De energetische residuen worden door onze psychologie onderdrukt in het onderbewuste zodat we weer verder kunnen maar definiëren en bepalen wel wie we zijn.

Hoe weet ik of ik ‘schaduwen’ heb of niet?

Je kunt het niet bewust weten – als je weet dat je een schaduw hebt, dan zou het geen schaduw meer zijn. Veronderstel echter dat je schaduwen hebt. De effecten van schaduwen zijn vaak wel zichtbaar in onze 3-dimensionale realiteit. Schaduwen hebben gevolgen voor ons lichaam (psychosomatisch), en de manier waarop het leven naar ons toe komt. Als je een negatieve realiteit ondervindt (personen, verliezen, rampen, ongeluk, enz.), dan zijn dit mogelijk gevolgen van je eigen (innerlijke) schaduw.

Waarom hebben schaduwen invloed op mijn leven?

Ook volgens de wetenschap is alles in het universum verbonden (‘Butterfly effect’). Talrijke filosofische, religieuze, spirituele en neurologische bronnen bevestigen dat onze innerlijke wereld verbonden is met onze externe wereld. Onze innerlijke realiteit weerspiegelt zichzelf in onze externe realiteit. De wet van aantrekking is ook gebaseerd op dit principe. Hoewel we niet bewust zijn van onze innerlijke schaduwen, maken ze deel uit van wie we intern zijn. ‘Zoals binnen zo buiten’ zegt Hermes Tristmegistos en als we hebben geleerd om te vertalen wat er in onze schaduw bestaat, hebben we een krachtig instrument om onze schaduwen te ontmoeten, ze te bevrijden en daarom onze externe realiteit te beïnvloeden.

Wat is schaduwwerk?

Schaduwwerk kan op vele manieren gedaan worden, soms minder en soms zeer effectief. Alle manieren hebben één doel: het licht van bewustzijn en aanwezigheid naar de schaduw brengen. Het moment dat je je van een schaduw bewust wordt en deze met volle aanwezigheid ontmoet (dus geen vlucht, vecht of bevries reactie) eindigt de schaduw als schaduw en wordt deze geïntegreerd als energie en bevrijding. De meest effectieve manier (volgens mijn onderzoek en ervaring) om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, is door het faciliteren van een ‘schaduw theater‘.

Schaduw theater.

Hierbij is er een podium, publiek, duidelijke regels, ethische toestemming van de betrokkene en een zeer veilige ruimte. De deelnemer die een schaduw scène uitoefent, neemt plaats op het podium. Soms alleen, vaak met mede deelnemers die bepaalde karakters vertonen (bijvoorbeeld vader, moeder, leraar, ex, oom, broer of zusje). Samen acteren ze de scene die het oorspronkelijke trauma veroorzaakte. Het doel van de deelnemende deelnemer is om het originele trauma of evenement zo echt mogelijk weer te geven. Dit keer echter zodat dit in volledige aanwezigheid kan worden ervaren. De ondersteunende deelnemers in de scène helpen naar hun beste capaciteit. De sessieleider (therapeut) houdt de ruimte en begeleid indien nodig, om de aanwezigheid van de actie te ontplooien.

Doorleven van emoties.

Door de aard van de scènes kan de deelnemer verwachten intense gevoelens tegen te komen. Deze worden veroorzaakt door het doorspelen van de traumatische gebeurtenissen. Om deze gevoelens hun ruimte te geven (in plaats van er op te reageren met de standaard vlucht, vecht of bevries reactie) in de ‘heilige’ ruimte van het schaduw theater is een van de belangrijkste elementen voor de integratie van de schaduw. Hierdoor kan ook de verwerking of heling plaats vinden. Het andere sleutelelement wordt op het juiste moment door de sessieleider ingebracht. Het uitnodigen van de deelnemer om te kiezen in een krachtige, bewuste, mentaal-emotionele positie te gaan staan en actief uit te drukken wat nooit uitgedrukt is. (uiteraard in relatie tot de traumatische gebeurtenissen). Dit is de cruciale verschuiving van het slachtoffer zijn naar de overwinnaar voor de deelnemer.

Robert de rebel.

Bijvoorbeeld: Robert werd gedomineerd door zijn vader en werd een ‘pleaser’ met de schaduw: rebel. De scène start waarbij een mede deelnemer Roberts vader speelt en Robert in een situatie brengt, die door Robert zelf is aangedragen uit de gebeurtenissen van het verleden. Nadat emoties en tranen ruimte hebben gehad, nodigt de sessieleider Robert uit om zijn plaats in te nemen ten opzichte van zijn vader (zich te verdedigen tegen de overheersing van zijn vader). Robert wordt gevraagd om actief in de rol te stappen die toen onmogelijk was. Als Robert het goed doet, en krachtig voor zichzelf gaat staan in de situatie, verplaatst hij zich (energetisch) boven zijn vader en de overheersing waardoor hij niet meer weg hoeft te lopen, gepest of gemanipuleerd hoeft te worden.

Medeleven uit het hart.

Vanuit deze positie van vrijheid en kracht zal Robert een onverwacht fenomeen ervaren. Een echte medeleven voor zijn vader, vanuit zijn hart. Dit is het moment dat Robert weer in verbinding brengt met de liefde die een kind heeft voor de ouders. Het is de echte liefde, niet de liefde die wordt aangedreven door angst, verplichting of wensdenken.
Hier aangekomen heeft de verwerking en heling plaatsgevonden en is het schaduw theater voor Robert compleet. Dit is slechts een voorbeeld van talloze mogelijkheden hoe een schaduw theater scene er uit zou kunnen zien. De 7 stappen van trauma naar vrijheid zijn echter altijd hetzelfde.

De 7 stappen van trauma naar vrijheid.

1. Een bewuste beslissing om je schaduw te ontmoeten
2. De ontmoeting met 100% commitment aangaan
3. Geef alle gevoelens ruimte om gevoeld te worden
4. Verplaats je van slachtoffer naar overwinnaar
5. Volledige zelf-expressie in het voor jezelf opstaan
6. Laat compassie ontstaan
7. Geef je over aan liefde

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen