De zoektocht naar authenticiteit

Door Marc Steinberg 29 mei 2018

Niemand kan echt gelukkig zijn als hun leven niet authentiek is. Een leven leiden in authenticiteit betekent dat je leven echt van jou is, helemaal vanuit jou en je bron komt; niet vanuit je ouders, je leraars, films, sociale of traditionele conditionering. Maar vanuit JOU, je kern, je essentie, je ziel. Wanneer we onze ziel de ruimte geven om zichzelf volledig te ontplooien en uit te drukken, in ons en in ons leven, wat kan er dan nog authentieker zijn?

 

Een tweedehands leven

Tot op de dag van vandaag slaagt ons onderwijssysteem er nog steeds niet in om kinderen mee te geven wat ze nodig hebben om hun eigen waarheid, waarden en authenticiteit te vinden. Onze samenleving blijft de nieuwe generaties vormen volgens onze traditionele blauwdruk. Maar conformiteit maakt ons onzeker en diep ongelukkig. Het merendeel van de bevolking op aarde heeft zwaar te lijden onder een vaak onbewuste vorm van ongelukkig zijn, wat hen gemakkelijk ten prooi laat vallen aan een industrie die ons vervangmiddelen van geluk verkoopt. Dit brengt onze levensstijl tot stand.

De meesten onder ons zijn afhankelijk geworden van die vervangmiddelen: entertainment, ongezond eten, luxeartikelen, genotsmiddelen, drugs, enzovoorts. Andere manieren om de innerlijke pijn van het leven te verzachten of ontvluchten zijn verslavingen aan werk of seks of drugs, en een arsenaal aan ziektes eigen aan onze moderne samenleving: paniekaanvallen, angst, burn-outs, bore-outs, depressies… om er maar enkele te noemen.

Vanuit mijn perspectief, wanneer ik alle mogelijke factoren in overweging neem, zie ik maar één mogelijke conclusie:

Wat we missen is een authentiek leven.

Als je eens even goed naar onze wereld kijkt, ziet je heel snel dat er iets fundamenteel verkeerd gaat. En hoe meer we het proberen te op te lappen, hoe meer we daarin lijken te falen. Dat doet me denken aan het kortverhaal over het Indische personage Nasrudin.

Nasrudin vertrok op een avond uit zijn plaatselijke café, en realiseerde zich onderweg naar huis dat hij  zijn sleutels niet meer had. Wanhopig begon hij ze te zoeken onder een lantaarnpaal vlakbij, die licht op straat scheen. Op zijn knieën kroop Nasrudin rond en zocht overal in het licht op de stoep.

Een vriend passeerde en zag Nasrudin rondkruipen. Hij vroeg nieuwsgierig: “Wat ben je aan het doen?” Nasrudin antwoordde: “Ik zoek mijn sleutels!” Zijn vriend observeerde de situatie even en vroeg: “Waar ben je ze kwijtgeraakt?” Nasrudin riep spontaan: “Daar!” Zijn verbaasde vriend antwoordde: “Maar waarom zoek je daar dan niet?” “Omdat daar geen licht is!” zei Nasrudin.

 

Zoeken in het licht van het verstand.

Voor Nasrudin houdt het geen steek om naar verloren sleutels te zoeken waar er geen licht is, zelfs al vertelt zijn geheugen hem dat hij daar zijn sleutels is verloren. Wat wel steek houdt voor Nasrudin is om te zoeken waar zoeken zin heeft: in het licht van de lantaarn.

Dit verhaal illustreert de observatie dat de meeste mensen wat ze in zichzelf kwijtgeraakt zijn zoeken in het licht van hun verstand. En dan vragen ze zich af waarom ze niet vinden wat ze zoeken.

 

Hier kan je twee vragen bij stellen.

Waarom niet wachten tot morgen, wanneer er weer daglicht is? En zijn er geen zaklampen?

De eerste vraag kan je maar beantwoorden als je “morgen” kan definiëren. Wat als het betekent: “een volgend leven”? Wie zou er zo lang willen wachten? De tweede vraag kan je positief beantwoorden: zaklampen zijn beschikbaar in de vorm van leraars die de reis al hebben afgelegd en dus het terrein kennen.

Wie erin slaagt om een authentiek leven te leiden, is een gelukkig mens. Geluk is wanneer er niets ontbreekt. Een authentiek leven vraagt niets in het bijzonder, zijn geluk is zijn eigen alfa en omega. Authenticiteit heeft niets dan zichzelf nodig om geheeld en gezond te zijn.

 

Het antwoord is liefde.

Liefde is de natuurlijke staat van zijn die iemand ervaart wanneer hij of zij authentiek leeft. Liefde voor zichzelf, liefde voor anderen, liefde voor de wereld en liefde voor het leven.

 

Met ❤, Marc Steinberg

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen