Doe één ding!

Door Charles Ruiters 18 januari 2018

Het leven is een grote speeltuin.

Maar als je met alles wilt spelen, dan kun je nooit lang met hetzelfde bezig zijn. En dat is nu juist wat nodig is om het verschil te maken. Durven kiezen voor één ding en daar al je energie op richten. In het verlengde van je visie, wat is datgene wat jij kiest en gaat doen om je visie te realiseren?

Succesvolle mensen kiezen ervoor om gedurende langere tijd te focussen. En ze zeggen dus constant NEE tegen mogelijkheden die er ook zijn, maar die hen weghalen van de focus. In het boek “Doe één ding” van Gary Keller & Jay Papasan word je uitgenodigd om elke dag weer dat ene ding te kiezen en te gaan doen wat al het andere overbodig maakt. Want als jij het juiste doet, telkens weer, dan komt in de loop der tijd succes naar je toe. Succes is het juiste éne ding doen & één ding tegelijk.

We worden overspoeld met mogelijkheden. Alle kennis en informatie is beschikbaar. Als je de verleiding niet kan weerstaan, zal je alles proberen te doen en weinig voor elkaar krijgen. De weg naar ‘meer’ is door juist met minder bezig te zijn. Durf te kiezen, focus, ken je visie en leef van daaruit.

Ben je bewust dat:

  1. Doe het juiste éne ding in lijn met je visie
  2. Stretch jezelf ca. 20%
  3. Geniet van je reis

1. Doe het juiste éne ding

Van belang is dat datgene wat je kiest bijdraagt aan het realiseren je visie. In alles wat je doet hou je je focus op je visie. Als je een ‘grote’ visie hebt, dan helpt het om na te denken in welke stappen je naar die visie toe beweegt. Wat is er over 5 jaar? En wat over 3 jaar? Wat is er over 1 jaar na nu? Wat is er over 6 maanden? En wat over een maand? Over een week? En wat moet jij vandaag doen om datgene wat er over een week is te kunnen realiseren?

De meerderheid van wat je wilt bereiken komt voort uit een handvol dingen die je doet. Het is de zgn. 80-20 regel: 20% van je inspanning levert 80% van het resultaat op. Dus wat is nu echt belangrijk? En schrap de rest! Waarop focus jij je? Wat is jouw 20%? En wat als je de 20% van die 20% neemt? Wat als je van alle “to do’s” er uiteindelijk maar één kiest en dat gaat doen? Welk ene juiste ding kan jij vandaag doen op basis van jouw doel deze week? En als je het juiste éne ding hebt gekozen, dan ga je dat doen, jij komt in actie! En blijf je daarmee doorgaan totdat het af is!

Focus vanuit je visie geeft helderheid. Voor jezelf maar ook voor je omgeving. En dat maakt het mogelijk dat je kansen gaat waarnemen en benutten. Net zoals dat jij besloten hebt om een rode Volkswagen aan te schaffen, je opeens overal rode Volkswagens ziet rijden. Die waren er voorheen ook al, alleen had je daar je focus niet op. Focus maakt het dus mogelijk dat je juist datgene aantrekt wat je nodigt hebt voor de volgende stap. Dus naast je actie, stel je jezelf ook open om toevalligheden naar je toe te laten komen. De actie noem ik de mannelijke energie én dergelijke toevalligheden op je pad laten komen is de vrouwelijke energie. Je gaat ze waarnemen op het moment dat je focust en het juiste éne ding gaat doen.

2. Stretch jezelf 20%

Magie ontstaat bij extremen. Als je alles eruit wilt halen wat erin zit dan zal je uitdagingen aan moeten gaan. En dat doe je door bewust het juiste éne ding te kiezen in lijn met je visie. Op het moment dat jij jezelf uitdaagt en buiten je comfort zone stapt, creëer je een context die niet past bij wie je bent. Dit roept allerlei gedachtes & gevoelens op die je trachten tegen te houden. Afhankelijk van de stretch ben je ofwel in staat deze gedachtes en gevoelens te laten zijn en heb je voldoende lef en doorzettingsvermogen om datgene te doen wat nodig is om de uitdaging aan te gaan. Je houdt vol en zo word je de persoon die past bij je focus en dus je visie. Oftewel je valt terug en geeft op. Dan verandert er niets, loopt je zelfvertrouwen een deuk op en ben je gefrustreerd. Om dit laatste te voorkomen is het belangrijk dat je in kleine stappen vooruit gaat. Ik noem het de 20% stretch: een zodanige stretch uit je comfort zone dat je de weerstand kan hebben en wel kan doorpakken. Hierdoor groei je als persoon, groei je in zelfvertrouwen en krijg je uiteindelijk het resultaat dat jij wenst.

“Oprechte dankbaarheid verbindt jouw in harmonie met de bron van waaruit alles voortkomt”
– Wallace D. Wattles

3. Geniet van je reis

En terwijl je leert hoe het is om jezelf uit te dagen, in 20% stretch stappen naar je doel te bewegen & focus behouden, leef dan in dankbaarheid, vier je je successen en leer van je misstappen (die mogen er ook zijn). Als je jezelf uitdaagt dan creëer je zowel de kans op een succes alsook de kans op een mislukking. Het één kan niet bestaan zonder het ander. Dus op je reis zal je beiden ervaren. Een mislukking heeft eenzelfde waarde als een succes. Vragen die je hierin zouden helpen zijn bijvoorbeeld: Wat kun je ervan leren? Wat zou je moeten toelaten? Wat is mijn relatie tot “mislukken”? En waar ben je bang voor?

Geniet van je reis. Het gaat namelijk niet om aankomen. Het gaat om je reis. Je reis is de persoon worden wie je wil zijn. Het is feitelijk het doel achter het doel. Elke dag beweeg je je richting de realisatie van je visie. Op die reis groei je als mens, je krijgt inzichten, leert nieuwe dingen, tools en mensen kennen. En als je dan na bijvoorbeeld 5 jaar gereisd te hebben, aankomt op je einddoel, dan ben je een ander mens geworden. De persoon die je 5 jaar geleden was, had wel een juiste visie maar was toen niet klaar om ‘daar’ te zijn. Je bent toen een weg ingeslagen om datgene te realiseren dat jij graag wenste en om daar te komen moest jij veranderen. Want als jij niet veranderd was, dan had je nu nog het resultaat en leven wat je 5 jaar geleden al had.

“Geniet van de reis, doe het juiste éne ding, stretch jezelf en wordt de verandering die nodig is om je visie te leven.”

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen