Doorbreek de gewoonte van weerstand

Door Marc Steinberg 4 september 2018

Laten we beginnen bij de ochtend. Spring je vrolijk uit je bed, met glinsterende ogen en kwispelende staart – of duw je alles weg dat je aanport om op te staan, je alarmklok en het daglicht? Hoor je die zachte, zoete stem in je hart je toefluisteren om even te gaan mediteren? Maar luister je niet en vertel je jezelf dat je geen tijd hebt? En die impuls om eerst je dag te overlopen, in de context van je week, zodat je helderheid kan creëren in je hoofd over wat de prioriteiten zijn waar jij eerst aandacht aan wil geven? Als je die volgde, zou de wereld van de urgenties je aandacht pas erna krijgen. Weersta je die impuls? Terwijl je heel goed weet dat die weerstand dom is?

En die knuffel die je net van je partner kreeg! Had je daar ook weerstand tegen? Gedeeltelijk wel, he? Of was je helemaal present? Nee, een deel van je was al onderweg naar kantoor. En in het verkeer, moet ik het zelfs hebben over de weerstand die je daar hebt? Echt?

En je baan? Nul weerstand? Fantastisch! Stop dan maar met lezen en ga je leven vieren. Aha, nu heb ik je – net als 99% van de anderen, heb je weerstand tegen je werk. De waarheid is dat als jij 100 miljoen euro op je bankrekening had staan, je niet zou blijven doen wat je nu doet. Toch? Nee hoor.

Weerstand tegen ja zeggen. Weerstand tegen commitments. Weerstand tegen wachten. Weerstand tegen 2 uur langer werken. Weerstand tegen hulp aanvaarden. Weerstand tegen een slechte gewoonte opgeven. Weerstand tegen een ongemakkelijke waarheid onder ogen zien. Weerstand om te investeren. Zelfs weerstand tegen weerstand.

Weerstand geeft je een vals gevoel van macht.

Nee zeggen vleit je ego, en het voedt je ijdelheid. Het is allemaal zelfbedrog.

Laten we beginnen bij de kern van de zaak, voor ik verder ga: misschien heb je weerstand tegen het leven zelf? Wat ik bedoel is: deelnemen aan het leven. Heel veel mensen hebben weerstand tegen volop in het leven staan. Dat klinkt gek, ik weet het, maar ga het maar na… Voel je niet dat je de hele tijd tegelijk probeert om je leven te versnellen en zelf je voet op de rem hebt staan? Als je al je weerstand opgaf, zou dat je onmiddellijk een gigantische shot energie geven, net omdat je je hele leven in weerstand hebt doorgebracht.

Weerstand is je manier van leven geworden.

Het moment waarop je stopt met tegenstribbelen tegen het leven, komt alle energie vrij die jij elke dag hebt gebruikt om weerstand te genereren. Boem! Vroeg je je af hoe levendigheid echt voelt? Hier heb je het! Zonder neveneffecten!

Je denkt misschien dat weerstand je belangen beschermt. Ja, maar wiens belangen zijn dat? Die van je ego, om het nooit bij het verkeerde eind te hebben en dus liever miserabel, arm en eenzaam te zijn als dat maar betekent dat het gelijk heeft? Wiens belangen? Die van je onderbewuste, gekwetste, bange, beschadigde ego, dat gelooft dat het nooit goed of waardevol genoeg is, dat het “het niet verdient”, etc.? Wiens belangen? Die van je innerlijke perfectionist, die zich nooit compleet voelt, nooit vervuld, nooit bevrijd? Wiens belangen? Die van je angst, die zich zorgen maakt over alles en niets?

Denk je echt nog steeds dat weerstand JOUW belangen verdedigt?

Ik daag je uit om dat in twijfel te trekken. De prijs die je betaalt voor een vals gevoel van bescherming door je energie van weerstand is enorm: die prijs is je leven zelf! Zelfs biologisch gesproken ben je heel veel jaren aan het verliezen door die weerstandsenergie. Maar leven is meer dan biologisch overleven.

Als je jezelf durft uitdagen om één dag een testrit te doen van wat het is om te leven zonder weerstand, zorg je er zelf voor dat je ongekende weerstand tegenkomt tegen je poging om te ervaren hoe het leven is zonder. Maar al word je alleen maar wat wantrouwiger ten opzichte van je innerlijke “beste vrienden”, je “buikgevoel” enzovoort: dat is een goeie zaak. Je zal namelijk sneller en bewuster bewegen naar dat waar iedereen naartoe beweegt: zoete, bevrijdende overgave aan het leven zelf.

 

Met liefde,  Marc

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen