Een coach is getraind om volledig beschikbaar te zijn.

Door Charles Ruiters 31 juli 2018

Spanning.

Vanochtend had ik een belangrijke bespreking met mijn leidinggevende…..ik had het gesprek aangevraagd omdat het niet zo lekker liep met mij en mijn werk. En thuis liep het ook al niet zo best. Zo ook vanochtend thuis waar we alweer met ruzie uit elkaar naar ons werk zijn gegaan. Die spanning zat nog in mijn hele lichaam toen ik op het werk aankwam. Zo moest ik het gesprek met m’n baas beter niet ingaan. Ik was woede, ik was frustratie en ik was teleurstelling. Feitelijk kon het me allemaal niets meer schelen wat het gesprek me zou opleveren. Waarom had ik ook weer mijn nek uitgestoken en een gesprek aangevraagd. En ik wist dat als ik hier niets aan zou doen, dat dan de rest van de werkdag in dezelfde energie van frustratie, boosheid en teleurstelling zou verlopen. Waar was dit mis gegaan? Welke afslag heb ik gemis? En dit was al een tijdje mijn dagelijkse gang van zaken. Ik zat niet lekker in mijn vel en behalve ikzelf, reageerde mijn omgeving precies zoals ik dat nu niet kon hebben.

 

In zo’n situatie zit iedereen wel eens. Hoe je erin geraakt is lastig aan te geven. Echter hoe je eruit kunt komen, is wellicht van groter belang.

 

Voorbereiding is het halve werk.

Terug naar het gesprek met mijn baas. Zo woedend en boos als ik nog ben op mijn partner vanochtend, zo kan ik niet het gesprek met mijn baas aangaan. Wat kan ik hieraan doen? Ik moet eerst kunnen zijn met wat is. De Check In van Creative Consciousness werkt hiervoor uitstekend. Het helpt je om helemaal in het hier en nu te komen. En daarna is het belangrijk om heldere doelen voor mijn gesprek te hebben. Dus dat ga ik als eerste doen: De Check In. Ik sta even letterlijk stil bij mijn 4 lichamen: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. En verbind met mijn energie lichaam. Ik merk dat door te erkennen wat er in mij omgaat, ik langzaam maar zeker ‘land’. Nu komt de volgende belangrijke stap: In hoeverre heb ik de gemaakte afspraken met mijn leidinggevende afgerond? Ik loop ze even in gedachte na en zie dat ik de meeste heb afgerond en dat er nog eentje deze week aandacht vraagt om ook helemaal compleet te maken. Geen losse eindjes! Dan nu de laatste stap als voorbereiding op mijn gesprek: Welk resultaat wil ik uit ons gesprek halen? Ik formuleer 3 doelen: ik wil mijn baas betrekken bij de twijfels die ik momenteel heb rondom de aanpak en organisatie van het project waar ik aan werk. En ik wil support in het op orde krijgen van de financiële planning van het project. En het derde is dat ik binnen nu en 4 maanden, twee weken vakantie wil inplannen.

Dat lucht op! Ik ben klaar voor het gesprek.

Klaar voor de volgende stap naar meer plezier en passie in mijn werk. Het gesprek met mijn baas verloopt soepel, mijn doelen zijn besproken en er zijn afspraken, acties en commitments geformuleerd.

 

Coaching is niet in je hoofd maar in het ‘hier en nu’.

De aanpak die hierboven beschreven is, stelt iemand in staat om in het hier en nu te belanden en van daaruit de focus naar de toekomst te verleggen. Voordat onze coaches een coachsessie ingaan, bereiden zij zich ook zodanig voor dat ze volledig beschikbaar zijn voor de ander. Coaching is een partnerschap waarbij de coach zich volledig in dienst stelt van de ander en deze support in het bereiken van door hem/haar gestelde doelen. Hoe meer je als coach in het hier en nu bent, hoe minder je in je hoofd zit te zoeken naar oplossingen /adviezen /vragen. Coaching vindt niet vanuit je hoofd plaats, maar is een dans die ontstaat in het moment. En daarvoor zal jij ruimte moeten maken om de ander te laten zijn. En of dit nu in het gesprek met je baas is, of dat jij een gesprek met je medewerker hebt, of thuis met je kinderen: dit is een van de kern elementen van Creative Consciousness. De Check In zal ik in mijn volgende blog uitgebreider beschrijven.

Een hartegroet voor jou,

Charles Ruiters

 

Charles is trainer, mentor coach en examinator aan de ICF ACTP geaccrediteerde opleiding tot bewustzijnscoach van Creative Consciousness.

Lijkt coaching als onderdeel van je werk of als beroep of als manier van leven iets voor je check dan eens onze 16 daagse opleiding tot bewustzijnscoach. Onze ICF ACTP coach opleiding start weer op 13 september 2018. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Marielle via marielle@creativeconsciousness.nl

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen