Hoe vol is jouw liefdesbatterij?

Door Joris Swinkels 18 september 2017

Draadloos opladen.

Zonder dat we het weten hebben we allemaal een liefdesbatterij. Een liefdes reservoir dat vol kan zijn en leeg kan lopen. Voor de meeste onder ons is het lastig, zo niet onmogelijk om dit reservoir ‘vol’ te houden. Als de liefdesbatterij vol is, is het heel gemakkelijk om liefde te geven. De wereld zou er een stuk plezieriger van worden als we iedereen hiervoor een oplader zouden kunnen geven. Nou, dat kan!

Liefde zonder agenda.

Zelf ben ik me voor het eerst bewust geworden van deze liefdesbatterij op mijn eerste ‘sex&consciousness retreat’. Door in een openheid, zonder agenda, met meerdere mensen in een liefdevol contact te zijn, voelde ik na enkele dagen dat er een liefdesgevoel ontstond wat niet veroorzaakt werd door een persoon of de klassieke verliefdheid die ik kende. Het was een verliefdheid op de wereld, op iedereen. Een overstroming van ‘helende’ liefde. Ik denk dat mijn laatste herinnering aan deze intensiteit van liefde ver terug gaat, naar mijn kindertijd.

Hoeveel liefde ‘zonder agenda’ ontvang jij?

De voorwaarden.

Ik besefte me dat in de verliefdheidsperiode in een relatie de liefdesbatterij ook vol is. Daarom is het gemakkelijk om in deze fase veel liefde te geven. Maar als deze verliefdheidsfase voorbij is en onze liefdesbatterij langzaam leegloopt, beginnen we voorwaarden te stellen aan onze partner om onze leeg lopende liefdesbatterij weer te vullen. Uiteindelijk wordt deze fase een touwtrekkerij om aandacht. Jammer genoeg is de liefdesbatterij in de meeste relaties minder dan half vol. En hoeveel mensen blijven niet in een relatie waar de liefdesbatterij 20% of zelfs lager is?

Hoe vol is jouw liefdesbatterij?

De 5 talen der liefde.

Het vullen van de liefdesbatterij gebeurt niet bij iedereen op dezelfde manier. Bij mij gebeurt dit door aandachtsvolle aanraking, fysieke aanraking, lichamelijkheid. Zo kan het voor een ander zijn dat juist complimenten of positieve woorden de manier zijn om de liefdesbatterij te vullen. Weer voor iemand anders is het quality time, echte aandacht voor elkaar. Voor weer een ander kan het belangrijk zijn om cadeaus te ontvangen. Hierbij gaat het vaak niet om veel of weinig geld, maar het idee dat de ander aan je denkt. Voor velen is ook het ‘in service’ zijn voor de ander, het dienen een vorm die het reservoir vult.

Hoe kan jouw liefdesbatterij gevuld worden?

Ik ben verantwoordelijk.

Het is goed om voor jezelf bewust te zijn welke vorm van aandacht en liefde je nodig hebt om jouw liefdesbatterij te vullen. Vervolgens kun je er namelijk zelf verantwoordelijkheid voor nemen dat je in voldoende situaties komt waarbij dit kan gebeuren. Het is uiteraard ook goed om dit met je partner te bespreken. Vaak zul je zien dat je jouw behoeften namelijk projecteert op die van je partner. Misschien geef jij je partner veel fysieke aanraking maar heeft deze juist liever dat je met aandacht naar hem of haar luistert. Om samen oud te worden is het dan ook van belang dat je de liefdes taal van je partner leert spreken.

Wanneer heb jij hierover het laatst met je partner gesproken?

Geven, niet nemen.

Tekorten in deze liefdesbatterij hebben niet alleen impact ons zelf, op onze partner maar mogelijk ook op je omgeving of je kinderen. Hoe vaak geef je je kinderen niet een knuffel, niet omdat zij graag een knuffel ontvangen maar omdat jij graag met ze knuffelt? Deze vorm van liefde is eigenlijk een vorm van liefde nemen en zal er bij het kind of je partner mogelijk toe leiden minder te willen knuffelen of minder fysiek contact te willen.

Startte je laatste fysieke contact met je partner vanuit geven of nemen?

De 100% en meer.

Duurzaam je liefdes batterij op 100% of meer houden is niet eenvoudig. Het wordt makkelijker als je meerdere personen of situaties hebt om je liefdes batterij te vullen. De ‘sex&consciousness retreat’ deel 1 (programma waarin overigens geen ‘echte’ seks plaatsvind en je minimaal je zwemkleding aanhebt o.a. bij lichaamsmassages) was voor mij de eerste keer om dit te mogen ervaren.

Namasté.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen