Gebruikt en bedrogen, hoe kan ik ooit nog vertrouwen?

Door Joris Swinkels 14 februari 2020

Gebruikt en bedrogen, een gevoel dat velen onder ons ooit in één of misschien wel meerdere relaties ervaren hebben. Hoe kun je nadat dit soort dingen gebeuren ooit nog een partner volledig vertrouwen?

Bovenstaande is niet met een eenvoudig adviesje ‘op te lossen’ het is complexe materie. Ik zal een aantal facetten hieronder benoemen.

In Nederland is de meest gangbare relatievorm, seriële monogamie.

Dat wil zeggen dat het prima is om meerdere partners te hebben zolang als het er maar ééntje tegelijk is. Dit is op zich al een interessant gegeven, wetende dat enkele honderden kilometers verder hele andere relatievorm het meest gangbaar zijn. Maar omdat wij in Nederland in deze cultuur geboren worden met deze ouders etc. hebben we (tenminste de meeste onder ons) een bepaald beeld in ons hoofd over ‘de liefde van ons leven’, ‘onze soulmate’, ‘de droomprins’, ‘de droomprinses’ en het sprookje dat ze nog lang en gelukkig leefde.

Uiteraard zijn er vele die hun hele leven of in ieder geval lang en gelukkig samenzijn met dezelfde partner en naar de buitenwereld ook dat beeld afgeven.

Meer zijn er echter die naar de buitenwereld wel dat beeld afgeven maar waar de relatie helemaal geen rozengeur en maneschijn is. Verliefd worden is meestal niet zo het probleem maar om na de verliefdheid een goede relatie op te bouwen vergt inzicht en relationele competenties en zelfs daarmee is er absoluut geen garantie.

 

Ben jij je bewust van:

 • al je onbewuste (en meestal onuitgesproken) verwachtingen die je meeneemt in een relatie?
 • de projecties van je wensen en je wonden uit het verleden op je partner?
 • de impact van onuitgesproken zaken?
 • de impact van niet geleverde verwachtingen die je had/hebt naar je ouders?
 • de impact van je woordgebruik in je communicatie?
 • de impact van onvoldoende intimiteit?
 • de impact van onbevredigende seksualiteit?

 

Je kunt er meerdere boeken over vol schrijven en in de Training Bewuste Relaties behandelen we veel van deze onderwerpen. De impact van intimiteit (wat overigens voor de meeste van ons een volledig onbekend terrein is..) onderzoeken we met je in de Mastery of Intimicy retreat.

 

Vreemdgaan

70% van ons zal ooit in het leven in aanraking komen met vreemdgaan, zelf of via je partner. Schattingen en onderzoek lopen in resultaat er uiteen maar er wordt ook nergens zo veel over gelogen als over dit onderwerp, dus wat is dan de waarde van een veelvoud aan ingevulde vragenlijsten hierover?

Mannen en vrouwen gaan beide vreemd, al zal de drive genetisch gezien bij mannen meer oorzaken hebben. (waarbij dit natuurlijk absoluut geen excuus is om gemaakte afspraken m.b.t. monogamie eenzijdig te verbreken) De volgende 5 punten, zijn de belangrijkste gebieden, die partners in het verloop van hun relatie, niet meer naar beide tevredenheid, in kunnen brengen:

 • Aandacht, echt gezien worden.
 • Spanning, levendigheid.
 • Seks & intimiteit.
 • Bevestiging vinden in het manzijn of vrouwzijn.

 

Authentieke communicatie

Een van de belangrijkste oorzaken dat het fout gaat is dat ’tekortkomingen’ van bovenstaande punten vaak niet goed besproken kunnen worden, niet eerlijk open en direct gecommuniceerd worden, en niet open en oordeel loos ontvangen kunnen worden. Dit zorgt voor een toenemende mate van ‘onechtheid’ in de relatie en het verder uit elkaar groeien.

Neem eens echt de tijd samen om te bespreken hoe blij je bent met de hoeveelheid ‘echte aandacht’ die je ervaart van je partner en zonder dit als een beschuldiging of oordeel over te brengen, puur als ‘jouw ervaring’.

Hoe zit het met de spanning en levendigheid en wat zou je hierin willen?

Zijn jullie in staat om naast seksualiteit ook intimiteit te beleven en wat betekend dit dan voor beide? (ikzelf ontdekte toen ik als deelnemer de Heart Retreat deed dat ik eigenlijk heel mijn leven geen flauw benul heb gehad wat intimiteit was en hoe belangrijk het voor me is. Ik denk dat ik mijn persoonlijke seksuele voorlichting in de opvoeding, school en internet nog geen 30% van het spectrum van intimiteit heb leren kennen, en ik denk dat velen met mij hier nog volledige werelden hebben om te ont-dekken).

En in hoeverre voel ik me meer ‘man’ door jou en kan ik jou volledig ‘vrouw’ laten voelen? (we zijn vaak beter in staat deze te doen verminderen..)

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Als het eenmaal verbroken is, is het lastig om te herstellen en nemen we de wantrouw vaak ook weer mee een volgende relatie in. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Nadat vertrouwen gebroken is zal je eerst de (emotionele) schade zo goed als mogelijk moeten helen samen. In de MoR leer je een proces hoe je dit kunt doen. Daarna is het weer nodig om te onderzoeken hoe je weer 100% vertrouwen kunt geven.

Vertrouwen kun je kiezen om 100% te geven, ook nadat het gebroken is.

Misschien geen gemakkelijke keuze want je ego wilt veel liever dat ze het geschade vertrouwen terug gaan verdienen. Dit is echter een bijna onmogelijke taak als het vertrouwen niet ook gegeven wordt..  Vertrouwen kun je geven gebaseerd op afspraken. Worden de afspraken wederom verbroken ondanks dat je 100% vertrouwen gegeven hebt, tja dan is het zaak om mogelijk tot de conclusie te komen dat deze relatie niet meer de juiste is voor je. Maar als je kiest om door te gaan met de relatie geef dan ook 100% vertrouwen.

Het verschil tussen 99% vertrouwen geven en 100% vertrouwen geven is immens!

Hoe voel je jezelf als je partner jouw niet zou vertrouwen? Wat is de impact van het leven met wantrouw? Ik denk zelfs dat je kunt stellen dat wantrouwen de kans op bevestiging van het ‘niet kunnen vertrouwen’ dramatisch vergroot…. denk daar maar eens over na.

 

Gebroken hart

Je hoort vaak dat ‘mijn hart’ te vaak gebroken is, en men het niet meer zo makkelijk weggeeft. Een muur bouwt om mensen niet meer te dicht bij te laten komen om toekomstige teleurstelling bij voorbaat al te voorkomen. Naast het steeds eenzamer worden diep van binnen, zal ook het plezier en de levendigheid van het 100% durven te geven dramatisch afnemen hierdoor.

Security is mostly a superstition. It does not exist in nature, nor in children. Avoiding danger is no safer in the long run than outright exposure. Life is either a daring adventure or nothing. ~ Helen Keller

Het hart kan oneindig vaak helen en ik geloof dat het na elke heling waardevoller en mooier is. Of zoals de Japanse kunstvorm Kintsugi, waar gebroken porselein weer met goudlijm hersteld wordt en daarna meer waard is dan ervoor.

Kies ervoor jezelf weer te geven, riskeer jezelf, leef.

Hartegroet,

Joris

 

Mocht je het zinvol lijken alleen, of met je partner, of met een vriend of vriendin, 3 dagen stil te staan bij het onderwerp ‘relaties’ check dan de eerst volgende mogelijkheid op onze website hier. Mogelijk een van de beste investeringen in jezelf, tenminste als je relaties belangrijk vind;-)

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen