De heilige drie eenheid van de liefde.

Door Joris Swinkels 1 juni 2017

Op de dag dat we het licht zagen en een klap op onze billen kregen zijn we uit het paradijs gevallen. De baarmoeder waar alles in overvloed was. Waar we één waren met de moederliefde, letterlijk en figuurlijk. Het voorwaardelijke leven, de dualistische golfbeweging tussen eenwording en separatie, is daar begonnen. Diep van binnen zijn we sinds die dag onbewust op zoek naar hoe we weer terug in die veilige baarmoeder kunnen komen. Hoe we weer zorgeloos zonder enige inspanning liefde, veiligheid en overvloed kunnen ervaren.

In elk gebied in ons leven herkennen we vormen van separatie en eenwording.

Alles start met liefde voor jezelf.

Als we naar onszelf kijken dan is elk stukje van ons lichaam dat we niet volledig erkennen een vorm van separatie, geen liefde. Elke gedachte die we niet willen hebben is separatie. Alles wat gesepareerd is, is bewust of onbewust op zoek om weer één te worden. Elke gedachte die we willen verbannen zal twee keer zo hard proberen terug te komen. Jezelf accepteren 100%, alles precies zoals het is, zonder er iets aan te willen veranderen dat is liefde, dat is zelfliefde. Dat wil niet zeggen dat je vanuit volledige zelfacceptatie kan kiezen om gezonder te gaan eten of meer te sporten.

Je agenda verklapt je mate van zelfliefde.

Als je houd van werken met mensen maar je werkt 8 uur per dag alleen achter een computerscherm dan ben je niet één met wat je eigenlijk wilt en ook dat is een vorm van separatie, geen zelfliefde. Volledige zelfliefde uit zich in je gedachten in je gevoel, in wat je doet, in hoe je voor jezelf zorgt, in hoe je dag er uit ziet, in het werk wat je doet. Alles één. Dit is niet altijd een gemakkelijke opgave maar wel een goed begin.

Loslaten wat twee is.

Als we liefde verder gaan uitbreiden, bijvoorbeeld naar onze relatie dan geldt ook hier weer dat alles wat separatie is geen liefde is. Het ultieme streven dat velen zoeken in een partner is het gevoel van éénzijn samen. Soms lukt dit, soms tijdens een intiem fysiek moment waar alle ego separatie losgelaten kan worden. In de dagelijkse omgang is het niet eenvoudig om de eenheid te bewaren. Snel zijn we geneigd om eigen interne onbalans te uiten naar de partner en deze weg te jagen. Om daarna weer terug de eenheid op te zoeken. Ja liefde. Elke keer als we van een stukje separatie weer één maken ervaren we liefde. Als we quality aandacht krijgen die eerst ergens anders was. Bij het loslaten van een meningsverschil. Of als we bijvoorbeeld fysieke afstand voelen en deze loslaten.

Wie bepaalt wat de juiste keuzes zijn?

Ook in de relatie naar onze kinderen kan er sprake zijn van separatie. Als we een gedeelte van onze kinderen niet accepteren. Of als we verwachtingen hebben (die onze ‘agenda’ zijn) en onze kinderen daaraan meten. Vaak zijn de dingen waar we onze kinderen in stimuleren dingen die we zelf vinden te kort gekomen te zijn. En soms moeten we vanuit liefde een kind op eigen benen laten staan en dat kan ook voelen af separeren. Hier heeft het echter het doel om vanuit liefde het kind een nieuw niveau van zelfstandigheid en daarmee niveau van zelf liefde te laten verschaffen. Van afhankelijk eerst naar onafhankelijk om vervolgens bij inter-afhankelijk uit te komen. Dat betekend twee onafhankelijke die uit keuze, en niet uit noodzaak afhankelijk zijn. 1 + 1 is dan 3 of 11.

Het eindigt bij het begin natuurlijk.

De oude Grieken hadden overigens 7 woorden voor ‘Liefde’ waarvan de ultieme ‘Agape’ is. Onvoorwaardelijke liefde als een context. De context: ‘ik ben onvoorwaardelijke liefde’. Dit mooie streven hebben veel voorbeelden uit de geschiedenis ons gegeven maar is voor ons als mens in de duale realiteit nog niet eenvoudig. ‘Ik ben onvoorwaardelijke liefde’, een mooi einddoel, of misschien wel ‘het begin’

 

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen