Het belang en de magie van veiligheid

Door Marc Steinberg 3 juli 2018

Vandaag wil ik met nadruk het belang en de magie van veiligheid onder de aandacht brengen, en aangeven waarom het zo’n essentiële factor is in eenieders innerlijke reis. Of je nu man of vrouw bent, eerder vrouwelijk of eerder mannelijk, jonger of wat ouder, arm of rijk: onze levens en onze ontwikkeling worden bepaald door ons ingebouwde overlevingsinstinct.

Ik geloof dat we het hierover eens zijn: fysiek overleven en, bijgevolg, fysieke veiligheid is de basis voor alles. In de meeste westerse landen hebben we het enorme privilege om die fysieke veiligheid te hebben. Ja, ik weet het, niets is zeker in dit universum, maar je snapt wat ik bedoel.

 

Angst houdt ons tegen

Waar ik het over heb is psychologische en emotionele veiligheid. Angst is een reactieve energie die wordt veroorzaakt door een gebrek daaraan. Vrouwen kennen het maar al te goed: wanneer ze hun man volledig vertrouwen, is alles zoals het moet zijn. Maar als mannen dit vertrouwen kapotmaken, zoals zo vaak, trekken vrouwen zich terug in angst. Vanaf dat tragische moment is intimiteit niet meer wat het was. Een partner die zich bedrogen voelt, kan zich niet meer volledig openstellen, en heel vaak is dat het begin van de ondergang van de relatie. Voor mannen is het trouwens niet anders. Ze zijn alleen beter in ontkennen.

Voor elke vorm van persoonlijke ontwikkeling en expansie is de ervaring van veiligheid essentieel. Je kan je maar openstellen voor wat je leraar te bieden heeft voor zover je je leraar vertrouwt. Jezelf openstellen is misschien wel de grootste uitdaging in je reis, want het is nu eenmaal je eigen kwetsbaarheid die je minder goed aandurft. Wanneer we kwetsbaar zijn, hebben we minder controle, en daar kan ons verstand absoluut niet tegen.

 

Durf kwetsbaar te zijn

Maar zolang we niet durven kwetsbaar te zijn – en ik bedoel echt en helemaal kwetsbaar – groeien we niet, geraken we niet voorbij de grenzen van ons eigen zelfbehoud. Jazeker, we kunnen de grenzen verleggen, maar we geraken er niet voorbij zolang we de afstandsbediening in handen houden.

Openstaan is alleen mogelijk in een energie van volledige veiligheid. Als je wil dat je baas je vertrouwt, moet je jezelf openstellen. Je eigen geslotenheid, je harnas, je masker, je façade: die zitten allemaal in de weg. Als je wil dat je partner of je geliefde zich voor je openstellen, moet je zelf open zijn.

Wees volledig beschikbaar

Kwetsbaarheid is niet hetzelfde als je wentelen in zelfmedelijden, of het slachtoffer uithangen. Het vereist alle moed in de wereld om je open te stellen en je over te geven aan je kwetsbaarheid. Maar alleen dan zijn we volledig beschikbaar, en alleen wanneer we volledig beschikbaar zijn, kunnen anderen ons vertrouwen.

Ons meest basale overlevingsinstinct is altijd alert en houdt 24/7 de wacht in ons brein. Dit instinct voelt aan wanneer iemand niet beschikbaar is en dus niet te vertrouwen, zelfs al zouden we dat willen. Wat ik wil zeggen is: wanneer je iemand niet volledig kan vertrouwen, komt dat omdat je instinct je niet toelaat te vertrouwen, want het heeft door dat de andere niet beschikbaar en bijgevolg niet betrouwbaar is.

Stel je een wereld voor waarin we allemaal hebben geleerd dat het veilig is om volledig kwetsbaar en dus beschikbaar te zijn; een wereld waar geen enkel instinct aan de alarmbel trekt en afstand creëert. Je zou relaxed wakker kunnen worden en de dag ontspannen kunnen leven, en je zou de gelukzalige essentie van het menselijke bestaan kunnen ervaren.

 

Inspireer anderen door hen de weg te wijzen

Deze utopia mag dan nog zo ver weg zijn, toch kan je zelf bijdragen aan de mogelijkheid ervan met je eigen openheid en je eigen moed om kwetsbaar te zijn, en door een buitengewone uitzondering te zijn in een oceaan van uiterlijk vertoon. Zo inspireer je anderen om dat ook te durven, enkel en alleen door je aanwezigheid.

Het verbazingwekkende is dat je voor openheid niets moet “doen”: je hoeft alleen open te zijn, niks te doen. Het leven zal ongehinderd door je stromen en je pad voor je creëren. Alles zal vanzelf op zijn plaats vallen, en jij zal het mirakel ervaren van hoe het leven zorgt voor je reis.

 

Erken wat is

Kwetsbaarheid is simpelweg in elk moment je staat van zijn erkennen – emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel – zonder te proberen die te veranderen. Geen schijn, geen doen alsof. Je bent een open boek dat iedereen mag lezen als hij of zij dat wil. Het wonderlijke is dat het boek leeft en uit zichzelf voortdurend verandert. Je zal jezelf verbazen, ver voorbij al je verwachtingen. En je zal nooit meer verveeld zijn.

Met liefde, Marc

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen