Het verleden kun je niet loslaten.

Door Marc Steinberg 2 februari 2018

Tegenwoordig worden mensen uit alle lagen van de bevolking zich steeds meer bewust van de impact van hun verleden in het Hier en Nu. De vraag hoe je jezelf kunt bevrijden van de schaduwen en lasten van je verleden is het begin van een opening voor een diepgaande mogelijkheid: de mogelijkheid om het verleden los te laten.

Iemands verleden leeft in iemands geheugen.

Het heeft niets te maken met het huidige moment. Technisch gezien zou een mens vrij moeten zijn om een ​​beroep te doen op het verleden wanneer dat gewenst of nodig is; voor de rest zou het verleden slapend moeten zijn zoals een laptop in een slaapmodus. Maar we weten allemaal uit eigen ervaring dat dit helaas niet het geval is. Ons verleden lijkt zijn eigen leven te leiden en komt ongevraagd en vaak op de meest ongewenste momenten in ons Hier en Nu terecht.

Onze herinneringen hebben een ‘eigen’ leven.

Hebben we een magisch moment met een ander, vliegt er een herinneringsfragment van ons verleden binnen, van een ex of van onze moeder of vader… een herinnering die zichzelf in de ruimte manoeuvreert tussen mij en de ander. En alsof dat alleen al niet al genoeg irritatie geeft, nee, het herinneringsfragment bevat ook emoties die we nu (opnieuw) moeten voelen.
Natuurlijk reageert men op deze “inbraak” met pogingen om deze ongewenste bezoeker uit de kostbare ruimte van dit Hier en Nu te schoppen, maar zoals we allemaal weten, lijken deze herinneringen uit het verleden hun eigen koppige agenda te hebben. In plaats van volledig aanwezig en beschikbaar voor de ander, is men slechts extern aanwezig en intern bezig met het managen van de ongewenste beelden en emoties van je verleden.

Ontkenning, weerstand en onderdrukking.

Onze strategieën om het verleden buiten het huidige moment te houden zijn meestal ontkenning, weerstand, onderdrukking, herformulering, hopen dat het vanzelf zal verdwijnen, enz.
En zelfs als het ons deze keer gelukt is om het verleden terug te duwen naar het verleden, raad eens? Precies, het duurt niet lang voordat dit pakketje of een ander fragment uit het verleden ons Hier en Nu binnenvalt. En hoe meer we ons daarmee gaan bezighouden, hoe meer we het huidige moment verliezen.

We leven in het verleden.

Er zijn maar heel weinig mensen die deze indringingen maar slechts af en toe ervaren. De meerderheid van de mensen leeft consequent in een mist van het verleden die dag en nacht het kostbare Hier en Nu verontreinigt. Filosofen hebben erop gewezen dat we in feite in het verleden leven, hoewel onze lichamen altijd in het heden zijn.

De uitweg.

Dit is om “het verleden te voltooien”. Want als je goed kijkt naar de inhoud uit het verleden die het huidige moment binnenkomt, dan zie je dat iets van dit geheugen “incompleet” is, wat betekent dat het mentaal of emotioneel niet compleet is.
Als we een dergelijk fragment uit het verleden bekijken, kunnen we zien dat in de tijd dat dit verleden plaatsvond, we niet volledig en authentiek omgingen met wat er gebeurde. Daarom hebben we dit onvolkomen verleden onvolledig gelaten en daarom wordt zijn geheugen ook “onvolledig” opgeslagen en kan het niet “sterven” of tot rust komen; het blijft geladen, dat wil zeggen levend, en alles in het Hier en Nu van vandaag dat vergelijkbaar is, kan dit stukje verleden triggeren om terug te komen naar het huidige moment en om voltooiing vragen.

Wat echt compleet is, heeft geen levensenergie meer en leeft daarom alleen in de database van je geest als zuivere herinnering, beschikbaar op een bewuste handeling van het oproepen ervan.

In tegenstelling tot het populaire geloof dat je het verleden los kunt laten, zeg ik dat dat niet mogelijk is. Je houdt niet vast aan het verleden, het verleden houdt vast aan jou. En het zal totdat het voltooid is. Een groot deel van de reis die Creative Consciousness biedt, is ontworpen om mensen te helpen hun verleden te voltooien en te leren het huidige moment compleet te houden. Dan is het leven in het Hier en Nu vrij en ongestoord een standaardvoorwaarde om te zijn.
Stel je voor hoe het zou voelen om gewoon te zijn, te dansen, te werken en consistent te leven in het Hier en Nu? Hoe creatief zou je zijn? En hoe beschikbaar zou je zijn? Hoe zou het leven voor jou aanvoelen?

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen