Hoe kan ik jou dit ooit vergeven?

Door Joris Swinkels 18 augustus 2018

Velen van ons zullen het kennen, met iemand verbonden zijn (geweest) die je niet vergeven hebt voor iets dat ze gedaan hebben. Vreemdgaan, fysiek geweld, mentaal geweld, uitsluiting, pesterijen, onenigheid, kwetsen, er zijn veel dingen op deze wereld die om vergeving vragen. Maar hoe kan ik vergeven? En waarom?

Waarom zou ik vergeven?

Het ‘Ego’ heeft het recht om ‘niet te vergeven’, het moet grenzen stellen en dat is prima. Je eigen grenzen helder hebben, en helder communiceren en als nodig op je strepen staan hoort bij het creëren van een krachtig ‘ik’. Toch gebeuren er veel dingen die ons als ‘ik’ ‘niet (voldoende) waarderen’, onze grenzen overschrijden, soms kort en soms voor lange tijd. Waarom zouden we deze mensen vergeven? Niet vergeven voelt als een soort ‘terugbetaling’ van de pijn. We onthouden de ander actief van alle mogelijke liefde die we in ons hebben en liever nog doen we dingen die hen in een slechter daglicht stellen.

Ze hebben het ook zelf verdiend!

Maar wat gebeurt er in jou als je ‘niet vergeeft’? Het Ego ervaart voldoening, erkenning en kracht door niet te vergeven, maar jij? Jij ervaart ook pijn, energieverlies, verlies van liefde, emotionele blokkade, en je weerhoudt jezelf van heling van wat er gebeurd is.

‘Niet vergeven’ is als vergif drinken en wachten tot de ander overlijdt.

Vergeven begint met een keuze

Als je echt van jezelf houd en jezelf wilt bevrijden van je verleden kies dan om te vergeven. Daarmee zeg je niet dat je het eens bent met wat is gebeurd, of dat de ander juist was! Nee, dat staat er helemaal los van. Je mening dat de ander fout zat, kan blijven en ook het standpunt dat dit ‘nooit’ ! meer gaat gebeuren. Maar daar heb je het ‘niet vergeven’ niet voor nodig. Door te vergeven verlos je JEZELF van dit verleden en alle negatieve dingen die jij in JOUW werkelijkheid onderhoudt door niet te vergeven. De staat van ‘niet vergeven’ is ook een staat die mogelijk nog meer van ditzelfde aantrekt in jouw werkelijkheid!

Door te vergeven koppel jij jezelf los van het verleden en sta je niet toe dat deze negativiteit in jou door kan leven.

Hoe kan ik vergeven?

Vergeven gaat op meerdere niveaus. Op het mentale niveau maak je de keuze dat je de ander wilt vergeven. Dat je jouw vrijheid, jouw gezondheid, jouw vreugde, jouw zelf-liefde belangrijker vindt dan wat de ander gedaan heeft. Op emotioneel niveau kan vergeving daarna plaatsvinden door het loslaten en expressie geven aan de emotie die samengaat met het ‘niet vergeven feit’. Deze expressie is een direct gevolg dat jij inziet dat de ander indertijd niet het niveau van kennis en bewustzijn had om anders te handelen. Want had hij/zij wel dat bewustzijn, dan had deze een andere keuze gemaakt. Dit proces waarbij het inzicht ontstaat bij degene die kiest om te vergeven wordt in de Master 2 verder uitgediept.

Want als de persoon wel het niveau van kennis en bewustzijn had nodig om anders te handelen, dan zouden ze een andere keuze gemaakt hebben! Als je dat inziet, dan kun je de ander vergeven! Ik weet dat ik nu een proces van inzicht omschrijf op het niveau van de ‘mind’ wat niet altijd ‘binnenkomt’. Het is net zoiets als uitleggen ‘hoe een aardbei smaakt’. Dit is ook lastig uit te leggen aan de ‘mind’.

Mocht dit proces je helpen, laat dan een berichtje achter. En als je er nog niet uitkomt en je wel graag wenst te vergeven in je leven, overweeg dan om de support in ons proces te proberen, je kunt er alleen maar mee winnen…

 

Hartegroet,

Joris Swinkels

 

 

Joris Swinkels is een van de oprichters van Creative Consciousness Nederland en verzorgt maandelijks trainingen op het gebied van zelf-ontwikkeling, persoonlijke kracht, geluk en succes.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen