Hoe verander je een tragedie in een avontuur?

Door Marc Steinberg 18 april 2020

“Het leven gebeurt terwijl wij druk zijn met andere plannen maken,” zei John Lennon ooit. We zijn allemaal druk bezig met onze levens creëren en beheren. En we weten allemaal dat het ondanks onze plannen in de praktijk vaak anders loopt met het halen van onze doelen. Soms halen we ze niet op tijd, en meestal niet exact zoals wij het hadden gewild. Soms krijgen we van het lot een aangename verrassing, en soms draaien de zaken vreselijk verkeerd uit. Het leven overvalt ons wel eens op uitdagende of, in het slechtste geval, vreselijke, dramatische manieren.

Laat ons eerlijk zijn: niemand is ooit 100% veilig en beschermd. “Het” kan zomaar gebeuren. God behoede ons, maar het kan. En onze minicatastrofes bezorgen ons al genoeg stress, toch?

Wat ik wil zeggen is: niemand kan tragedies tegenhouden. Waar we ons ook verstoppen, ze kunnen ons altijd vinden. Als ze ons niet overkomen aan de buitenkant, dan vinden ze ons vanbinnen wel.

We kunnen niet voorkomen wat er gebeurt wanneer het gebeurt, maar we hebben wel absolute macht over hoe we het ervaren.

Laat ons eens een minitragedie nemen als voorbeeld. Jij en je familie hadden gepland om naar huis te vliegen na een heerlijke vakantie, en plots wordt er een vulkaan in de buurt van waar jullie verblijven wakker met een rotstemming. De humeurige vulkaan spuwt massa’s rook, zand en wat nog allemaal meer de lucht in, zo hoog en zo ver dat vliegverkeer onmogelijk is.

Maar je zou morgen gaan werken! En je kinderen moeten naar school! Volgens wat je hoort op de radio zal er de komende 3 dagen geen enkel vliegtuig opstijgen of landen. Het is een krankzinnig idee om de afstand naar huis met ferries, treinen en bussen af te leggen, maar 3 dagen wachten is dat ook.

Nu kan je een hartaanval krijgen (dat doe je niet, want je familie heeft je nodig), panikeren of nog meer drama creëren – en iedereen zou je begrijpen! Je moet al die telefoontjes doen, je moet een ander hotel vinden of treinverbindingen nakijken naar de dichtstbijzijnde luchthaven vanwaar je wel zou kunnen vertrekken… Maar zijn er wel vluchten beschikbaar? En wie betaalt ervoor? In je hoofd had je het allemaal zo netjes uitgekiend: naar huis vliegen, slapen, een lekker ontbijtje nemen en gaan werken… Maar nu is dat allemaal in één klap en onomkeerbaar van tafel geveegd.

Een avontuurlijke manier van denken

De meest verlichte reactie op zo’n tragedie, en op alle andere mogelijke rampen, is om alles wat er gebeurt te zien als een avontuur. “Oh, dit is een onverwacht avontuur!” of “Oh, ontzettend interessant! Wat voor avontuur wacht er hierna nog op ons ?” of “Wow, hoe avontuurlijk gedraagt het leven zich toch weer, ik vraag me af hoe dit ons zal doen groeien?”.

Zie je wat ik bedoel? Enkel wij, niemand anders, beslissen hoe we de zaken zien. Als JIJ niet beslist, dan beslist je verleden voor jou. Dan zal je de tragedie zien en bijgevolg ook ervaren zoals je die altijd hebt ervaren. Ik herhaal: als JIJ niet beslist, beslist je verleden voor jou hoe je de realiteit ziet. Dingen gebeuren, en wij ervaren ze volgens de lens waardoor we hen zien.

De waarheid ligt in de ogen van de toeschouwer

Grappig genoeg geloven de meeste mensen dat hun vertrouwde kijk op dingen meer “waar” is dan een ander perspectief. Maar dat is onzin. Hebben we niet dat aloude gezegde: “de waarheid ligt in de ogen van de toeschouwer”? Precies. Waarom zouden we dan standpunten behouden die ons uitputten, schokken, de vernieling inrijden?

Omdat we ons niet bewust zijn van de manier waarop we als menselijke wezens functioneren. Op school leerde je dat niet,  en je ouders hebben het je ook niet uitgelegd. Tot nu toe had je geen bewustzijn van het feit dat jij de creator bent van het standpunt van waaruit jij ervaart wat je overkomt. Wanneer je dat bewustzijn verwerft, en je leert simpele manieren aan om je standpunt te veranderen naar een avontuurlijke manier van denken, dan is de enige reden waarom je dat niet zou doen: koppigheid. Een koppig vasthouden aan je eigen gelijk rond wat waar is en wat niet.

Verander eender welke tragedie in een avontuur

Laat het los, beste vriend. Het is een slecht en onnodig geloof. Niemand kan hier iets mee. Het is maar oude schoolkennis van onbewuste generaties die door de jaren heen is doorgegeven. Jij bent de toekomst, jij bent het nieuwste voorbeeld voor de mens. Als jij bestudeert en bepaalt hoe jij functioneert, maak jij het mogelijk om een zalig bestaan te gaan leiden.

Niet alleen voor je eigen bestwil, ook voor dat van de mensen in je leven, zelfs voor de wereld – alles wat jij doet, inspireert anderen om hetzelfde te doen. Dus verander eender welke tragedie in een avontuur. Want wie weet überhaupt wat zich achter de volgende hoek bevindt? Misschien zou je daar nooit gaan kijken als het lot je er niet liefdevol toe dwong. Zoals Helen Keller zei: “het leven is een avontuur of het is helemaal niets”.

 

Met  <3, Marc

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen