Hoera, ik zit niet lekker in mijn vel

Door Charles Ruiters 2 november 2018

Afgelopen periode voelde ik me neerslachtig. Ik zat niet lekker in mijn vel. Wat dit veroorzaakte wist ik niet precies. Mogelijk een gevolg van het afronden mijn tweede boek of omdat ik als assessor deelnam in onze trainingen. Liever speel ik de wedstrijd mee in plaats van langs de lijn de kwaliteit van training en trainers te beoordelen. Toen ik dieper keek zag ik echter dat ik mijn uitdagende doelen voor dit jaar nog niet gerealiseerd heb. Ik ervaar mezelf in een inzinking. Blijkbaar heb ik nog wat te leren voordat de doorbraak er komt en ik alle doelen kan afvinken!

Breakdowns

Inzinkingen (breakdowns) zijn het gevolg van een te grote uitdaging aangaan terwijl jijzelf er nog niet klaar voor bent. Zodra je buiten je comfort zone gaat, neem je risico, je springt het diepe, onbekende in. En omdat het buiten je comfort zone is, ben jij niet voorbereid op wat je te wachten staat. Want was je dat wel, dan zat je binnen je comfort zone! Jezelf uitdagen is bewust kiezen voor persoonlijke groei!

Hollen en stilstaan in een

Op het moment dat je kiest ergens 100% voor te gaan, zal je enerzijds energie ervaren, je voelt dat je leeft, ziet nieuwe mogelijkheden en ervaart vrijheid. Anderzijds zal er ook een zekere spanning zijn: Wat als het je niet gaat lukken? Wat als het anders loopt dan je wenst? De spanning en bijkomende angst is gericht op ‘lijfbehoud’. Je keuze ‘het bekende’ te verlaten, triggert je natuurlijke verlangen naar veiligheid. Alarm bellen gaan letterlijk rinkelen.

Deze twee krachten wisselen elkaar af waardoor je zowel ups als downs zult gaan meemaken. Zowel door de ups als door de downs zal je persoonlijk ontwikkelen. Van de ups, de doorbraken, kunnen we intens genieten. Voor de downs hebben we echter de neiging deze te negeren. We zijn ons onvoldoende bewust van de mogelijkheid tot persoonlijke groei die een down-periode omvat.

Wat als juist het volledig doorleven van de down, de sleutel is naar je volgende doorbraak?

Hoera, ik zit niet lekker in mijn vel

Inzinkingen horen bij het leven. In plaats van bij een inzinking te vluchten in de afleiding middels bijv. alcohol, gamen, shoppen, extreem sporten, of net doen alsof het goed met je gaat, is het belangrijk dat je de inzinking en bijbehorende gevoelens ruimte geeft. Niet wegstopt maar ermee bent. Erken het. Accepteer het. En terwijl je dat doet, hou jij je focus op je primaire doel, het doel waarvoor jij de comfort zone hebt verlaten. Zeg tegen jezelf ‘hoera, een inzinking: een nieuwe kans op een doorbraak’. Creëer een context die je support om ondanks de inzinking, je focus vast te houden en door te gaan op de reis die jij voor jezelf wenst.

Dit blijf je doen, zelfs als het lang duurt voordat de echte doorbraak zich aandient. Met lang bedoel ik een maand, een jaar, soms jaren… Tina Turner hield haar focus, na haar breuk met Ike, 8 jaar lang vast door al zingend in hotelbars voor haar passie te gaan. Pas na 8 jaar werd ze herontdekt en brak ze als solo artiest wereldwijd door.

Trek niet aan een dood paard

Hoe weet je nu dat je de juiste keuze hebt gemaakt en dus op het juiste paard zit? En hoelang hou jij je focus op wat je wenst vast? Na hoeveel afwijzingen of tegenslagen geef jij op? Tina wachtte 8 jaar en ze had geen garantie. Niemand weet wanneer de doorbraak komt en óf die überhaupt komt! Daarom is het ook goed stil te staan of het paard waarop jij wedt, nog leeft. De Dakota indianen zeiden “als je paard dood is, stap er dan vanaf”. Welke dode paarden zijn er in je leven?

Ik ben inmiddels weer voorbij mijn inzinking. Ik gaf het ruimte, ging vaker wandelen en vertelde anderen (opr)echt hoe het met me ging. Daarnaast bleef/blijf ik geloven in mijn passie voor coachen. De komende jaren zet ik me in om mensen te inspireren coaching te zien als manier van leven, als de kunst van liefdevol communiceren.

Elke gewaagde uitdaging, commitment of doel (ver) buiten de comfort zone veroorzaakt inzinkingen omdat wie jij bent nog niet voldoende is wat nodig is voor de doorbraak. Het gevolg is persoonlijke groei en het vergroten van je comfort zone.

Wie kies jij te zijn als je met een ander bent die down is, neerslachtig is, een inzinking heeft?

Wie kies jij te zijn als je vriend, collega, kind of partner een inzinking heeft? Kun jij hiermee zijn, zonder oordeel? Komend vanuit ‘niets is verkeerd’. En er zijn voor de ander met je volle aandacht? Zodat de ander niets hoeft te veranderen, maar in de aanwezigheid van jou, dat wat is ook volledig mag toelaten.

Wat jij laat zijn, krijgt de mogelijkheid om te transformeren.
Weerstand ertegen betekent dat het gehinderd wordt om op te lossen.

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen