Ik ben niet goed genoeg

Door Joris Swinkels 27 november 2018

Luister naar de volgende Podcast van Joris en Wim waar het gaat over de beperkende overtuiging: “ik ben niet goed genoeg”.

We leven allemaal in een wereld die we ervaren ‘door’ onze overtuigingen. Overtuigingen zijn als een bril waardoor we de werkelijkheid waarnemen. ‘Ik ben niet goed genoeg’ is een hardnekkige overtuiging die ons klein houdt. Een overtuiging die ons ‘onzeker’ maakt, een slecht gevoel geeft, maar ook een drive om ergens hard voor te werken.

Hoe ontstaat de overtuiging dat we ‘niet goed genoeg zijn’?

Een beslissing die we meestal al op jonge leeftijd onbewust nemen als gevolg van onze omstandigheden. Het feit dat we al op zeer jonge leeftijd vergeleken worden met anderen, met een (meet)systeem (cito, de maatschappij, etc.), met hoe het eigenlijk zou moeten zijn, met ons broertje of zusje, met hoe we vorige week waren etc. zorgt dat onze identiteit al op jonge leeftijd de conclusie kan trekken dat hij niet volledig ‘voldoet’ of dat ‘anderen’ beter zijn.

Overtuigingen ontstaan als een ‘gedachten illusie’.

Als mama zegt: ‘doe nou eens rustig, net als…….’ of ‘ bart de buurjongen, die kan mooi zingen’ of ‘ kijk eens naar je zusje hoe goed die de tafel kan opruimen’ of

‘keesje die kan goed rekenen’

kan een kind al snel de illusie geven dat mama daarmee ook bedoelt dat jij dat dus niet zo goed doet, of jij dus niet zo slim bent, of jij…… Als dit enkele keren herhaald wordt dan kan het een overtuiging worden. Overtuigingen hebben in principe geen impact op ons ‘zijn’ op ons ‘gewaarzijn’ of in ieder geval niet meer dan een radio dat heeft.

Omdat we onze gedachten aannemen voor ‘waar’ worden ze realiteit en bouwen onze identiteit op beperkende overtuiging zoals deze. 

(zeker op jonge leeftijd waar we nog geen bewustzijn hebben over onze gedachten en de illusionaire impact ervan)

Hoe komen we ervan af?

De snelste stap is door in te zien dat elke overtuiging een illusie is. Mooie en beperkende overtuigingen.

Alles is altijd in beweging, ons ‘zijn’ is een constante stroom van energie die zich in vele vormen manifesteert. Een van deze manifestaties is onze gedachten. Onze gedachten zijn moment opnames in ’taal’ die we als een foto van een moment of een concept ervaren.

Dit concept blijft bestaat doordat wij het in onze psychologie (vaak onbewust) blijven herhalen. 

En doordat onze omgeving deze concepten blijft herhalen. Nee Pietje, jij bent niet goed in …….. . Ja Marietje jij hebt veel slaap nodig. Pas op Kees anders val je weer enzovoorts. Naarmate wij en onze omgeving deze illusionaire concepten blijven herhalen en er ‘waarde’ aan geven, gaan we er ook naar leven, gaan we het voelen, gaan we ernaar handelen en worden we daadwerkelijk een reflectie van onze overtuigingen.

Totdat we ergens in een training of door een onverwachte gebeurtenis bewijzen dat het tegendeel ‘waar’ is, dat we niet vallen, dat we wel met weinig slaap fit kunnen zijn, dat we het wel kunnen etc. Helaas is zelfs het bewijs dat we het wel kunnen of wel ‘goed genoeg zijn’ bij een minder helder bewustzijnsniveau nog steeds niet voldoende om de beperkende overtuigingen te takkelen. De oplossing is ‘bewustwording’.

Bewustwording van wie we echt zijn, als in ‘we zijn ons gewaarzijn’, en dat binnen dit gewaarzijn onze identiteit vormt, bestaande uit onze concepten, die weer bestaan uit onze overtuigingen.

Je gaat het pas zien als je het door hebt. ~ J. Cruijff

 

Bekijk de Youtube opname of beluister de Podcast voor dit verdiepende verhaal.

Deel deze pagina ook met je vrienden die interesse hebben in persoonlijke ontwikkeling en bespreek samen de thema’s.

Podcasts kun je beluisteren via Podcast apps, Spotify, iTunes, klik hieronder op de iconen om bij de Podcasts uit te komen.

Veel plezier.

Joris

      

 

PS: Als trainer bij Creative Consciousness begeleidt Joris vele mensen met ‘awakening’ in de trainingen. Mocht jij ook interesse hebben in zo’n proces, boek dan hier eerst een intake sessie met Joris om te zien of het iets voor je is.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen