Ik haat mijn baan!

Door Charles Ruiters 27 november 2018

Binnen één week tijd kwam tot mij meermaals de informatie dat het slecht gesteld is met onze passie voor werken! Tijd voor reflectie. Onderzoek van Gallup laat zien dat maar 13% van alle werknemers wereldwijd werkelijk opgaan in hun werk. Hier ligt dus een enorm potentieel voor werkgevers. Maar hoe krijg je deze groep in beweging? Wat moet er veranderen zodat iedereen betrokken en passie vol is in het werk?

Wil ik wel veranderen? (bij nee, lees dan niet verder!)

Dergelijke onderzoeken zijn belangrijk. Ze nodigen uit eens stil te staan bij jezelf.

Wat is jouw werk-motivatie op een schaal van 1 tot 10?
Hoe gelukkig ben jij in je werk?
In hoeverre heb je het gevoel dat je in een baan zit die niet meer aansluit bij wat jij wenst? Hoeveel energie kost je dat? Hoeveel energie heb je nog over aan het eind van je werkdag? Hoelang wil je hier nog mee doorgaan?
Welke frustraties onderga je ‘vrijwillig’ op het werk?

De vragen zijn makkelijker gesteld dan het antwoord is te geven. Het is vaak lastig om ‘dat wat is’ in alle eerlijkheid onder ogen te zien. Als het onderzoek waar is, dan zou meer dan 8 op de 10 lezers iets of iets drastisch moeten gaan aanpakken. En als ik dit breder trek: niet gelukkig in je werk betekent ook dat jij onvoldoende geluk ervaart in andere facetten van je leven. Jij kunt zomaar bij die 87% horen!

Ziektewinst

In het laatste boek van Stan Lenssen las ik voor het eerst over de term ‘ziektewinst’. We zijn geconditioneerd om niet onze verantwoordelijkheid te pakken. Ergens vinden we het lekker om als slachtoffer te leven en de verantwoordelijkheid af te schuiven op de omgeving, op anderen of op het leven zelf. ‘Dit is wat het is en het zal nooit beter worden’. Het zit in onze genen en we hebben het niet eens in de gaten. Het ego is slim genoeg om alles te laten zoals het is. Als het niet goed met je gaat, krijg je tenminste aandacht. Wordt er voor je gezorgd, is er medeleven en medelijden.

Doorgaan, ten koste van jezelf!

Het is zoiets als berusten en vrede hebben met het feit dat het niet goed met je gaat. En als je dan om je heen kijkt, blijkt dat dit voor de meeste mensen om je heen ook zo te zijn. Blijkbaar is dat de norm geworden. En zijn we zodanig geconditioneerd dat we als robots (grijze muizen) blijven doorgaan, ook al gaat het ten koste van onszelf.

Op training, peptalk of consultants werkt niet!

Voor werkgevers is de oplossing niet door medewerkers op training te sturen, consultants in te huren of reorganisatie door te voeren. Al deze initiatieven leggen de medewerker iets van buitenaf op. De medewerker zelf verandert niet. Hooguit de euforie van de energie boost die door een training de eerste dagen daarna nog merkbaar is. Maar daarna vallen we langzaam maar zeker terug in ons oude vertrouwde gedrag. Dat maakt dat 87% van de medewerkers door deze manier van ‘opvoeden’ nooit met hun ziel in het werk zal komen te zitten. Wil je echte verandering, dan moet je bij de bron beginnen. En dat zijn de medewerkers zelf! De conditionering zit diep en gedrag is lastig te veranderen. Tenzij jij (je medewerkers) het ECHT ANDERS wil(len). Dat bewust kiezen is het begin van de gewenste verandering.

Coaching werkt wel!

Coaching erkent het probleem van de ziektewinst. Het werkt voor mensen die bewust kiezen én gemotiveerd zijn om hun gewenste verandering of toekomst te realiseren. Deze intrinsieke motivatie is nodig voor het succes. En een coach zorgt er vervolgens voor dat jijzelf naar passende antwoorden gaat zoeken. Want een coach legt niets op. De coach maakt mogelijk dat jij ziet wat voor jou werkt. En door te zien wat voor jou werkt, is het iets van jou. Een coach verruimt je bewustzijn. En een verruimt bewustzijn valt nooit meer terug in de oorspronkelijke omvang. Het inzicht is dus blijvend en daarmee ook de (gedrags-)verandering.

Coaching werkt voorbij wat je al weet, voorbij je automatische programma’s. Het legt onbewuste gedachten en inzichten bloot. Hierdoor groei jij en het maakt je tot een sterker, gemotiveerder persoon met meer zelfvertrouwen die in beweging blijft om niet bij de 8 personen te blijven hangen.

Werk met externe ICF coaches!

Als werkgevers hun medewerkers willen motiveren, stimuleren en met meer energie aan het werk willen laten zijn, doen ze er goed aan hen uit te dagen kritisch naar zichzelf en hun werk te kijken. Het creëren van een veilige en betrouwbare omgeving waar je openlijk mag spreken, zonder veroordeling en waar je mag zijn wie je bent is een absolute voorwaarde. Als de werkgever op voorhand al met verborgen agenda’s werkt, dan zal er niets veranderen. Daarom zie je dat werknemers die hun bedrijf en de passie van hun medewerkers serieus nemen, dergelijke trajecten laten verzorgen door externe ICF-geaccrediteerde coaches.

Meer weten?

Als je interesse hebt in hoe onze bewustzijns coaches coachen of als je meer wilt weten over onze ICF ACTP opleiding tot professioneel Bewustzijns Coach, neem dan contact op met Edith via info@creativeconsciousness.nl. Meer weten over Charles, bekijk dan hier zijn 90 seconde introductie video. Of bezoek zijn website charlesruiters.com.

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen