Wat is miraculeuzer, leven of het bewustzijn ervan?

Door Joris Swinkels 26 september 2017

Bewustzijn, best een droog en saai woord eigenlijk. Het heeft iets weg van vingertje wijzen: ben jij je bewust van…? Bewustzijn, wat is dat eigenlijk?

Het wonder van het leven.

Een van de grootste miraculeuze dingen die ik in het leven ben tegengekomen is het leven zelf. Hoe is het mogelijk, ‘leven’. Er moeten miljoenen factoren goed gaan en dan kan er leven plaatsvinden. Als 1 van al die miljoenen of misschien wel miljard factoren net even iets anders geweest zou zijn dan leefde er niets. Planten leven, dieren leven, maar het meest indrukwekkende vind ik dat mensen leven! Kijk eens naar je lichaam, je handen, vlees en bloed, bewegend, schrijvend, tekenend, ongelooflijk. Het is ongelooflijk dat je lichaam duizenden processen uitvoert zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Als je een aardbei eet is die een uur later onderdeel van jou, zijn de aardbeiencellen jouw cellen. Ongelooflijk toch!

Ontzettend veel niets…

Maar nu komt het…zonder ons bewustzijn zou niemand zich ooit van iets van bovenstaande bewust kunnen worden, sterker nog: zonder ons bewustzijn zou niemand ook maar van iets gewaarzijn…. stel je eens voor, miljarden planeten vliegen door het universum, miljoenen dieren en planten leven ergens op aarde en niemand zou er iets van meemaken.. Het feit dat we bewustzijn van dit alles is misschien nog een groter wonder dan het leven zelf! Is er  eigenlijk wel iiemand op de wereld die snapt hoe bewustzijn werkt? Ik denk van niet, en ik zal je ook maar niet lastig vallen met mijn visie daarop.

De bij bewustzijn zijnde gevangenis van het onbewuste.

Nu is er wel in verschil tussen bewustzijn en bewust-zijn. Er zijn nog veel mensen op de wereld die wel bij bewustzijn zijn maar zich niet bewust zijn dat ze bewustzijn. Die mensen zijn nog volledig één met hun gedachtes zonder dat ze in de gaten hebben dat ze gedachtes hebben. Als er iets verkeerd gebeurd flippen ze, als ze boosheid denken, dan zijn ze boosheid, als ze ‘de aarde is plat’ denken dan is de aarde voor hen ook plat. Als ze ‘ ik ben niet goed genoeg’ denken dan zijn ze ook niet goed genoeg. Dat is een soort van gevangen zijn in gedachten zonder het in de gaten te hebben.

De eerste stap uit deze gevangenis is het je bewust worden dat er iemand bewust is van die gedachten.

~ Het begin van vrijheid is de realisatie dat je niet de denker bent, het moment dat je gewaar begint te worden van de denker wordt er een hoger niveau van bewust-zijn geactiveerd. Je begint te ontwaken. ~ Eckhart Tolle

Zit je in een leuke film?

Jouw film speelt zich af, 2 cm achter je neus. Daar denk je namelijk dat je bent. Vanuit dat punt heb je het gevoel dat jij je leven bestuurd. We leven allemaal in de illusie dat we net achter onze neus zitten en daar het centrum is van waaruit we bewustzijn.

Test het maar eens. Sluit je ogen en zeg in jezelf een paar keer je naam, je geboorte datum.  Zeg nu ‘ik’ een aantal keer. En nu weer je naam en geboorte datum. Waar ervaar je dit? Precies… 2 cm achter je neus. Elke keer als je ‘ik’ zegt, refereer je onbewust naar je ‘ik’ ervaring net achter je neus.

Je zwarte doos.

Binnen je bewustzijn spelen zich dus al je gedachten af. En dat niet alleen, ook al je andere gewaarwordingen spelen zich af in je bewustzijn. Je emoties en al je zintuiglijke ervaringen. Zonder je bewustzijn bestonden ze niet eens voor je. Je bewustzijn is dus eigenlijk een soort ‘black box’ met slechts enkele gaatjes waar informatie door naar binnen kan, voor elk zintuig een gaatje. En binnen in die box  –  daar maken je gedachtes en emoties er een film van, jouw film, jouw leven.

In de volgende blogs ga je er achter komen dat het op zich helemaal niet erg is dat je in jouw film leeft, maar wel dat je niet de auteur bent van je eigen film en wat dat voor gevolgen heeft… stay tuned…

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen