Alle jongeren zijn gelukkig, behalve ik?

Door Charles Ruiters 26 oktober 2017

Jongeren ervaren het leven als zwaar. Grote kans dat twintigers die jij kent in een depressie of burn-out zitten, maar dit uitstekend weten te verbloemen vanuit schaamte of onmacht.

 

‘Onder jongeren tussen 20 en 25 jaar is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1’ kopte de NOS recent.

 

Ook met de recent gestarte #opgebrand serie brengt de NOS deze problematiek onder de aandacht. Jongeren kunnen elkaar helpen, maar daarvoor moet je wel schaamte, gevoel van mislukken of ‘niet cool zijn’ achter je laten.

In welke maatschappij leven we?

Wat maakt dat jongeren een druk ervaren om het vooral goed te doen?
Waar komt de dwang van het moeten vandaan?
Wie of wat maakt dat 3 op de 4 studenten vaak of heel vaak emotioneel uitgeput zijn? (volgens het recente onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB))

Als je als jongere in een dip zit, dan praat je daar liever niet over. Mooi weer spelen en doen alsof alles voor de buitenwereld goed is. Maar vanbinnen vreet deze (mentale) toestand alle energie weg, ervaar je paniek, stress en is er een gevoel van “ik ben niet goed genoeg”. Herkenbaar?

 

Hoe beleef jij je leven op dit moment? Hoe goed gaat het echt met je?

 

Als ik minder doe, krijg ik dan wel een baan…?

Het heeft geen zin om te gaan zoeken wie hieraan schuldig is. Het ouderschap, opvoeding, school en de maatschappij hebben wellicht gefaald. Er is je vertelt dat je alles kunt krijgen wat je ook maar wilt. En dan blijkt dat dit allemaal niet zo uitpakt. De maatschappij en het bedrijfsleven willen alleen de beste. En om de beste te zijn móét je van alles! Dat veroorzaakt een druk om alles goed te doen. “Als ik minder doe, krijg ik dan wel een baan…”!

 

Iedereen gelukkig, behalve ik?

En Facebook of Instagram tonen ook een wereld waarin iedereen ‘blij en gelukkig is’. Maar wat deze ‘social media’ niet laten zien is dat velen juist ongelukkig, depressief, met een laag zelfvertrouwen en onzeker zijn. Als we jong zijn, hebben we alleen de goedkeuring van onze ouders nodig. Maar als we ouder groeien hebben we juist de goedkeuring nodig van onze vrienden. Nu moet je vertrouwen op vriendschap. Als we stress ervaren of er is spanning of niet lekker in ons vel zitten, dan gaan we meestal niet naar een persoon om hulp. Nee, we huilen liever in ons eentje, vluchten in gamen of grijpen naar alcohol of een joint. Het is vluchten, en dat zorgt niet voor de gewenste verandering naar een toekomst die aansluit bij wat jij diep vanbinnen wenst voor jezelf.

 

Hoe moet dit dan anders?

Alles vindt plaats in een context. De context waarin jij leeft bepaalt je ervaring van wat er is. Als je ervaring van het leven niet positief is, dan is je context over het leven ‘niet positief’. Het is dus zinvol te kijken naar wat is je context van waaruit jij het leven ervaart. Door hiervan bewust te worden, ontstaat de mogelijkheid voor een andere, betere context te gaan. Meestal zijn we ons niet bewust wat de context is, net zoals een vis niet weet dat het water is waarin hij zwemt. De vis en het water zijn als het ware één. Bewust worden van je context is een belangrijke stap naar het leven anders gaan beleven. Meer informatie over context vind je in dit blog.

 

Wat is de context van waaruit jij het leven ervaart?

 

Je voelt je klote…

Accepteer dan dat dat zo is! Behalve je context, is het ook belangrijk dat je gaat erkennen dat het niet (zo) goed met je gaat. Dat je stress hebt, van alles moet, veel piekert, paniek aanvallen ervaart, veel slaap nodig hebt, je bed niet uit kunt komen, vlucht in gamen/drugs. Als je blijft ontkennen, zie je de ernst van de situatie wellicht nog niet in. Maar als het beeld dat ik en de NOS-filmpjes schetsen, herkenbaar is, heb dan de moed het te vertellen aan jezelf, maar vooral aan anderen. Deel wat er speelt! Lastig wellicht, echter de weg naar anders begint met te zijn met wat is! En je bent niet de enige. Binnen je vriendengroep hebben 3 op de 4 vrienden soortgelijke uitdagingen en problemen (LSvB).

 

“Het is lastig toe te geven dat je een dubbelleven hebt.
Je gaat wellicht liever door op dezelfde manier.
Hopend dat het op een gegeven moment voorbij gaat”.

 

Wees een vriend!

De schijn ophouden dat alles goed gaat, kost veel kracht en energie. Blijf niet slachtoffer, maar word een vriend. Echte vriendschap komt vanuit liefde, elkaar helpen, luistert & stelt vragen, geeft vertrouwen en ruimte om te zijn zonder oordeel! Als jij zo’n vriend bent voor de ander, zal de ander dit ook voor jou zijn. Zo kun jij de verandering voor jezelf en anderen in gang zetten. Vrienden zijn er ook om te helpen, zeker als het niet (zo) goed met je gaat.

 

Hoe succesvol je ook bent in je studie of werk, uiteindelijk gaat het erom dat je vanbinnen gelukkig bent.

 

Als je de volgende keer aan iemand vraagt “hoe gaat het?”, vraag dan eens door: Hoe gaat het echt met je? Waar loop je tegenaan? Welke uitdagingen zie je?  Of ‘Als ik je kan helpen, waarin zou je willen dat ik voorzie?’ Vragen die de ander echt uitnodigen om te zijn, te openen.

 

Hulp is dichterbij dan ooit

Behalve mensen dichtbij, kun je ook support zoeken bij verschillende instanties. Korrelatie in geval van psychische klachten. Met suïcidale gedachtes kun je terecht bij 113 zelfmoord preventie of 0900-0113. Je kunt ook met een bewustzijn of mental coach gaan praten. Die support je om terug te gaan naar je basis. Kijken wat jij nodig hebt om in balans te zijn met jezelf. Helder krijgen waar jij ja tegen zegt, wat je grenzen zijn en die leren aangeven, niet bang zijn om voor jezelf te gaan staan. Leren luisteren naar signalen die je lichaam afgeeft. Want je lichaam liegt nooit.

 

Kies voor jezelf…

Kom in actie. Een belangrijke stap is de moed hebben te vertellen wat er echt gaande is en stoppen met verbloemen dat het uitstekend gaat!

Wat is jouw echte verhaal? En wanneer vertel je het een ander?

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen