Kern- en woede-energie negatief?

Door Joris Swinkels 12 oktober 2017

Nee. Op zichzelf niet. Het is niet de energievorm die negatief is. Het zijn de verschrikkelijke gebeurtenissen die veroorzaakt zijn met en door kernenergie die het een negatief label geven. Als er een kernramp is, of het gebruikt wordt in een bom om mensen te beschadigen, ja dan is het zeer negatief. Als de energie gebruikt wordt om een land van elektriciteit te voorzien dan is dat positief.

Ben jij wel eens boos?

Het zelfde geldt ook voor de energie van ‘boosheid’ in de mens. Oorspronkelijk is de ‘woede energie’ gewoon energie die geactiveerd wordt als er volgens jou iets moet veranderen. Bij een baby als de luier nat is, of ze honger heeft. Dan wordt deze energie geactiveerd en dat zorgt voor actie, soms veel actie. We zijn echter slecht in staat om kinderen aan te leren hoe ze met deze energie om moeten gaan. Door onze negatieve labeling van ‘boosheid energie’ conditioneren we onze kinderen om deze energie niet te mogen uitten, en te onderdrukken.

Naar je kamer, ik onttrek je liefde!

We doen dit door reprimandes, door straffen of in ieder geval het onttrekken van onze liefde op dat moment. Hierdoor leert het kind dat het fout is om ‘boosheid energie’ te uiten. ‘Ga maar naar de gang of je kamer en je kunt terug komen als het over is!’ Het kind gaat naar de gang. Het voelt zich niet begrepen, liefde en veiligheid en emotionele verbondenheid zijn tijdelijk ontnomen. Vervolgens gaat het mentale concepten creëren die boosheid fout maken. Het moment dat het lukt om de boosheid te onderdrukken mag het kind weer terugkomen en wordt het geknuffeld en beloond.

BOEM !!

Wat gebeurt er echter door het onderdrukken van de boosheid? Wat gebeurt er als je de druk, de ‘woede energie’ niet kan uiten maar naar binnen blijft keren. Precies hij ontploft vroeg of laat. Ook dit is bij kinderen goed te observeren, en helaas niet alleen daar. Hoeveel volwassenen kennen het niet dat er na het innemen van te veel alcohol, of bij een ruzie ineens een dekseltje open gaat en er een tsunami aan woede naar buiten komt. Hoeveel mensen hebben anderen, mentaal of fysiek gekwetst op deze momenten? Ik kan hier mijn hand ook opsteken. En als dan de bom ontploft, ja dan gaan dingen fout. Soms goed fout. En ja dan is de cirkel van negatieve labeling weer rond en klopt het dat ‘boosheid energie’ schadelijk is.

Geef je bloemen water.

Een andere manier is om deze energie te kanaliseren in je passie of in je doelen. Net als surfen op de immense kracht van hoge golven is dit ook iets dat we kunnen leren door het te doen. Niet in reactie te gaan met de energie maar in creatie! In Master 1 op dag drie leren we je om te gaan met deze hoog intensieve energie vorm en deze voor altijd toegankelijk te hebben in je leven. Dit overigens volledig bewust zodat er geen vervelende dingen hoeven te gebeuren. Transformeer woede in passie (Stap 5 uit de 7 stappen van het bewustwordings proces)

Een vulkaan aan energie altijd en overal.

Je zult zien dat als je al je onderdrukkingsmechanismen doorbreekt je ineens toegang hebt tot een onvoorstelbare berg aan energie! Veel mensen verklaren dan ook dat ze weken of maanden na de training nog elke morgen een uur eerder dan normaal fit wakker worden.

Boosheid of woede energie is dus niks mis mee als je leert om deze volledig bewust in te zetten voor wat jij wilt. En het mooie is dat deze energie wel meer dan 10 keer per dag vrij gemaakt wordt in je systeem als er iets in je omgeving niet werkt. Helaas hebben we zo goed geleerd het te onderdrukken en zogenaamd ‘zen’ te blijven dat we hier normaal niet veel van merken.

Zen vreugde.

In totaal zijn er drie vormen van energie die we kunnen voelen in ons systeem. Als alles goed is, we zijn in flow, er is energie maar ook rust dan noemen we dat ‘vreugde’ energie. Net als een kraan waar voldoende water uit stroomt om je handen te wassen. Boosheid energie, is als een kraan waar de water spatten alle kanten opvliegen. Niet altijd handig maar wel veel energie, actie! Bij een overvloed aan boosheid energie stel je jezelf gewoon de vraag: Voor welk constructieve doel kan ik deze mooie energie vandaag gebruiken?

Niet aan de beurt gekomen.

De derde vorm van energie die we ervaren ontstaat als we onze actie energie of woede energie niet kwijt kunnen of niet kunnen uiten. Hoe voelt een kind zich als het enthousiast met vuile laarzen de keuken in komt rennen om mama het zojuist gecreëerde modderschilderij te laten zien. Inderdaad, super, enthousiast, in actie. En hoe voelt het zich als moeder bij de eerste stap in de keuken roept: niet doen! Weg! Weg met die laarzen uit de keuken, ik heb net gedweild! Precies, treurig, afgekapt, verdrietig. Dit is wat we ‘mineur energie’ noemen. Deze energie is als een kraan die aan het druppelen is of als een gootsteen putje waar een stroompje water uit wegloopt.

De waarheid van het ochtend gezicht.

Als je s ‘morgens in de metro of met de auto in de file zit en je kijkt om je heen dan zie je met name deze ‘mineur energie’. Reden hiervoor is dat we collectief in een onderdrukking leven van onze woede / actie energie.

Stop de ‘mind’ molen.

Onze mind gaat overigens vaak dan ook nog eens een reden zoeken waarom we ons zo voelen. En als we gaan zoeken op het gebied van ons zelfbeeld, ons bedrijf, ons werk, onze relatie of onze financiële situatie dan kan de mind altijd wel iets vinden waarom we ons ‘mineur’ zouden voelen. Maar dit is illusie, dit heeft er (meestal) niets mee te maken.

Wat we moeten doen als we ons in ‘mineur’ energie bevinden is afvragen:

  • welke woede-energie ben ik aan het onderdrukken?
  • Welke zelfexpressie (is ook actie energie) heb ik niet geuit?

Als we vervolgens wel uiten wat er dan opkomt zal je zien dat de mineur energie oplost in actie energie of vreugde energie. Stop dus met het je afvragen waarom je je zo voelt en stel deze vragen.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen