Laten we een ‘Gegenwart’ dag creëren!

Door Marc Steinberg 30 april 2018

De mensen versus de staat van aanwezigheid (oftewel ‘Laten we ‘Gegenwart’dag creëren”!)

Heb je enig idee hoeveel energie jij uitgeeft aan wachten? Niet alleen qua tijd, maar ook qua energie? Energie aan het managen van je frustratie en woede, energie aan het managen van de onderbrekingen in je flow, energie om je tempo aan te passen, energie voor het managen van wachtwoorden in afwachting van de wachttijd, energie voor het ontwikkelen van secundaire protocollen – voor het geval dat, enzovoort, enzovoort – de lijst is eindeloos!
En dat allemaal omdat ZIJ en jij (!) het prima vinden anderen te laten wachten. Ooit een WhatsApp-bericht verzonden en gewacht en gewacht op een reactie? Ooit gewacht op het beantwoorden van een e-mail? Een betaling die niet aankomt en die is beloofd? Ja, de lijst is eindeloos.

En er is nog veel meer!

Wachtend op de kou om weg te gaan, wachtend op het weekend, wachtend tot je geliefde komt, wachtend op je derde oog om te openen, wachtend op die wanhopig gewenste doorbraak, wachtend op bevrijding, wachtend op het vinden van de Prins op het Witte Paard , wachtend tot de sociale gebeurtenis begint en dan wachten tot het voorbij is, wachtend tot God je gebed verhoort … mijn hemel, deze lijst IS eindeloos, niet dan?!

En hoe ervaren we de staat van wachten? Precies, het zuigt, soms meer, soms minder. Maar het is rotzooi. Je leeft op een planeet waar de aflevering standaard vertraagd is. En zo niet, dan noemen ze het premature ejac … je snapt het wel.

En als je altijd precies op tijd bent, word je steeds meer als raar gezien; mensen worden ongemakkelijk om je heen. Dus doe mee en kom ook te laat, zodat niemand aanstoot neemt.

Wat is de oplossing?

Er is geen oplossing. Maar er is een plaats waar dit allemaal niets meer uitmaakt: het huidige moment. Het woord huidige of aanwezige moment in de Duitse taal is “Gegenwart” en bestaat uit twee lettergrepen: “gegen” en “wart”. “Gegen” betekent versus, in tegenstelling tot tegen; en “wart” komt van het werkwoord “warten”, wat betekent wachten. Dus “Gegenwart” betekent “in tegenstelling tot wachten” of “tegen wachten”. In het woord “Gegenwart” zit niet alleen de etikettering van het Hier en Nu, maar ook de oplossing. Degene die met dat woord kwam, was een genie. In een staat van niet-wachten zijn we in de Gegenwart, in het huidige moment. Velen van jullie hebben veel van Eckhart Tolle geleerd over het Hier en Nu, dus ik hoef dat hier niet te herhalen.

Wat moeten we opgeven om te gaan stoppen met wachten en stoppen met anderen te laten wachten?

Onze zelfgenoegzaamheid, onze luiheid, ons drama, ons gelijk hebben, onze berusting en ons verzet. Weet je waarom zoveel mensen van drugs houden? Omdat drugs je de Gegenwart geven zonder dat je iets hoeft op te geven! Je krijgt een gratis rit. Tijdelijk en voor een hoge prijs natuurlijk. Door hoge prijs bedoel ik niet geld, ik bedoel je leven.

Waarom beginnen we niet aan een Gegenwart-dag? We hebben net Earth Day gehad en er zijn allerlei “Days”. Op een dag wanneer niemand op iets wacht en niemand anders wacht! Stel je voor! De drugsbaronnen zouden die dag haten. En we zouden er dol op zijn!

Met liefde,
Marc

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen