Een leven in reactie op omstandigheden.

Door Joris Swinkels 5 oktober 2017

Het leven is een actie – reactie spelletje.

Als je vader je bijvoorbeeld domineerde ben je in reactie nu mogelijk een rebel tegen autoriteit. Stel je zusje was altijd beter op school, dan ben je nu mogelijk aan iedereen aan het bewijzen dat jij het ook waard bent. Als je partner zegt dat je iets fout doet, is je eerste reactie: ja maar….., als je collega opslag heeft gehad is je reactie dat je ineens niet meer tevreden bent met je huidige salaris. Je hele straat rijdt een zwarte middenklasser, mogelijk Google jij dan ook naar een zwarte middenklasser, en liever natuurlijk nog een maatje groter of een jaartje jonger.

Je hele leven inclusief al je persoonlijkheidskenmerken zijn waarschijnlijk reacties op je omgeving. Met als doel te overleven fysiek, maar vooral mentaal. Het beeld van wat je denkt dat je bent zal in de lucht gehouden moeten worden en wie kan dat nu beter doen dan jij zelf.

Hoe reactief is jouw relatie?

In reactie op je vriend die je onvoldoende aandacht geeft onttrek je ook jouw aandacht. Hij zal het toch op een of andere manier moeten leren. In reactie op lage libido van je vriendin maak je grapjes over (seks en) vrouwen, je frustratie moet toch ergens eruit kunnen komen. Gevolg van deze reacties is dat de ander zich onbewust nog minder genegen voelt om het gewenste gedrag te vertonen. Mogelijk natuurlijk dat het in jullie relatie allemaal anders is 😉

Je kan het wel aan, want jij bent een vechter.

Het in reactie zijn is een energie stroom van buiten naar binnen. Onze binnenkant, onze conditionering wordt een afweer mechanisme om te overleven. Het is een spiegel van de gebeurtenissen die er in het verleden op je afgekomen zijn. We kunnen deze extern-naar-intern beweging volhouden tot we overspannen zijn. Velen onder ons kennen deze situatie. We houden het niet meer vol om alles voor iedereen te betekenen. En waar blijven we zelf?

Het begint bij jou.

De weg uit deze vicieuze cirkel is door meer aandacht te gaan geven aan de omgekeerde energie stroom. Van binnen naar buiten. Deze heeft geen input van buiten nodig. Actie die niet volgt vanuit een re-actie noemen we creatie. Creatie is dus: ‘iets vanuit niets’. Los van alle externe omstandigheden hoeven we ons alleen maar af te vragen: Wat willen we nu echt? Wie willen we zijn? Wat is echt belangrijk? Wat willen we voortbrengen? Hoe meer energie en aandacht we hier in stoppen hoe meer de extern-intern energie zich ook naar onze prioriteiten gaat richten. Hoe minder energie dat we hierin stoppen hoe meer dat de extern-interne energie stroom ons leven zal domineren.

In het bedrijfsleven is er natuurlijk niks mis mee je acties aan te laten sluiten op markt onderzoek. Maar als je alleen maar bezig bent te reageren op je concurrentie zul je geen authentiek bedrijf zijn en zal jouw unieke talent nooit maximaal tot uiting komen.

Een reactie is geen keuze.

Vervolgens zullen we ons ook bewust moeten zijn van onze reacties. Als ik niet in de gaten heb dat ik in reactie ben, dan BEN ik mijn reactie. En omdat dit mechanisme zo diep zit in onze conditionering is dat geen makkelijke opgave. Naar mate je beter ziet dat je in reactie bent, zal de afstand tussen je reactie intern en je respons extern groter worden. Dit geeft je de mogelijkheid een keuze te maken. Een keuze om je reactie te volgen, of iets anders te kiezen.

Echte vrijheid is groter zijn dan je reacties.

Welke keuze je ook maakt, het is in ieder geval JIJ die kiest en niet je onderbewust geconditioneerde reactie patronen. De Master 1 is ontworpen om je onbewuste reacties te belichten en je zo de mogelijkheid te geven je reacties te transformeren. Dat is waarom vele mensen na de Master 1 een gevoel van toegenomen vrijheid ervaren in hun leven, op hun werk en in hun relaties.

Het geheim van verandering is je energie niet te richten op het bestrijden van het oude maar op het creëren van het nieuwe ~ Socrates

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen