Liefde en Relaties; Connectie en Completering

Door Joris Swinkels 1 maart 2020

Connectie en Completering zijn de grootste thema’s in onze Bewust Leven 2 training. In deze blogpost gaan we dieper in op deze onderwerpen, want ze zijn twee essentiële elementen voor het creëren en behouden van bewuste relaties. Waarom verlangen we zo naar verbinding? Waarom is het soms zo moeilijk? En hoe herstel je verbinding wanneer die er niet meer is?

De drang naar verbinding vindt zijn oorsprong bij de aanvang van het menselijke bestaan. Is het deel van ons evolutionaire proces, is het een vereiste voor ons leven als mens en de biologische overleving van onze cellen, of zou het toch alleen maar ons geconditioneerde gedrag zijn dat maakt dat we verbinding zoeken vanuit onze nood aan overleven en erbij horen?

We kunnen er natuurlijk ook naar kijken vanuit het perspectief van spirituele evolutie: sommigen van ons zijn op zoek naar ‘heel worden’ door de verbinding met een ander.

Eén ding is zeker: wanneer we ons diep verbonden voelen, kunnen onze veeleisende ego’s zich ontspannen. We voelen dan geen angst en geen triggers, net alsof we weer veilig op de schoot van onze moeders zitten. In deze staat van veiligheid ervaren we de minste activiteit van ons ego.

Wanneer ons ego zich ontspant, ervaren we liefde, creativiteit, flow, dankbaarheid, openheid en kwetsbaarheid. En wanneer dit gebeurt, projecteren we deze ervaringen vaak op de persoon met wie we ze ervaren. Wanneer we verliefd zijn, bijvoorbeeld, projecteren we deze gevoelens op onze partner, we leggen de link tussen de gevoelens en de persoon. Het feit is echter dat deze ervaringen niet gecreëerd worden dankzij en door de ander: ze leven ín onszelf, en ze zijn altijd beschikbaar, voor iedereen. Het probleem is echter dat we ze niet kunnen ervaren als iets dat eigen is aan ons wanneer al onze aandacht opgeëist wordt door de activiteit van ons ego, onze identiteit.

Wat is connectie?

In Bewustzijn is alles altijd met elkaar verbonden – dit is een wetmatigheid. Het is enkel in ons verstand dat we dualiteit ervaren. In ons verstand zijn we niet in staat om ware eenheid en verbinding te ervaren. Dat gezegd zijnde kan eenheid ook in ons verstand leven, als een concept waar we in geloven, zelfs als het daar niet kan worden ervaren. Wat kan worden ervaren in ons verstand is de emotie van ons verbonden voelen wanneer ons concept van eenheid wordt erkend. Ons verstand creëert dan een verhaal om de emotie geldig te verklaren en vindt er bewijs voor dat het écht zo is. Het probleem daarmee is dat de ervaring van eenheid verdwijnt wanneer de andere (de trigger) verdwijnt of niet meer op de juiste knopjes duwt. Dan wordt ons gevoel van eenheid weer begraven.

In specifieke situaties zoals de ziekte, geboorte of dood van een geliefde, nadat we verliefd zijn geworden of een vergevingsproces hebben doorgemaakt waarin we voor een moment de issues loslaten die tussen ons en de ander instaan, ervaren we een plotse toename van verbondenheid.

Wat staat er in de weg van verbinding?

Wel, dat is een erg grote vraag met een lange lijst antwoorden. Eigenlijk is het alles dat ons afscheidt van eenheid in bewustzijn ervaren.

De grootste factor is onze Identiteit/Ego zelf, die ons afgescheiden houdt van anderen en ons vergelijkt met anderen. Zoals hierboven al gezegd, komt dat vanuit het verstand. Wanneer we de illusie van het zelf loslaten, is connectie onze natuurlijke staat van zijn.

Afscheiding.

Afgezien van wat we zien als basisfeit: “dit ben ik en dat ben jij”, ervaren we afgescheidenheid door elk klein ding dat bestaat in ons verstand en dat in de weg zit om verbinding te ervaren met de persoon met wie we zoeken ons verbonden te voelen. Dat betekent dat elke leugen, elke verkeerde intentie, elke keer wanneer we onze partner niet 100% kiezen, elk verwijt dat we voor hem/haar hebben, elke keer wanneer we hem/haar niet volledig zien of niet helemaal voor hem/haar aanwezig zijn…. de emotionele ervaring vermindert van verbondenheid voelen.

Angsten.

Angst scheidt ons af van alles, ook van onszelf. Onze angst om iemand te verliezen, om niet goed genoeg te zijn voor  ander, onze angst dat ze iemand anders verkiezen. Alles dat onze aandacht vasthoudt in ons verstand staat geen volledige aanwezigheid toe, en dat veroorzaakt incomplete connectie.

Het proces van disconnectie.

Voor velen is disconnectie een onbewust proces dat jaren in beslag kan nemen. Plots worden we ons ervan bewust dat de connectie die er lange tijd was weg is, en we weten niet hoe het komt. Soms was het al jaren aan de gang voor we ons ervan bewust werden. De eerste incompleetheden kwamen heel subtiel tussen twee mensen in te staan en het zaadje van de twijfel werd geplant. Het kan eender wat zijn: een leugen, een ruzie die niet volledig werd bijgelegd, of misschien gewoon een meningsverschil dat niet juist werd verwoord en leidde tot een storing in de communicatie.

De meesten van ons realiseren zich niet dat de incompleetheid bestaat. We zijn het vergeten, of we hebben ons erover gezet, misschien omdat we het niet belangrijk genoeg vonden om er ruzie over te blijven maken. Maar dit was het moment wanneer het onkruid in onze prachtige tuin werd geplant. En dit onkruid zal meer en meer onkruid blijven aantrekken tot onze mooie tuin helemaal overwoekerd geraakt en het steeds moeilijker wordt om de bloemen nog te zien. Dan komt een relatie in de problemen.

Waarachtig en compleet relateren.

Oefenen om alles uit te drukken wat niet waar of compleet is, kan magie teweeg brengen in een relatie. Het is niet iets dat we onderweg aanleren of aangemoedigd worden om te doen, want het is gemakkelijker om “de dingen te laten gaan”, maar de beloningen van dit werk kunnen wonderlijk zijn. Het verschil tussen 100% en 99% compleet is als het verschil tussen zwart en wit. Van 99% naar 60% of lager is hetzelfde als van grijs naar grijs.

Ik beëindigde ooit een relatie in onderlinge overeenstemming omdat het duidelijk was dat het pad van mijn partner verschilde van het mijne. De laatste avond voor mijn partner vertrok naar Zuid-Afrika, het land waar haar pad haar heen leidde, kozen we ervoor om onze connectie te vieren bij een afscheidsdiner in een restaurant. Een vrouw die aan een andere tafel zat kwam toen naar ons toe en deelde hoe mooi het was om twee mensen ‘zo verliefd’ te zien.

Hoe kan je completeren?

Kies zo vaak als je kan het pad van authentiek, open en echt zijn, zowel naar jezelf als naar de ander. Deel je leugens en je bedrog, en deel ook wat echt is… zelfs als het pijnlijk is. Train jezelf om verbonden te blijven met je hart en de ander niet fout te maken, maar simpelweg je waarheid te delen.

Het is mogelijk om jezelf te trainen om authentiek en echt te zijn in een specifieke bewuste taal, of je kan jezelf uitrusten met praktische tools om bewuster in je relatie met de ander te staan. Neem gerust contact met ons op als je hier graag ondersteuning in wil.

 

Met liefde,

Joris Swinkels

Lead Trainer Bewust Leven

 

 

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen