Liefdevol communiceren

Door Charles Ruiters 17 augustus 2018

Ben je weleens verliefd geweest? Vlinders in je buik, de hele dag bezig zijn met de ander en als je dan bij elkaar bent, zijn jullie een en al aandacht voor elkaar. Je gaat helemaal op in het moment en beweegt in flow alsof jullie twee ‘één zijn’. En als jullie dan in gesprek zijn met elkaar, dan ben je er voor elkaar…..er is luisteren, verbinding, begrijpen van de ander, volledige aandacht voor elkaar, oprechte nieuwsgierigheid, compassie & liefde. Jullie geloven in elkaars grootsheid en samen kunnen jullie de wereld aan.

Geen tijd voor jou…

Deze diepgang, verbinding en er zijn voor de ander ontbreekt vaak in onze gesprekken. In de waan van de dag zijn we vooral met onszelf bezig . We ervaren interacties met anderen als storend. Het leidt af van waar we mee bezig willen zijn. De gesprekken die we hebben, blijven oppervlakkig en vanuit onze automatische piloot geven we passende antwoorden. Met als gevolg: relaties geraken in een sleur, kinderen worden niet gezien of gehoord en collega’s worden met een half antwoord weer weggestuurd. We nemen nauwelijks nog de tijd en rust om met elkaar te communiceren.

Ik beloof te luisteren

Het begint met een keuze: als iemand bij je komt met een vraag of verzoek, wie kies jij dan te zijn voor de ander? En vanuit welke context ga je de interactie aan? Als je niet bewust je context kiest, dan reageer je vanuit je automatische piloot, vanuit het concept en de gebruikelijke manier waarop jullie met elkaar omgaan. Sta even stil of deze opbouwend en constructief is? In hoeverre zie jij de ander voor wie hij/zij echt is? Ben jij dan in staat om oprecht te luisteren, te vatten en verbonden te zijn met de ander? Als dat niet zo is, kies dan bewust een context die jullie relatie laat groeien. Stop met waar je mee bezig bent en richt je aandacht op  de ander. Kies voor luisteren en er te zijn voor de ander. Parkeer je eigen ideeën en concepten die je over de ander hebt. En ontvang en benader de ander voor wie hij/zij is, als een groots persoon die in staat is vooruit te komen in deze wereld.

Coachend Communiceren

Je hoeft niet verliefd te worden om je in gesprekken met anderen gezien, gehoord en gedragen te voelen. Als dat is wat je wenst, zorg dan dat jij dit voor anderen mogelijk maakt. Dus wordt de verandering die je wilt zien in je wereld. Kies bewust om er te zijn voor de ander, luister terwijl jij je concepten hebt, stel open vragen en geef de ander de ruimte om te zijn vanuit compassie. En kom vanuit het vertrouwen dat de ander het wel weet. Dit zijn een aantal ingrediënten die ervoor zorgen dat je gesprekken anders zullen gaan. De ander zal zich gehoord, gezien en gedragen voelen. Het is een manier van coachend communiceren waarin je je in feite in dienst stelt van de ander. En onderzoekt hoe je deze het best kunt supporten. Luisteren, vatten, verbinding, oprechte nieuwsgierigheid, compassie en vanuit liefde in gesprek zijn met anderen. Ik noem dat “coaching als manier van leven”.

Wat zou de impact zijn op je relaties als jij meester was in Liefdevol Communiceren?

Wil je meer weten over onze ICF ACTP Coach opleiding en wat de impact kan zijn op je relaties, je manier van communiceren en je leven, kijk dan eens op https://creativeconsciousness.nl/coach-opleiding/. Onze opleiding start weer op 13 september 2018. Je kunt ook bellen met Mariëlle 06 23 73 99 02

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen