Mensen in beweging krijgen

Door Wim van Grinsven 1 maart 2018

‘door eerst tegen een muur te lopen…’

“Mensen reageren anders op me sinds ik die Mastertrainingen heb gedaan. Als je bewust een context zet voor de dingen die je wil realiseren, dat is zo’n wereld van verschil. Jammer dat ik dat niet eerder wist.” Els Vollenbroek werkte al jarenlang als leidinggevende en groepsleider bij ASML in Veldhoven toen ze weer zin kreeg in een training “waarbij je een keer tegen een muur loopt en jezelf beter leert kennen en een stap vooruit maakt.” Via haar leidinggevende kwam ze in contact met Creative Consciousness (CC) en volgde na Master 1 de hele coachopleiding. Halverwege dit jaar certificeert ze zich als Creative Consciousness Coach®.

“In het begin was het vooral voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, het idee om echt coach te worden kwam pas later. Tijdens de trainingen merkte ik dat het me ligt, en hoe ik door het stellen van de goede vragen mensen in beweging kan krijgen.”

“Ik merkte hoe ik door het stellen van de goede vragen mensen in beweging kan krijgen.”

Beter worden

“Sinds vorig jaar geef ik leiding aan een groep productie engineers, vaak aan het begin van hun carrière. Ik coach ze met vragen over loopbaankeuzes en waar ze naar toe willen, waar ze goed in zijn. Ik kijk altijd naar wat iemand goed kan, wat hij leuk vindt en waar hij beter in wil worden. Dat zijn de punten waarop ik iemand wil inzetten. Wat iemand niet goed kan en geen energie geeft, daar moet ik ze vandaan houden.”

Practice what you preach

Els realiseerde zich dat ze dat principe ook voor zichzelf in praktijk moest brengen. “Iets doen wat je graag wilt doen en waar je je ei in kwijt kunt en energie van krijgt.”

“Ik werd me ervan bewust dat ik dat bij mezelf had verwaarloosd.”

“Om daar ruimte voor te maken ben ik mijn agenda anders gaan indelen en reserveer ik nu tijd voor mijn eigen doelen. Dan moet ik wel eens voor een meeting bedanken. Het maakt me sterker en effectiever.” Zodanig dat ze haar dienstverband kon aanpassen van 36 naar 32 uur per week en in de vrijgekomen dag een coachpraktijk kan opzetten.

Ook in haar persoonlijk leven werkt het door. “Thuis maak ik consequent tijd vrij voor mezelf; een half uurtje tekenen, een rondje door de wijk lopen. Kleine dingetjes waar ik me nu veel bewuster van ben. Rust in mijn hoofd krijg ik ervan.”

“Ja, ik denk wel dat het terugkomt in mijn stijl van leidinggeven. Soms zie je hoe een bepaald inzicht in hoe iets werkt iemand zou kunnen helpen een stap vooruit te maken. ”

Keuzes en de kracht van je woord

Een van de CC-principes is de ‘kracht van je woord’. “Dat gaat over hoe belangrijk het is betrouwbaar te zijn; afspraken na te komen. Alle afspraken; elke belofte, groot of klein, weegt mee. Ik ontdekte dat ik in mijn werk behoorlijk nauwgezet ben wat dat betreft, maar dat ik naar mijn drie kinderen nogal eens vergat dat ik iets beloofd had. Vooral kleine dingen, want de grote onthoud je vanzelf wel. Ik beloof geen dingen meer die ik niet kan of wil nakomen.”

In haar eigen coachpraktijk verwacht Els dat werkprivébalans een prominent thema zal worden. “Daar ga ik graag mee aan de gang.”

Dit blog is geschreven door Wim van Grinsven op basis van gesprekken die Wim met Els Vollenbroek voerde over de impact van de coach opleiding op haar werk als leidinggevende bij ASML.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen