Minder piekeren (over geld)

Door Charles Ruiters 23 november 2018

Piekeren dat is iets dat we in ons hoofd doen. Niemand weet wat er allemaal in jouw hoofd rondgaat…..en zelfs jij kunt het vaak niet volgen. Piekeren houdt je uit je slaap, kost energie, vertraagt je, maakt besluiteloos, onrustig en nog veel meer. Als je het kon, zou je er vandaag mee stoppen……echter zo makkelijk gaat dat niet. Waar komt dat vandaan? En wat kun je er tegen doen?

Je GELD relatie onderzoeken

‘Minder piekeren over geld’ is de titel van het boek van John Armstrong. Ik kreeg het van een goede vriendin met de tip om het ook te lezen. Haar boek was vol met strepen, notities en aanvullingen. Blijkbaar gaf het boek inzichten die haar supporten om anders tegen geld aan te kijken. En dat is ook precies waar het bij ‘piekeren over geld’ om gaat. Wat is je relatie tot geld? Welke ideeën, overtuigingen en indoctrinaties heb je vanuit je opvoeding, cultuur en onderwijs meegekregen? Welke verwachtingen heb jij als het om geld gaat?

 

Gebrek aan mogelijkheden

Geld is iets van deze wereld waar je bijna niet om heen kunt. Nauwkeurig bekeken is het een ruilmiddel. Het is nu eenmaal makkelijker om een brood met geld te betalen dan dat je de bakker belooft dat jij in ruil voor het brood wel zijn ramen komt zemen. Als je geld hebt, kun je het ruilen voor zaken die voor jou belangrijk zijn. Als je geen geld hebt, wordt dat lastig. We kunnen piekeren over geldproblemen. Dan is er te weinig geld voor wat je op dit moment of deze week nodig hebt. Als dat het geval is, zegt Armstrong, moet je zorgen dat je of minder uitgeeft of meer gaat werken dan wel meer gaat verdienen met het werk dat je doet. Dat is wat ik korte termijn piekeren over geld zou noemen. Geldproblemen kunnen geldzorgen worden als je ze structureel niet krijgt opgelost.

Je droomleven realiseren

Geldzorgen zijn veel hardnekkiger, het gaat dan over piekeren over geld op de langere termijn. Zorgen maken we in ons hoofd. Onze zorgen zijn gekoppeld aan onze relatie tot geld, aan ons denken over geld, ons normen en waarden patroon. Vanuit je opvoeding, cultuur, geloof, onderwijs heb jij voor jezelf een bepaald beeld gemaakt van hoe jij je leven wilt inrichten en wat je ervan zal gaan maken. Om dat mogelijk te maken is geld vaak een struikelblok. En dus ga je van alles ondernemen om invulling te geven om invulling te geven aan jouw gewenst toekomst beeld.

Slavernij is toch verboden!

De meeste van ons willen naast een eigen woning, auto(s) voor de deur, goede kleding, lekker eten nog van alles erbij om ‘erbij te horen’ en ‘om te voldoen aan de verwachtingen van anderen’. En voor dat alles is geld nodig. En wat zien wij onszelf de hele dag, week, maand, jaar in jaar uit doen…….zorgen dat er voldoende geld binnenkomt zodat we dat wat we hebben in stand houden en langzaam kunnen uitbreiden naar het gewenste beeld. Vaak groeit het gewenste beeld met ons mee…..waardoor het lijkt alsof er nooit een einde aan komt. We zijn slaaf van onszelf en het systeem geworden. De enige oplossing lijkt nog meer geld verdienen. Maar niets van dit is waar.

STOP voor heel even

Geld drijft ons tot waanzin als we er niet voor kiezen om even bewust stil te gaan staan bij wat we nu echt willen. Wat we nu echt nodig hebben om een gelukkig en voldaan leven te leven. Wat is nu echt belangrijk als het op leven en dood aankomt? Voor wie of wat riskeer jij je leven? Ik weet niet welke antwoorden jij ziet op dergelijke vragen, maar bij mij komt niet mijn auto, huis of het blijven voldoen aan verwachtingen van anderen op de eerste plaats.

Opnieuw jezelf ontdekken

Het loslaten van het beeld dat en de verhalen die je hebt in je hoofd van ‘hoe het zou moeten zijn’. Want piekeren over geld heeft veel te maken met helder kiezen waartegen jij het geld wil ruilen. Minder piekeren over geld, begint met jezelf te veranderen. En als je samenwoont, dat je dat samen bekijkt en onderzoekt. Want alles waarin je ooit geloofde en waarvoor je dacht geld nodig te hebben, neem je opnieuw in overweging. Is dit wel zo? Wil ik dit nog wel? Is dit werkelijk belangrijk of wil ik dat omdat het me status, aanzien en een groot ego geeft? Hiermee aan de slag gaan, maakt je leven lichter, bewuster en je zult minder stress gaan ervaren. Tenminste als je eerlijk bent en durft te kiezen. Wat lastig is voor je ego…..want wat moet de buurt wel niet denken als we een ‘kleine auto’ gaan rijden?

Ik rijd in een auto Renault Scenic van 12 jaar oud. Ik poets deze zelden. Belangrijk is dat die me van A naar B brengt. Mijn zoon van bijna 18 zeurt bijna dagelijks dat ik een nieuwe moet kopen. Echter met een nieuwe auto verandert er niets. Ik ga een nieuwe auto niet opeens vaker poetsen. Want ik ben hierin niet verandert. Mijn gedrag bij een nieuwe auto is nog steeds hetzelfde en de auto heeft nog steeds dezelfde functie en relatie voor mij. Ik kan dus uitstekend leven met een auto van 12 jaar oud. Mijn zoon heeft duidelijk een andere kijk op auto’s dan ik. Wat zou hij rijden als hij er geld voor had?

Ik geef om MIJ

Tot slot: zorgen maken impliceert dat je om iets of iemand geeft. Zorgen maken om geld betekent dus dat jij of om geld geeft, of dat je geeft om de dingen die je met geld wilt kopen, bezitten of iets mogelijk maken. Het verlangen dat daar achter zit, waar vindt dat zijn oorsprong? Doe je dat omdat je denkt dat de buitenwereld dat van je verwacht? Of doe je dat omdat JIJ dit graag wenst? Als je je laat drijven door wat jij denkt dat anderen van je verwachten, leef je een onecht leven. Bewust kijken naar waar jij je zorgen maakt om geld, zal je helpen om eerlijker en echter naar jezelf te gaan kijken. En te gaan staan voor wij JIJ kiest te zijn. Leef je eigen leven. Niet het leven dat jij denkt dat anderen van jou verwachten dat je moet leven.

Over Charles:
Charles is als hoofdtrainer verbonden aan de ICF ACTP Professional Consciousness Coaching training van Creative Consiousness. Daarnaast schreef hij in 2019 het boek: ‘Goedemorgen! Wat gaat jouw dag bijzonder maken? Meer informatie vind je op zijn website charlesruiters.com.

 

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen