Ook jij kunt ‘Ja’ zeggen met minder stress.

Door Charles Ruiters 30 augustus 2017

Gisteren had ik een belofte gedaan aan mijn collega. En vrijwel direct daarna hoorde ik een stemmetje in mijn hoofd: “waarom ik nu weer mijn nek moest uitsteken?” en “jij hebt het al zo druk” en “daar ben jij toch helemaal niet goed in”. Maar belofte maakt schuld! Dus nu zat ik in de stress. Geen idee hoe ik het moest aanpakken. Rondjes draaiende gedachtes, het niet weten, uitstellen, opgeven, bang om hulp te vragen, surfen op het web naar input. Niet echt een conditie om eens lekker enthousiast aan de slag te gaan. Dit duurde tot het moment dat ik besloot eerlijk te zijn naar mezelf. En ging erkennen wat er allemaal gaande was in mij. “Ja, ik vind het lastig ”. En “ja, ik wil anderen graag helpen”. Het erkennen lucht op, geeft ruimte om voorbij mijn gedachten te gaan en in de actie te komen.

Zit jij ook weleens gevangen in je gedachten?

Voor sommigen is dit het enige wat ze de hele dag doen. Als je in je gedachten zit, dan ben jij er niet!
Ben jij er wel, dan is er ruimte, rust en ontspanning. Dan kun je zijn met wat is, zonder oordeel. Als je dan met anderen bent, ben je aanwezig, beschikbaar, te vatten, je luistert en de ander voelt zich gehoord. Maar dat lukt niet als je in je hoofd zit. Dan ben je druk met van alles bezig, maar niet gefocust op wat is en niet in beweging.

Als je leeft vanuit je hoofd, dan mis je het echte leven!

Gedachten en gevoelens komen en gaan. En we hebben daar nauwelijks invloed op. Als een kip zonder kop volgen we onze gedachten blindelings en rennen onbewust door het leven. Het geklets in het hoofd is wat we horen, zien en geloven, wat ons bezighoudt, verdrijft slaap, maakt moedeloos, angstig, twijfelend, kost energie en aandacht. Het houdt ons weg van geluk, succes en plezier, weg van ‘zijn met wat is’. Als je leeft vanuit je hoofd, dan mis je het echte leven. Als je dit anders wenst, wat zou je dan kunnen doen?

Hoe kan ik voorbij mijn gedachten gaan?

De eerste stap naar meer leven, begint met afstand te nemen van de gedachtes en gevoelens die er zijn. Een manier die voor mij werkt, is mijn gedachtes te laten zijn voor wat ze zijn, zonder oordeel: Ik kijk ernaar, ik erken ze en, als ik gehecht ben aan een gedachte, laat ik deze gehechtheid los. Het erkennen en loslaten geeft de mogelijkheid te zijn met wat er is. Hierdoor ontstaat ruimte voor het nemen van beslissingen. Voorbij je gedachten gaan oftewel ‘Vakantie in je hoofd’ vraagt van jou de beweging te maken van je gedachten en gevoelens zijn (ik ben mijn gedachten en gevoelens) naar het hebben ervan (ik heb gedachten en gevoelens, maar ik ben ze niet). In de workshop “Vakantie in je hoofd” alsook in onze 4-daagse bewustzijnstrainingen verdiepen we dit. Waardoor jij beter in staat bent om het leven echt te beleven.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen