Mag ze van jou opa’s secretaire schilderen?

Door Joris Swinkels 8 juni 2017

We hebben geen idee!

Een van de vervelendste eigenschappen van conditionering is dat je het niet in de gaten hebt. Zoals de vis geen idee heeft dat-ie in het water zwemt, zo hebben wij mensen geen idee hoezeer we collectief en persoonlijk geconditioneerd zijn. Van jongsaf – nog voor we zelf hebben leren nadenken – leren de mensen in je omgeving je hoe de wereld in elkaar zit en hoe alles werkt.

Zo doen we overtuigingen op over hoe de wereld functioneert en over wie we zelf zijn. Dat gebeurt op collectief niveau, in het groot zeg maar, en bij ons allemaal persoonlijk. Alle overtuigingen samen vormen je wereldbeeld, en uiteindelijk je wereld.

Maar als dat zo is, in welke wereld zou je dan liever leven? Eentje die je zonder dat je het wist en zonder dat je er invloed op had is voorgekauwd, of in een wereld die je zelf hebt ingericht volgens je eigen voorkeuren?

Hoe zou jij de wereld inrichten?

Schilder je secretaire.

Ik zal een voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Het gaat over de secretaire van mijn opa, die ik had geërfd en die mijn toenmalige vriendin wit wilde schilderen. Toen ze bij me was ingetrokken had ik haar gezegd dat ze het huis naar haar eigen smaak mocht aanpassen, zodat ze zich meer thuis zou voelen. Maar ik had er niet op gerekend dat ze opa’s secretaire onder handen zou gaan nemen. Het irriteerde me hoe slordig ze het schilderde, dat ze het überhaupt zo nodig moest veranderen.

Gelukkig was ik toen net begonnen met het bewustwordingsprogramma van Creative Consciousness, waardoor ik opeens inzag dat het helemaal niet over dat bureautje ging, maar over iets veel diepers. Over het feit dat ik mijn moeder niet wilde teleurstellen. De secretaire was van háár vader geweest en zelf is ze enorm zuinig op de vele antieke meubeltjes waar ze zo van houdt.

En nu was ik bang dat ze binnen zou lopen en zien wat mijn vriendin aan het aanrichten was. Ik realiseerde me ineens dat ik er nooit bewust voor gekozen had mijn huis vol te zetten met antieke meubels. Ik deed gewoon na wat ik altijd had gezien. En nu stond het mijn relatie met mijn vriendin in de weg.

Een gevoel van opluchting overspoelde me toen ik me realiseerde dat ik dit niet wilde. En dat ik die oude ideeën gewoon kon loslaten. Dat ik bewust kon kiezen voor mijn vriendin, in plaats van voor een oud meubelstuk.

Welke patronen heb jij van je ouders overgenomen?

Jij kunt altijd kiezen.

Conditionering op zich is niets verkeerds. Het gaat pas knellen als het ons weerhoudt het leven te leiden dat écht bij ons past. Zodra je je bewust wordt van een vastgezet idee dat je misschien ooit iets heeft gebracht, maar dat je nu in de weg zit, heb je de mogelijkheid om te kiezen.

Blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan – zonder dat ik echt wist waarom ik het deed. Of kies ik voor een nieuwe handelswijze die aansluit bij wat ik zélf wil. In vrijheid.

Welke keuze zou jou meer vrij maken?

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen