Oproep aan alle kinderen van vechtscheidingen

Door Joris Swinkels 16 november 2018

Hier is een oproep aan alle kinderen van vechtscheiding of waarvan de ouders nog steeds ruzie maken.

 

Schrijf het volgende op zodat je het tegen je ouders kunt vertellen.

 

 

Lieve papa en mama,

 

Ik hou heel veel van jullie, jullie zijn mijn alles, mijn veiligheid, mijn zekerheid, en boven alles zijn jullie mijn grootste helden, mijn grootste voorbeelden. Mijn voorbeelden in hoe het leven in elkaar zit, mijn voorbeelden hoe de liefde in elkaar zit, mijn voorbeelden hoe liefde van papa naar mama, en van een mama naar een papa in elkaar zit. Mijn voorbeelden in hoe we met elkaar om moeten gaan in moeilijke tijden.

Wie jullie zijn in mijn jeugd zal bepalen wie ik zal zijn in de rest van mijn leven.

Ik zal nooit stoppen van jullie te houden wat jullie ook doen want ik weet dat jullie het soms ook moeilijk hebben en doen wat jullie kunnen. En toch wil ik jullie vragen lief voor elkaar te zijn.

Jullie hebben gedachten over elkaar, stomme gedachten, misschien wel vreselijke gedachten. In ieder geval heel andere gedachten dan de gedachten die jullie hadden toen ik geboren werd en jullie mij voor het eerst aankeken. Weet dat jullie er niks aan kunnen doen dat jullie nu deze gedachten hebben. Jullie kiezen deze gedachten niet, jullie zijn niet verantwoordelijk voor het ‘hebben van deze gedachten’.

Deze gedachten zijn een gevolg van jullie eigen verleden, jullie eigen onzekerheden, jullie eigen boosheid en jullie eigen pijn. Jullie gedachten zorgen er wel voor dat ik iets oppik tijdens jullie praten over elkaar, wat me een rot gevoel geeft. Ik voel me schuldig. Ik wil niet kiezen. Ik wil geen rot gevoel. Als jullie geen fijne gedachten meer voor elkaar kunnen hebben als partner, kunnen jullie dan proberen wel nog fijne gedachte te hebben voor ‘de ander als papa’ of ‘mama’ van mij? Alsjeblieft….?

 

Jullie houding naar elkaar is mijn voorbeeld. Ik voel wat jullie niet zeggen, ik zie wat jullie niet doen.

 

Ook al kunnen jullie niet kiezen welke gedachten jullie hebben over elkaar, jullie kunnen wel kiezen of jullie je acties laten aansluiten op jullie gedachten of niet. Jullie hebben wel een keuze in wat jullie ‘doen’ en hoe jullie ‘spreken’.

 

Jullie spreken leert mij spreken. Niet alleen in de woorden maar ook in het gevoel dat er achter zit. En jullie gedrag naar elkaar spreekt nog luider dan jullie woorden.

 

Ik wil jullie vragen te doen, wat je graag zou willen, dat jouw vader of moeder zou doen, als jij mij was…. (ook als je er anders over denkt)

 

Lieve papa, lieve mama, ik weet dat het jullie niet gelukt is het gezinnetje te vormen dat ik nu nog graag gehad zou hebben, maar willen jullie mij beloven jullie best te doen, om van dat ‘wat er nu is’ wel het beste te maken, ook als het moeilijk is?

En als jullie het wel willen maar het lukt niet, willen jullie dan oom Joris bellen, misschien dat hij jullie erbij kan helpen.

 

Liefste papa, liefste mama van de hele wereld,

ik hou van jullie.

 

 

PS: Ik, Joris ben ook uit elkaar met de moeder van mijn kindjes. Gelukkig zijn we in staat nog veel liefde te voelen voor elkaar en bewust om te gaan met elkaar voor onszelf en onze kindjes. Mijn eigen situatie heeft me wel veel gevoeliger gemaakt voor de pijn die kinderen ervaren als gevolg van gescheiden ouders. Ook al geloof ik dat alles een reden heeft en dat het soms tot een groter plaatje hoort dat ouders niet samen blijven, de band die je hebt met je kinderen en de veiligheid en liefde die je zeker ook in de gescheiden situatie mag, en misschien wel moet of verplicht bent als ouder te koesteren, is misschien wel een van de belangrijkste verantwoordelijkheden in je leven. Ik denk in ieder geval belangrijker dan de gebeurtenissen die er zijn geweest, belangrijker dan werk en belangrijker dan ego.

 

Laat je reactie op het verleden niet je drijfveer voor de toekomst zijn.

 

En ik weet dat het moeilijk kan zijn, zeker soms. Maar jij bent groter dan dat. En als je nog niet in die ‘grootsheid’ kan stappen werk dan aan jezelf. Ik kan je daarbij helpen.

Ben je een ouder in deze of een vergelijkbare situatie en wil je de koers veranderen maak dan hier een afspraak.

Deel dit bericht met iedereen die het wilt lezen, zeker als het nodig is.

 

Photo by Wei Ding on Unsplash

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen