Problemen, problemen, problemen.

Door Joris Swinkels 1 september 2018

Het leven bestaat veelal uit problemen. Het probleem kan zijn dat we geen relatie hebben. Als we dan een relatie hebben is het probleem dat we een relatie hebben. En deze goed moeten houden, passie moeten ervaren, samen oud moeten worden. Een ander probleem is dat we geen geld hebben, en als we ons inkomen in enkele jaren verdubbelen dan is het probleem dat we nog steeds niet genoeg hebben voor alles wat we willen. En als we dan na jaren heel veel geld hebben is het probleem dat we het niet kwijt willen raken. We hebben een probleem dat we een aantal kilo te zwaar zijn en als we dan vier keer per week gaan sporten dan hebben we het probleem dat we onze vrienden niet meer zien. En enkele maanden later schouderklachten hebben. Problemen, problemen, problemen.

Geluk is dan ook niet ‘de afwezigheid’ van problemen.

Geluk is een staat waarin we onze problemen overzien, en geloof hebben in onze capaciteit deze op te kunnen lossen of er mee om te kunnen gaan.

Geluk wordt ook wel ervaren op het moment dat een probleem opgelost wordt. Het moment dat we salaris ontvangen als we geldtekort ervaren. Het moment dat we aandacht krijgen van het gewenste geslacht als we vrijgezel zijn. Het moment dat we 3kg afgevallen zijn in een week na die vasten sapkuur. Eigenlijk is het leven een beweging van problemen en oplossingen.

Mind training.

Onze mind is dan ook getraind om oplossingen te vinden voor problemen. Dit start al bij het oplossen van puzzels, sorteren van blokjes en helpen van papa of mama met het dragen van de boodschappen. Naarmate we ouder worden wordt ontwikkeld ons brein zich in twee richtingen:

  1. De probleemoplossende richting: hierin worden we steeds vaardiger om bepaalde problemen op te lossen, zowel beroepsmatig als privé.
  2. De probleemvermijdende richting: hierin wordt het probleem min of meer ontkend of op een manier vorm gegeven dat we er nu niet naar hoeven te kijken.

De oplossende richting brengt ons geluk, bijdrage, erkenning. Het kan ons ook overwerktheid, stress en andere vormen van spanning brengen als onze acties niet in balans zijn met voldoende rust en herstel. Of als de problemen die we oplossen geen betekenis hebben voor ons of we er onze zingeving niet in kunnen vinden.

In hoeverre komen de problemen die jij kiest om op te lossen overeen met wat jij voor betekenis wilt hebben in je leven?

Is de hoeveelheid energie die je besteed aan het oplossen van problemen in balans met de hoeveelheid energie die je hebt?

Naarmate problemen langer blijven bestaan worden ze vaak groter.

Een rekening betalen als hij binnenkomt is meestal geen probleem. Je rekeningen enkele maanden niet betalen creëert in de meeste gevallen veel grotere problemen.

Het niet uitspreken van een frustratie naar je partner is meestal geen groot probleem. Het voor lange tijd niet uitspreken van frustraties naar je partner zorgt vaak op den duur wel voor grotere frustraties en een uit elkaar groeien.

We onderschatten wat we in 5 minuten kunnen oplossen, en we overschatten wat we in een dag kunnen oplossen.

Het vermijden van problemen oplossen doen we ook vaak middels verdovende middelen of verdovende activiteiten. Jezelf een patroon van onderdrukking/vermijding aanleren leidt zelden op den duur tot meer geluk. En het is nooit te laat om een stap te nemen in de terugrichting.

Problemen of uitdagingen?

Problemen en uitdagingen zijn exact hetzelfde. Wat anders is, is de instelling waarmee je het probleem aangaat. Uitdagingen zijn voor velen leuk en uitdagend, een sport en de energie die vrijkomt als je aan een uitdaging denkt is meestal hoger. Een probleem is een ‘mindset’ die ons in de meeste gevallen minder energie geeft of iets wat we liever uit de weg gaan.

Zelden hoor je mensen met een ‘slachtoffer’ instelling praten over uitdagingen.

Zelden hoor je mensen met een ‘verantwoordelijke’ of ‘succes’ instelling praten over problemen.

Hoe praat jij erover?

In het ‘land van bewustzijn’ maakt het eigenijk niet veel uit hoe je het noemt, als je ‘jouw relatie’ ertoe maar op een manier vormgeeft die je energie geeft en uitnodigt er mee aan de slag te gaan.

Een voorbeeld van zo’n zelfgekozen relatie tot problemen kan zijn:

Problemen zijn: kansen om mijn talenten te ontwikkelen en geluk te ervaren.

Een probleem is waar jij een probleem van maakt.

Deze stelling kan ook zeer krachtig werken. Ga je namelijk terug naar feitelijkheden dan is er zelden een echt probleem in het ‘hier en nu’. Ons leven speelt zich af in onze ‘mentaal’ geprojecteerde arena. Als we onze rekeningen niet kunnen betalen hebben we meestal nog steeds onderdak en eten, echter de mentale projectie in de toekomst maakt de ervaring van het probleem een stuk groter. En zelfs als we ons huis uitgezet zouden worden en geen eten meer zouden kunnen kopen in de supermarkt dan hoeft er in het ‘hier en nu’ nog steeds geen ‘probleem’ te zijn anders dan onze mentale kijk erop. Onze ‘mind’ kan van heel veel dingen een probleem maken.  Het loslaten van deze ‘mindstaat’ stelt ons beter in staat om de situatie tot een beter niveau te brengen.

Veel plezier met je problemen!

Joris

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen