Relatie problemen en hun oorzaak.

Door Joris Swinkels 9 november 2017

90% van ons gedrag komt voort uit ons onderbewustzijn. Het onderbewustzijn zit vol patronen, gebeurtenissen, verwondingen en overlevingsstrategieën die ons gedrag bepalen zonder dat we het in de gaten hebben. De meeste oorzaken voor onze relatie problemen zijn hier dan ook in terug te vinden.

Buigen of breken.

Als we alleen zijn kunnen we de omstandigheden redelijk aanpassen ons onze ‘unieke’ eigenaardigheden. Het moment dat we een relatie instappen wordt dit lastiger. De dynamiek van een relatie zal al onze ‘uniekheden’ naar de oppervlakte brengen. Dit kan een geweldig transformatief groeiproces worden, of een groot onbewust gevecht. Niet altijd is het als een gevecht te herkennen echter. Soms heeft het meer kenmerken van het uitdoven van de beide partners, omdat ze intern het gevecht geleverd hebben, en er niet meer uit komen.

Liefde en relatie zijn niet hetzelfde.

Liefde is liefde en relatie is relatie. Vaak vegen we beide op een hoop en wordt liefde onttrokken als niet aan de relatie voorwaardelijkheden voldaan wordt. Er zijn 7 vormen van liefde die we kunnen ervaren maar deze staan alle los van ‘relatie’. Relatie is een set van afspraken die we in het teken kunnen zetten van overleving, spirituele groei of iets anders. Vaak is niet samen besproken wat je precies wilt met je relatie en wordt alles overgelaten aan de kunst van het ‘gedachten moeten lezen’.

Wie ziet de realiteit het beste?

De interactie tussen twee ‘unieke’ onbewusten is lastig te zien, zeker voor de twee personen die het betreft. Die hebben namelijk beide, in hun eigen gecreëerde realiteit, het idee dat wat ze zien (ervaren) de waarheid is. Een proces van ‘onbewust gelijk halen’ om de eigen waarheid te laten overleven gaat van start. En het doel is om de ander daar op aan te laten passen. Deze dynamiek brengt ieder koppel in de zogenaamde ‘power struggle’.

De miraculeuze ander.

Natuurlijk niet vanaf het begin, in het begin is er de verliefdheidsfase. Het is een geweldige tijd die we doorbrengen in projectie en levendigheid. Levendigheid omdat we de ander nog niet kennen, we moeten alle details leren kennen, het is allemaal nieuw. Dat is spannend, we verhouden ons nog tot het miraculeuze levende wezen dat we hebben leren kennen en niet tot ons concept daarover. Alle details die we nog niet kennen worden voorlopig gevuld met projectie. We projecteren onze wensen gevormd door het verleden en onze behoefte. En waarom zouden we een negatief beeld projecteren? Nee, meestal voldoen onze projecties precies aan wat we willen, daarom is iemand waarop we verliefd zijn zo geweldig.

De eerste stappen weg van elkaar.

Naarmate we verder komen in de tijd en de projecties getoetst worden aan de realiteit komen we er achter dat niet alles klopt. We hebben aannames die niet blijken te kloppen hetgeen voor frustratie zorgt. De eerste uitingen hiervan vinden plaats. Ons gewaarzijn schiet helaas vaak tekort om dit te herkennen en onze (relatie) communicatie vaardigheden vaak ook. We hebben dit ook nooit op school geleerd en waarschijnlijk ook niet van onze ouders.

Een vicieuze cirkel van communicatie die niet tot een bevredigende afronding leidt voor beide partners. Het is de volgende stap in de opeenhoping van ‘incompletions’ die deels bewust maar vooral in het onbewuste tussen de partners in komen te staan.

Toenemende separatie.

Ook iedereen die vindt een super jeugd gehad te hebben, heeft kleinere en grotere emotionele of mentale wonden opgelopen en projecteert ook deze vaak op de partner, of verwacht van de partner dat deze de wonden zal helen. Een volgende laag van separatie tussen de partners.

Alles wat ons triggert in de situatie met onze partner creëert een tegenpool in het gedrag van de partner dat op termijn precies het gedrag wat we juist niet wilde versterkt. Dit fenomeen noemen de ‘casting call’ je roept dit gedrag op, zelfs als het gedrag voor de relatie nog nooit bij je partner aanwezig is geweest.

Venus en Mars.

Mogelijk is al het bovenstaande voldoende om je relatie in een neerwaartse spiraal te brengen. Maar zou dit niet zo zijn dan zijn er nog de verschillen in kwaliteiten en gaven die mannen en vrouwen hebben. Door niet gewaar te zijn van deze verschillen verlangen we vaak van de ander dat deze precies begrijpt hoe we als man of vrouw in elkaar zitten, maar helaas.

Het sprookje.

De allerlaatste maar zeker niet te vergeten factor is de volgende: de onbewuste conditionering waarin het fenomeen relatie in zich zelf leeft. We zijn al vroeg opgevoed met sprookjes van de prins en de prinses. Deze zetten zich voort in romans, film en verhalen. Zou het echt zo zijn dat we een stukje van onszelf moeten reserveren voor als de prins of prinses arriveert? Hoeveel mensen kunnen in volle eerlijkheid zeggen dat hun relatie een sprookje is? Aan de buitenkant proberen mensen vaak te laten ziet dat het allemaal geweldig is. Maar als je er echt naar gaat kijken valt dit vaak tegen. Partners leven vaak een inauthentiek leven met compromissen en opgegeven stukken van de relatie en zichzelf. Maar ja hoeveel tijd en moeite is er gestoken in het leren een relatie te vormen en onderhouden? Hoeveel opvoeding en hoeveel opleiding is hier aan besteed?

De laatste ronde.

De Mastery of Relationships is een drie daags programma dat inzicht en support geeft in al het bovenstaande. Het is daarmee geen garantie dat je huidige of toekomstige relatie het wel gaat redden. Maar zonder inzicht in al deze relatie dynamiek is het als geblinddoekt zonder training in de boksring van het onderbewuste stappen. En de vraag is hoeveel garantie op succes dat geeft? Alhoewel vraag… we hoeven misschien niet ver te kijken om het antwoord te vinden. En ook als je in de hoogtijden van de relatie zit is het goed om je er verder in te verdiepen om het nooit zover te laten komen.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen