Voor het ego bestaat ‘gelukkig zijn’ niet

Door Charles Ruiters 4 september 2018

Volgende week begeleiden Xavier Maassen en ik voor de Business Club Sparx een themamiddag ‘Back to the Future’. De middag wordt ingestoken vanuit de ontwikkelingen in de autobranche. Het tijdperk nadert dat auto’s zelf kunnen rijden wat de menselijke bestuurder overbodig maakt. De autobranche maar feitelijk alle bedrijven en industrieën worden continue uitgedaagd in te spelen op nieuwe regelgeving, de bewustere consument die om duurzaam ondernemerschap vraagt, technologische innovatie, digitalisering etc.. Om te overleven moet je mee!

Voorbij het ego

De mens is uitstekend in staat zich aan te passen en te overleven. Dit heeft te maken met het basisinstinct gericht op het overleven als soort. Net zoals de natuur zich vanzelf aanpast aan veranderende klimaatomstandigheden, is ook de mens hiertoe in staat. Mits ze voorbij het ego gaat, dichter vanuit haar natuurlijke aard, het Zelf, leeft. Het is interessant te zien dat steeds meer mensen werken aan het vergroten van hun bewustzijn. En daarmee afstand nemen van het ego, hun gedachtes en gevoelens die tot nu toe een grote rol spelen voor het menselijke bestaan.

Controle hebben en houden

Leven vanuit je ego gaat over controle hebben en houden. We streven een status quo na, een comfort zone, waarin alles klopt: je kunt ontspannen, je voelt je veilig, er is voldoende voorhanden voor een goed en onbezorgd leven. Het lijkt wel of we heel ons leven bezig zijn om de ervaring die we in de baarmoeder hadden, hier op aarde te evenaren en vast te houden. Maar dat gaat niet lukken! Verandering, beweging en groei is een natuurlijk gegeven. En comfort zone is in feite stilstand! Je ‘doet niet mee’ aan het leven zelf wat expansie is. Omdat verandering een gegeven is, zal jij uitgedaagd worden zodat je alsnog in beweging moet komen. De oplossing hier is om bewust te kiezen voor groei, mee te bewegen, continue veranderen en verdere expansie. Dat doe je door jezelf uit te dagen en zo je comfort zone steeds meer te laten groeien. Dat is wat ze persoonlijke ontwikkeling noemen. Door de weerstand heen. Want je voelt je pas echt levendig als je jezelf uitdaagt. Niet als je dag in dag uit hetzelfde ‘probeert’ te doen…..dan leef je niet én kost het je energie.

 

“Wanneer heb jij jezelf voor het laatst uitgedaagd?”

 

Gelukkig zijn

Leven vanuit je ego gaat ook over het nastreven van gelukkig zijn. Het is belangrijk dat je gelukkig wordt. Wij (het ego) geloven dat als we gestelde doelen halen, dat we dan gelukkig zijn.

‘Als ik dit heb, dan ben ik gelukkig’.  of ‘Als ik dit ben, dan ben ik gelukkig’.

Om er vervolgens achter te komen dat ‘gelukkig zijn’ vanuit deze context slechts kort duurt. Waardoor we alweer een volgend doel stellen. Voor de een is dit de volgende carrière stap, de ander de nieuwste gadget of een relatie of …….

 

“Hoe gelukkig ben jij? En welk doel streef je na om nog meer geluk te ervaren?”

 

Burn out of bore out

Als we ons niet bewust worden van wat ons feitelijk drijft, als we niet inzien dat we slachtoffer zijn van onszelf, ons ego wat controle wil, steeds weer iets nieuws wenst, dan lopen we ooit vast. We worden hierin niet gelukkig, raken emotioneel uitgeput, hebben nauwelijks energie en lopen mogelijk vast in een burn out of bore out.

In tegenstelling tot auto’s die op de automatische piloot gaan rijden, zullen wij weer achter het stuur van ons eigen authentieke leven moeten gaan zitten. Weten wat je drijft, waarom je doet wat je doet & langzaam maar zeker bijsturen in de richting die jij wenst. Mensen worden niet gelukkig in het  bereiken van iets. Mensen zijn gelukkig als ze kunnen zijn met wat is. En genieten van de reis die je naar je doel toebrengt. ‘Controle houden’ is niet fout, maar als je daardoor het contact met je omgeving verliest en koste wat kost je koers wilt vasthouden, dan mis je de signalen van het leven dat je wellicht in de verkeerde richting rijdt. Wat als af en toe stilstaan, loslaten en zijn met wat is, de opening creëert naar nieuwe ongeziene mogelijkheden. Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg.

 

Onvoorwaardelijk Geven

Weten waarom je doet wat je doet zal je vanuit de kern van je Wezen moeten beantwoorden. Vanuit verbonden zijn met je omgeving. Vanuit je diepe wens iets bij te willen dragen aan het grotere geheel. Dit gaat over Geven, zonder dat je er iets voor terug verwacht! Een lastige voor het ego. Een lastige voor velen!

Het gaat voorbij je ego, je identiteit. Als jij je Ego de vraag laat beantwoorden ‘waarom doe je wat je doet’, dan blijft je ego aan het stuur. En dan ben je hard op weg het leven van iemand anders te leven. Het voldoen aan de verwachtingen van anderen en ons schikken naar de cultuur, normen en waarden van onze omgeving, is het gevolg van onze overlevingsdrang. We konden niet anders. De uitdaging is nu om hieraan voorbij te gaan. We hebben echter nooit geleerd om te staan voor wie we (willen) zijn. Er is een oerangst om uitgestoten te worden als we dat wel doen. We houden liever vast aan ‘niet echt’ zijn om zo onderdeel te blijven uitmaken van bestaande systemen. Dit is voor ons makkelijker dan dat we eerlijk zijn naar onszelf, het masker afdoen en delen of laten zien wie we echt (willen) zijn.

 

“Weet jij waarom je doet wat je doet? En ben je daarmee gelukkig?”

 

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen