Waarom coaching voor persoonlijke ontwikkeling?

Door Charles Ruiters 31 januari 2020

 

Via de juiste coaching word je geprikkeld om nieuwe dingen te leren. Je haalt meer uit het leven en werk. Inmiddels hebben advocaten, studenten, ondernemers, medewerkers, zelfstandigen en ouders een eigen coach. Mensen ervaren dat ze met een coach flink kunnen groeien als mens en als ondernemer in de breedste zin van het woord.

Coaching is een hulpmiddel bij het verwezenlijken van je droom. Je ervaart – zelfs bij tegenslag – dat je met veel enthousiasme meer zelfkennis krijgt en stap voor stap beweegt in de richting die je voor jezelf en anderen wenst. Een coach probeert het beste in mensen naar boven te halen. Een sportcoach doet hier niet aan onder.

“Wie zichzelf laat coachen heeft geen probleem, maar werkt serieus aan zijn/haar persoonlijke ontwikkeling en groei!”

 

In het bedrijfsleven, bij de overheid en semi-overheid, in onderwijsinstellingen maar ook binnen bijvoorbeeld een sector als de land- en tuinbouw wordt volop gecoacht. De trend van coaching duurt voort. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of er is wel een coach voor: van digitale coach of personal coach, kindercoach, juffencoach, loopbaancoach tot spirituele coach. Wat deze coaches gemeen hebben? Dat ze het beste uit hun cliënten proberen te halen. Een van de grote misverstanden over coaching was dat mensen die een coach hebben wel een probleem hadden. Maar coaching is geen therapie, sterker nog, wie zichzelf laat coachen werkt serieus aan persoonlijke ontwikkeling en groei. In een ander blog ga ik in op  verschillende vormen van support zoals coaching, therapie of advisering.

 

 

Coaching gaat over leren en groeien in plaats van onderwijzen en instrueren. Het is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van gelijkwaardigheid. Een coach laat mensen op een andere manier naar zichzelf kijken, maar vult niets in. In het ondernemerschap kan een coach helpen met het nemen van een beslissing. Soms is dat een keuze waarvan de ondernemer feitelijk al wist dat hij dat moest doen. Bijvoorbeeld wel of niet investeren, stoppen met het bedrijf of wel of niet verbreden en uitbouwen. Soms vindt de cliënt nieuwe dromen: doordat de coach de juiste vragen stelt ontdek je zelf welke kant het op moet. Als cliënt ben je zelf verantwoordelijk voor wat je kiest, leert, onderneemt of welke acties je gaat doen. Bij coaching is je eigen inzet doorslaggevend.

Een coach laat mensen op een andere manier naar zichzelf kijken, maar vult niets in.

 

Coaching opent de ogen. Dat kan confronterend zijn. Het is niet ongebruikelijk dat mensen tijdens een coachgesprek met tranen in hun ogen zitten. Een goede betrouwbare, open, eerlijk en authentieke relatie tussen de coach en de cliënt is dan ook belangrijk. Als cliënt moet je jezelf openen en het achterste van je tong durven te laten zien. Een coach helpt je om voorbij de dagelijkse beslommeringen even stil te staan bij jezelf. Door coaching blijf je scherp op je koers en persoonlijke effectiviteit. Gesprekken met een coach zijn verfrissend en helpen je te kiezen, bewuster te leven, duidelijker te communiceren en maximaal te leven.

Charles is als hoofdtrainer verbonden aan de ICF ACTP Professional Consciousness Coaching training van Creative Consiousness https://creativeconsciousness.nl/coach-opleiding/. Daarnaast schreef hij in 2019 het boek: ‘Goedemorgen! Wat gaat jouw dag bijzonder maken?’.

Heb je serieus interesse om coach te worden ervaar dan de CC methodiek zelf en boek https://calendly.com/charlesruiters/30-minutes-bewustzijns-coaching-support een gratis coach ervaring.

Voor de leesbaarheid schrijf ik mijn blogs vanuit ‘hij’. Hier wordt tevens ook ‘zij’ of ‘genderneutraal’ bedoeld.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen