Waarom ervaar ik geen vreugde en geluk?

Door Marc Steinberg 2 april 2018

Vreugde en geluk ervaren zou een menselijk recht moeten zijn van de hoogste orde. Niet alleen zijn we allemaal perfect tot die ervaring in staat, ettelijke studies hebben ook aangetoond hoe belangrijk vreugde en geluk zijn voor ons mentaal, emotioneel en fysiek welzijn.

Hoewel vreugde en geluk ons dikwijls bezoeken, kloppen ze bij de meesten niet zo vaak aan de deur. Terwijl ze voor sommigen een hoge prioriteit zijn in het leven, is dat voor anderen minder het geval: sommigen hebben andere waarden bovenaan hun lijst staan. Toch is elke waarde op een of andere manier terug te leiden naar vreugde en geluk; daar is geen weg omheen.

 

De gevolgen van een vreugdeloos bestaan.

Jazeker, we kunnen ons aanpassen, we kunnen hopen en wachten. Ja, we kunnen het een hele tijd verduren zonder vreugde en geluk, maar hoe langer we een vreugdeloos bestaan leiden, hoe meer ons mentale, emotionele en fysieke lichaam daarvan schade ondervinden. Miljoenen mensen over de hele wereld komen steeds meer in depressies terecht, in burn-outs of bore-outs. Ze raken hun motivatie en hun zin in het leven kwijt omdat ze de betekenis ervan niet meer inzien. Er is werkelijk een epidemie op dit moment, er is immens veel pijn en lijden. Daar tegenover staat evenveel ontkenning: er zijn landen (bvb Rusland) waar men wantrouwig reageert wanneer iemand teveel glimlacht. “Wat is er mis met jou?”

Heb je het al eens aangedurfd om een vrolijke Frans te zijn in de metro, de trein of de bus?

 

Vreugde en geluk zijn niet helemaal hetzelfde.

Vreugde is onze natuurlijke staat van zijn wanneer we onze realiteit ervaren als vrij van zorgen en angst. Geluk is dan weer een mechanische respons op de aanwezigheid van bepaalde voorwaarden die beantwoorden aan ons onbewuste concept van geluk. Vreugde is gratis, aan geluk is altijd een prijskaartje verbonden.

 

Maar wie vraagt in vreugde om geluk?

Laat ons nog wat verder ingaan op vreugde. Het goede nieuws is dat vreugde geen omstandigheden nodig heeft, onze essentie is altijd in vreugde – net zoals de zon. Het zijn de wolken die bepalen hoeveel zonlicht we voelen. Wanneer je de wolken wegneemt, is de zon er altijd.

De wolken waar we het hier over hebben, zijn onze gedachtepatronen die onze perceptie bepalen. Onze geloofsovertuigingen, de manier waarop we onze realiteit interpreteren. De eenvoudigste manier om dit te illustreren is met het verhaal over het voor de helft gevulde glas water: vanuit vreugde heb je een positieve ervaring en ervaar je het glas als halfvol, in tegenstelling tot wie een negatieve ervaring heeft en het glas als halfleeg ziet.

 

Je kan niet niet vreugdevol zijn wanneer je de realiteit op een positieve manier ervaart.

Zo eenvoudig is het. Maar – ja, er is een grote “maar” – we zijn zo geconditioneerd dat we duizenden negatieve interpretaties hebben gevormd van de wereld, van de mensen om ons heen, onze samenleving, geld, werk, relaties, enzovoorts. We worden dagelijks blootgesteld aan een realiteit die voornamelijk bestaat uit negatieve interpretaties. Onze “normale” staat van zijn is permanent bewolkt, met occasionele openingen om zonlicht door te laten. Boeddha had gelijk toen hij zei dat lijden hoort bij het menselijke leven. Hij zei ook dat geluk een keuze is: een keuze voor een perspectief, een keuze voor hoe we onze realiteit interpreteren.

Natuurlijk is het niet simpel om de realiteit op een positieve manier te interpreteren als  de rest van de wereld dat op een negatieve manier doet. Verwacht je er maar aan om te worden uitgedaagd of zelfs aangevallen, met uitspraken als “Je leeft niet in de échte wereld!”, of “Jaja, je hebt gewoon je roze bril op!”, of “Je durft de realiteit niet te zien zoals die echt is!”. Zulke uitspraken komen voort uit het perspectief van de anderen. Zoals het gezegde gaat, verschuilt de waarheid zich in de ogen van de waarnemer.

 

Ervaar alles op een positieve manier.

Dus als je vreugde en geluk wil ervaren, moet je alleen de realiteit positief beginnen ervaren. Eens je dat begint te doen, zie je hoe bezoedeld je werkelijk was. Je zal geschokt zijn. Zal je je zin voor objectiviteit verliezen? Absoluut niet. Je zal de realiteit nog steeds zien zoals iedereen, maar je zal hem anders interpreteren – en zo een andere ervaring voor jezelf creëren. Ik moet hierbij denken aan Viktor Frankl (auteur van bestseller “De zin van het bestaan”), die de tijd die hij doorbracht in het concentratiekamp van Auschwitz op zo’n manier interpreteerde dat hij ongeschonden en mededogend kon blijven.

 

Wij zijn de bron.

De enigen die toegang tot en macht over onze interpretaties en ervaringen hebben, zijn we zelf. Wij zijn de bron en dat zullen we altijd zijn. Als je nu beledigd bent omdat je vindt dat ik het te eenvoudig voorstel, dat het niet zo simpel kan zijn – wel, bedenk je dan dat je opnieuw gekaapt  wordt door je negatieve interpretatie van wat je leest. Wees je ervan bewust dat eens negativiteit in je onderbewustzijn geïnstalleerd geraakt en onvermijdelijk een programma is geworden, het je perceptie bepaalt zonder dat je je ervan bewust bent. Je denkt nooit vanuit een onschuldige, nieuwe achtergrond; altijd vanuit een bestaande achtergrond (die onbewust gevormd is).

 

Herprogrammeren vraagt tijd.

Nog een laatste opmerking: wanneer je je gewoonte van negatieve interpretaties begint om te buigen naar positieve, zal je een tijdje geduld moeten hebben voor je hersenen genoeg synoptische verbindingen hebben aangemaakt om zichzelf te herprogrammeren.

Wanneer dat is gebeurd, zal je simpelweg vreugde ervaren: in je hoofd, in je hart en in je lichaam.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen