Waarom zou je ’s morgens wakker willen worden?

Door Joris Swinkels 16 oktober 2017

Vele van ons kennen het wel, de wekker gaat, we moeten opstaan, om na een snelle kop koffie in de file te gaan staan naar ons werk. We proberen nog enkele minuten uit de nacht te wringen om de heilige donkerte van ons dromenland niet te hoeven verlaten. Hoe mooi zijn jouw dromen, hoe mooi is jouw rust, hoe mooi is jouw nacht?

De nacht waarin even niets hoeft.

Hoe ziet jouw wereld er uit als je je ogen sluit? Is het er warm, liefdevol, veilig? Zweef je of rust je? De nacht is voor vele een droom, een wereld waar even niets hoeft. Waar niemand eisen stelt. Alles is daar mogelijk. Ook overdag als we even de tijd en rust hebben om onze ogen te sluiten kunnen we deze wereld oproepen. Het is niet voor niks dat we spreken over ‘onze dromen’. Het zijn onze onbeperkte creatieve impulsen van de nacht die onze dromen bepalen. Leef je dromen zegt men dan. Je dromen leven is nog niet zo eenvoudig. De dag, het wakkere leven volgt namelijk de wetten van de dag en dat zijn hele andere wetten dan die van de nacht.

Maar hoe kun je de realiteit van de dag, een beetje dichterbij brengen bij je dromen van de nacht?

Wie denk je wel niet dat je bent!

Als ik slaap en ik word wakker gemaakt door een geluid is mijn eerste reactie: wie is het die mij wakker durft te maken, wie denk je dat je bent dat je mij doet ontwaken? De enige die dat mag is ‘het licht’. Het licht is de natuurlijke ontwaker die de nacht overneemt omdat het tijd is voor iets nieuws. Een nieuwe dag, een nieuwe dans, nieuwe ontdekkingen, creaties, verbindingen, lijfelijke ervaringen.

Licht, expansie, creatie, passie, verbinding.

Mijn kinderen die me s’morgens wakker maken zijn de levendige dragers van ‘dit licht’. Zij denken niet: “oh kon ik nog maar een uurtje onder de dekens kruipen..” Zij worden wakker en zoals het licht geen interesse heeft in het donker, hebben zij geen interesse in het voortzetten van de nacht. Wie moeten wij zijn om ons elke morgen ook door dit licht te laten dragen en uit te kijken naar de nieuwe dag? Het licht zit in onze kinderen, maar het zit ook in ons! Wat is het licht in jou? Wat wil je nog onderzoeken? Met wie wil je spelen? Wat wil je creëren? Met wie wil je nog meer verbinden? Welke liefde wil je nog geven? Hoeveel knuffels wil je nog ontvangen?

Spelen doe je nu! niet morgen..

Kinderen denken daarbij niet aan wat ze willen spelen komend jaar, nee ze willen nu spelen, vandaag. Dat is ook wat wij moeten doen. Wat willen we vandaag! Waarvoor willen we vandaag opstaan? Wat maakt het waard om vandaag op te staan? Hoe staat het met de liefde en verbindingen in ons leven, zijn die de moeite waard? Hoe staat het met onze creaties, hebben we er nog zin in?

Of je stopt met spelen.

Als je niks kan vinden waarom je op zou willen staan, waarom zou je dan opstaan? Waarom blijf je niet liggen? Wat heeft het leven voor een zin als er geen echte reden is om te leven? Het lijkt misschien wat pessimistisch, maar als je niet wilt leven waarom stop je er dan niet mee… En toch een ieder die hier serieus naar gaat kijken zal een lichtpuntje vinden waarom je wilt leven. Dit licht puntje is het begin. Het mirakel van jouw leven is er niet voor niets.

Misschien zie je het glas als half leeg. Misschien als half vol en is dat ook niet genoeg. Verwent nest.. Hoeveel slokjes zitten er in het laatste slokje?;-)

Wat je kunt zien zit in de structuur van je denken.

Het niet (meer) kunnen zien van de redenen waarom we op zouden willen staan of leven komt niet omdat deze redenen er niet zijn. Redenen om te leven zijn er miljoenen, elk moment in alles wat je doet. Echter je moet het kunnen zien en ervaren, of weer leren waar te nemen. Er zijn vele manieren die je hierbij kunnen helpen. Je waarneming zit in je hoofd. In de structuren van je denken, in je context. De bril waardoor je naar het leven kijkt. En deze verandert de hele tijd. Het lijkt soms van niet, maar deze verandert de hele tijd. En soms is het onmogelijk om een lichtpuntje te vinden.

Winterslaap.

Dan is het tijd voor een ‘winterslaapje’, dan heb je teveel van jezelf gevraagd de afgelopen periode. Zij het fysiek of mentaal of emotioneel. Ook een winterslaapje is normaal. De hele natuur bestaat uit actie en ontspanning. Creëer dan ook de mogelijkheid om dat winterslaapje te doen. Positief.. Gun jezelf de rust, de tijd. Geloof me, na een goed periode van rust, begint het licht vanzelf te kriebelen.. En als je de eerste kriebels weer voelt, vraag dan: wat wil ik vandaag? Wat wil ik nu? En alles wat je wilt mag je vragen.

Het lijkt soms te eenvoudig, maar alles wat je wilt mag je vragen…

Als het voor jou tijd is om de structuur van je waarneming, van je denken ook eens onder de loep te nemen overweeg dan eens serieus om jezelf de Master 1 te gunnen, er zijn veel mensen zoals jij en je hoeft het niet alleen te doen..

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen