Welke toekomst gun je jezelf?

Door Charles Ruiters 18 januari 2018

Visie is wie je bent!

“De beste manier om je toekomst te voorspellen is om deze te creëren!” Succesvolle personen en bedrijven weten waarom ze iets doen. En vervolgens verbinden ze hoe ze het doen en wat ze doen aan hun visie. Eerst visie en dan hoe en wat. Je visie is het inzicht op de vraag: waarom doe je wat je doet? Alles wordt 2 keer geschapen. De eerste keer in jou en de 2e keer in je ‘realiteit’. Wat jij als werkelijkheid ervaart, is een spiegel van wie jij vanbinnen bent. Leven vanuit je visie is worden wie jij wil zijn en realiseren wat jij wenst. Welke toekomst gun jij jezelf?

Drie steenhouwers werd gevraagd wat ze aan het doen waren.
De eerste antwoordde: “Ik ben geld aan het verdienen”.
De tweede bleef door hameren terwijl hij zei,
“Ik ben de beste steenhouwersklus van het hele land aan het klaren”.
De derde keek op met een visionaire glans in zijn ogen en zei:
“Ik ben een kathedraal aan het bouwen”.

Als je leeft en werkt vanuit je visie, dan weet je waarom je doet wat je doet. En dat maakt je net even anders dan je collega’s. Zij zijn wellicht ook coach, of bouwvakker, of arts of verpleger. En hoe goed je ook je best doet, de beste zal je wellicht niet worden. Wat jou echter onderscheidt van hen is dat jij leeft en werkt vanuit je visie: jij bent een kathedraal aan het bouwen.

Ben je bewust dat:

 1. Visie is wie je bent
 2. Visie zorgt voor zingeving
 3. Visie is de weg

1. Visie is wie je bent

Als je visie “geld verdienen” is, dan is geld het allerbelangrijkste dat jij wenst. Dan werk je voor geld, dan ben je met je geld, dan zit je op het geld en doe je alles voor het geld. Als je visie is om mensen te helpen of mensen te dienen, dan zijn mensen het belangrijkst in je leven. Dan help je mensen, dan ben je met mensen, dan gaat het jou goed als het de anderen beter gaat, dan draait alles in je leven om anderen te helpen. Andere mensen ervaren de puurheid van waaruit jij leeft en werkt, van wat jou drijft.

Als je vertelt vanuit “Waarom je doet wat je doet”, zullen mensen je voelen. Je woorden, gedachten en handelen liggen in elkaars verlengde. Je straalt vertrouwen en authenticiteit uit. Het is vertrouwd, het klopt en het maakt je tot een persoon met charisma. Als helder is waarom je het allemaal doet, is de manier hoe en wat je doet daaraan feitelijk ondergeschikt. Wellicht werk je als coach of als ondernemer of als zorgverlener of als steenhouwer. Mensen willen in essentie graag met je zijn om wie je bent, niet om wat je doet of wat je hebt.

2. Visie en zingeving

Hoe kom je erachter wat je visie nu eigenlijk is? En is er zoiets als dat ieder mens hier met een reden is? En zo ja, moet je dat dan uitzoeken en daaraan je leven wijden? Eerlijk gezegd weet ik niet of ieder mens hier is met een bepaalde reden. En wat als dat voor nu ook niet zo relevant is? Wat ik heb ervaren is de impact van het hebben van een heldere visie. En vooral als je deze visie levendig houdt. En er elke dag mee in de weer bent hem te realiseren, dat je dan leeft! Mensen “voelen” dat en zijn eerder geneigd je te supporten en te geloven. Simon Sinek heeft het over de Golden Circle, mensen doen zaken met je, niet om wat je doet, maar waarom je doet wat je doet.

3. Visie is de weg

Hoe vind je nu de visie die bij je past?
De kunst is om niet te zoeken naar wat je graag wilt doen, maar waarvoor je dat graag doet.

Niet: “wat je graag doet”
Wel: “waarvoor je het graag doet”

 • Gun jezelf wat tijd om een of meerdere van de volgende vragen levendig te houden:
 • Waarvoor zou ik ’s morgens mijn bed willen uitspringen?
 • Waar word ik blij van?
 • Als alles mogelijk is waaraan zou ik dan willen bijdragen?
 • Waarom doe ik wat ik doe? (Een passende vraag als dat wat je doet energie geeft en blij maakt).
 • Wat is mijn visie?
 • Waarop moet of wil jij je focussen zodat je het verschil maakt?
 • Als ik aan iets mag bijdragen in deze wereld, waaraan zou ik dan willen bijdragen? En waarom?
 • Wat zou de grootste versie van jezelf zijn als je voorbij het mogelijke zou kijken/gaan?

“Het leven is een vraag!
Als je jezelf de juiste vragen stelt, dan word je het antwoord!”

Hou een of meerdere van bovenstaande vragen eens voor jezelf een aantal weken in je bewustzijn en kijk welke antwoorden er tot je komen. Door te leven met de vraag, zie je opeens wat het antwoord is.

Je kunt ook een coach nemen die je de juiste vragen stelt om dieper te kijken en te onderzoeken wat nu echt je visie is. Je weet dat je dichter bij je visie zit als je opeens kippenvel krijgt, je energie omhoog gaat, je geraakt en enthousiast bent. Dat zijn tekenen dat je wellicht dichterbij de kern van je visie geraakt.

Onhaalbare visie?

Je visie is je kijk op jouw gewenste toekomst. Die toekomst kan ver weg liggen en zelfs onhaalbaar lijken. Waar het hier om gaat is dat al je inspanningen in lijn liggen met je visie. Zo draag jij elke dag bij aan iets dat wezenlijk belangrijk is voor jou. Visie is de weg en het gaat om je reis, niet om het aankomen op de eindbestemming. Zo kun je genieten van elke actie, van elke stap, van elke volgende (bouw)steen waardoor je uiteindelijk je kathedraal realiseert.

Doe de gratis test

Met onze Bewustzijn Quotiënt test krijg je een eerste gevoel bij jouw level van bewustzijn... en met de feedback gelijk ook zicht op de vervolgstappen die je kunt nemen naar een leven vol leven.

Polariserende interacties

Door Joris Swinkels 26 november 2021

Verder lezen